$
תעשייה ופיננסים

מלחמת גז בין רוסיה לאוקראינה מאיימת על האספקה לאירופה

חברת הגז והנפט הרוסית גזפרום הודיעה כי תפסיק את הזרמת הגז לאוקראינה מאחר וההסכם בין הצדדים הסתיים. צינורות הגז למדינות רבות באירופה עוברים דרך שטחה של אוקראינה והיא מאיימת להפסיק זאת

אולגה ויניאר 17:0731.12.08

הנהלת גזפרום, חברת הגז והנפט הגדולה ביותר ברוסיה, הודיעה לממשלת אוקראינה כי מחר (ה') בשעה 10:00 בבוקר תפסיק את הזרמת הגז למדינה מאחר וחוזה ההתקשרות בין הצדדים תם הלילה וטרם נחתם הסכם חדש. סגן יו"ר מונופול הגז הממשלתי, אלכסנדר מדבדב, הדגיש כי אם לא ייחתם הסכם חדש עוד הלילה,

לא תחול חובה משפטית להמשיך ולהזרים גז למדינה.

 

האוקראינים הודיעו בתגובה כי יעצרו את אספקת הגז הרוסי לאירופה, שכן צינורות ההובלה עוברים דרך שטחה ובהיעדר הסכם עם הצד הרוסי, היא אינה חייבת לאפשר לה להשתמש בצינור. הרוסים כינו את המהלך "סחטנות אוקראינית", שכן לדבריהם העבירו לאוקראינה מקדמה עבור השימוש בצינור. הם גם מיהרו להזהיר את צ'כיה, שקבלה לידיה את הנשיאות באיחוד האירופי, כי בשל הסכסוך עשוייה כל היבשת  להישאר ללא אספקת גז וקראו לנקוט בסנקציות כנגד אוקראינה.

 

בין הלקוחות שעלולים להיפגע נמצאות המדינות איטליה, אוסטריה, פולין, הונגריה, קרואטיה, סולובקיה ורומניה, כאשר החלק הארי של הגז שהן צורכות מגיע מרוסיה. מלחמות הגז הללו ערב תחילתה של שנה אזרחית חדשה הפכו לשגרה בין רוסיה לאוקראינה, והן חוזרות על עצמן זו השנה הרביעית. לרוב הן נסבות סביב מחירי הגז אותו רוסיה מייקרת ללא הרף אך השנה סיבת המחלוקת היא שונה. רוסיה דורשת משכנתה להחזיר לה חוב בסך 2.4 מיליארד דולר ואילו אוקראינה טוענת שהחוב אינו עולה על יותר מ-1.5 מיליארד דולר.

 

אנליסטים מעריכים כי הסיבה האמיתית למחלוקת בין הצדדים היא סיוע בהיקף 16 מיליארד דולר שאוקראינה קיבלה מקרן המטבע הבינלאומית. רוסיה, המעוניינת לקבל לפחות חלק מסיוע החירום, תעשה כל שביכולתה על מנת לשים עליו את ידה. לדברי אותם אנליסטים, מציאת חובות ישנים ומפוקפקים, כמו גם העלאת מחירי הגז, הן הדרכים בהן משתמשת רוסיה על מנת לנכס לעצמה חלק מהכסף.

 

כיום רוכשת אוקראינה גז במחיר מוזל של 179.5 דולר לאלף מ"ק. רוסיה הסכימה להקפיא את המחיר המוזל עד שנת 2011, בתנאי שאוקראינה תחסל את כל חובותיה לגזפרום. במידה והחובות לא יוחזרו, תספק רוסיה לשכנתה גז במחירי השוק, כבר ב-2009. פירוש הדבר שמחיר הגז עלול להרקיע ל-400 דולר לאלף מ"ק.

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x