$
כלכלה ומדיניות

ג'ים רוג'רס: "אג"ח ממשלת ארה"ב הן הבועה האחרונה בעולם"

בנבואת זעם קשה אומר רוג'רס: נבצר מבינתי כיצד יסכים מישהו להלוות לארה"ב כסף; בטווח הארוך האג"ח הממשלתיות שלה יצנחו ב־60%–40%

ענת ציפקין 07:0225.03.10

"הממשל האמריקאי מדפיס כמויות אדירות של כסף וממשיך להלוות. אלו אינם מהלכים שעשויים לתרום ליציבותו של הדולר. המצב הזה לא יוכל להימשך לאורך זמן", אומר ג'ים רוג'רס, יו"ר חברת ההשקעות רוג'רס הולדינגס הנושאת את שמו ופועלת מסינגפור, בראיון בלעדי ל"כלכליסט".

 

"איגרות

החוב של הממשל האמריקאי הן כנראה הבועה האחרונה במדינות המפותחות שעדיין גדלה", אומר רוג'רס. "נבצר מבינתי כיצד גוף כלשהו מסכים להלוות לארצות הברית כסף ל־30 שנה - אפילו בשיעור ריבית של שלושה, ארבעה, חמישה או שישה אחוזים".

 

רוג'רס סבור שמחזיקי האג"ח הממשלתיות האמריקאיות יחששו להמשיך להחזיק בהן, לנוכח היקפי החוב העצומים שהממשל ממשיך לצבור. "ככל שהיקף החובות של ארצות הברית גדל, המשקיעים יאבדו אמון בנכסיה של אמריקה - והדולר, וגם האג"ח שמנפיק הממשל, יצנחו", הוא אומר. "כשזה יתפוצץ, הרבה אנשים יסבלו. אני לא יודע מתי בדיוק, אבל אין לי ספק שעם השנים איגרות החוב של הממשל האמריקאי יאבדו 40% ואפילו 60% מערכן".

 

מתחילת 2009 גייס ממשל אובמה 2.59 טריליון (אלף מיליארד) דולר באמצעות הנפקת אג"ח ממשלתיות. מנתונים שפורסמו לאחרונה עולה כי את שנת הכספים הפיסקאלית 2009 (שהסתיימה בסוף ספטמבר) סיים הממשל עם גירעון תקציבי של 1.4 טריליון דולר - פי שלושה מהשנה הקודמת. בסך הכל מגיע הגירעון התקציבי ל־10% מהתמ"ג, הרמה הגבוהה ביותר מאז תום מלחמת העולם השנייה. על פי הערכת הממשל, הגירעונות המצטברים בין 2010 ל־2019 יגיעו ל־9 טריליון דולר.

 

"בארצות הברית חושבים שאפשר לפתור בעיות של חוב עבר אדיר וצריכה גבוהה באמצעות חוב גדול יותר", אומר רוג'רס. "זה מצב לא נורמלי: הממשל מגביר את קצב גיוס החוב כדי לממן גירעון תקציבי ולצאת במהירות מהמשבר הכלכלי. המהלך הזה מנפח את היצע איגרות החוב האמריקאיות כמו בלון".

 

בעיה נוספת, אומר רוג'רס, היא העובדה שאיגרות החוב שהנפיק הממשל האמריקאי מוחזקות בידי זרים - והאינטרסים של אלו עלולים לעמוד בסתירה לאינטרס האמריקאי. בסוף 2009 החזיקו זרים בכ־48% מסך 7.5 טריליון הדולר של איגרות החוב שהנפיקה ממשלת ארצות הברית. בראיון לרשת CNBC בתחילת מרץ התריע רוג'רס כי סין החלה למכור חלק מאיגרות החוב האמריקאיות שבידיה, ותמשיך לעשות זאת בטווח הארוך. "ארה"ב צריכה לחשוש שמלבד סין יתעוררו עוד מדינות ויחליטו לעשות זאת", הוא אומר, "אף שסביר להניח שזה לא יקרה בטווח הקצר מאוד, אלא רק אחרי שבהלת היורו תירגע".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x