$
ספורט עולמי

הקטאר לא עוצר בפריז

פריז סן ז'רמן יכולה להדיח היום את צ'לסי מרבע גמר ליגת האלופות. זה יהיה רק צעד קטן בדרכה של נסיכות קטאר, הבעלים של סן ז'רמן, להשתלטות על הכדורגל העולמי

אוריאל דסקל 16:2808.04.14

"רומן אברמוביץ' הוציא הרבה מאוד כסף על כדורגל, אבל חייבים להסתכל על הדרך שבה הרוויח את הכסף הזה. הוא הבטיח את הונו בעזרת הליך הפרטה משוחד (...) הוא והאוליגרכים הבטיחו לבוריס ילצין לתמוך בו בבחירות אם ימכור להם את אוצרות הטבע של העם הרוסי במחיר מופחת (...) אנשיו של אברמוביץ' הודו בכך בהליך המשפטי של בוריס ברזובסקי. ועם הכסף הגנוב הזה, וככה אפשר לקרוא לכסף הזה, הוא מימן את צ'לסי".

 

 

 

 

שחקי פריז סן ז'רמן חוגגים נגד צ'לסי. לקחו את התבנית מרומן שחקי פריז סן ז'רמן חוגגים נגד צ'לסי. לקחו את התבנית מרומן צילום: אם סי טי

 

על ההתפרצות הזאת, בשידור ישיר ב"סקיי ניוז", אחראי מת'יו סיד – אחד מכתבי הספורט החשובים ביותר בבריטניה. הוא היה הקול הזועם בדיון מיוחד שנעשה לכבוד חגיגות 10 השנים לרכישת צ'לסי על ידי רומן אברמוביץ'. והוא לא עצר כאן:

 

"אי אפשר להסתכל על זה רק מזווית הראייה של הכדורגל: חייבים להסתכל על התמונה המוסרית הגדולה. רומן אברמוביץ' אף פעם לא הגיע לצ'לסי בשביל רווח, הוא לא התייחס אליה כעסק רגיל. הוא התייחס אליה כהגנה. אברמוביץ' ידע שוולדימיר פוטין יכול לצאת נגדו, כמו שהוא הלך נגד אוליגרכים אחרים שהיו שותפים לעסקים המפוקפקים שעשה עם ילצין. הוא הבין שהדרך היחידה שבה הוא יכול להגן על עצמו מהרשויות הרוסיות היא להיות מזוהה עם נכס בריטי שנמצא כל הזמן מתחת לעיני הציבור. הוא בחר בצ'לסי. אין שם חיבור רגשי אמיתי: זו היתה החלטה ישירה ואינטרסנטית של איש עסקים אכזרי ומניפולטיבי. אז לדבר עליו כ'מישהו שעשה דברים נהדרים לכדורגל בגלל הכסף שהוא השקיע בו' זה לא נכון. תראו איך הוא עשה את הדברים, ובאמצעות איזה כסף. אם לא מסתכלים על זה בהקשר הזה, מפספסים את הנקודה".

 

השיטה שסיד מתאר בזעם לא ייחודית לאברמוביץ'. למעשה, היא אפילו לא ייחודית לאנשי עסקים. קטאר, נסיכות קטנה במפרץ הפרסי, רוצה להשתלט על עולם הכדורגל בדרך דומה מאוד, כדי לקדם אינטרסים זרים לו לחלוטין. נכון לעכשיו התוכנית הזאת מצליחה לא רע.

 

 

אברמוביץ'. יצר תבנית אברמוביץ'. יצר תבנית צילום: איי אף פי

 

מועדון כהגנה

מאז אברמוביץ' הגיחו עוד מיליארדרים זרים לכדורגל האירופי. חלקם הגיעו כדי להרוויח כסף, לשחק עם צעצוע יקר במיוחד או ליהנות מהחשיפה האדירה של המשחק. אבל אחרים רכשו את המועדון, השקיעו בו הרבה ובנו אותו היטב בגלל סיבות שאינן קשורות לכדורגל. מנצ'סטר סיטי נרכשה על ידי אבו דאבי, ופריז סן ז'רמן על ידי קטאר. אם אברמוביץ' הגן על עצמו מפוטין, אז הנסיכויות מגנות על עצמן מאיראן ומעתיד שבו נגמר הנפט והגז הטבעי, מה שעלול לפגוע בעצמאותן. שני המועדונים השתמשו בשיטה שרומן אברמוביץ' בנה בצ'לסי.

 

מהי השיטה הזאת? תחילה: רכישת מועדון בעיר מסחר מרכזית באירופה – עדיף מועדון בקשיים כלכליים ונטול הצלחות בשנים האחרונות. אחר כך מגיע שלב הצגת ההון והצהרת הכוונות, המתבטא ברכישה מאסיבית של שחקנים שבכל תקופה אחרת לא היו מגיעים לאותה קבוצה. אחרי תקופה מסוימת, המועדון מביא את אנשי המקצוע הטובים ביותר שכסף יכול לקנות ומתחילים לבנות את עצמו ברצינות.

 

לאורך כל הזמן הזה, השחקנים מקבלים משכורות שהם בחיים לא חלמו עליהם. משכורות אלו מנפחות את שוק הכדורגל וגורמות לבעיות בקרב היריבות – שחקנים דורשים העלאה או העברה לקבוצה העשירה החדשה.

 

בניגוד לאברמוביץ', שלא היה צריך להתמודד עם רגולצית הפייר פליי הפיננסי (שמונעת מקבוצות להוציא יותר ממה שהן מכניסות), בפריז סן ז'רמן נתקלו בבעיה הזאת – אבל פתרו אותה בקלות. ככה זה כשאפשר לחתום על הסכם חסות בשווי 200 מיליון יורו בשנה עם חברת התיירות של קטאר. יותר מזה: beIN SPORTS, ערוץ הספורט הצרפתי של אל ג'זירה, חברת הטלוויזיה של קטאר, אחראי לרכישה מאסיבית של זכויות שידור בצרפת – כסף מגיע בעקיפין לפריז סן ז'רמן. גם מנצ'סטר סיטי חתמה על הסכם בשווי 350 מיליון ליש"ט, עם איתיחאד איירווייז, חברת התעופה של... אבו דאבי, אותה מנהל אחיו של הבעלים, השייח' מאנסור. הרשויות לא ממש יכולות לעשות משהו בנידון. יש כסף, אין בעיות.

 

 

נאסר אל חאליפי, יו"ר QSI. מנצ'סטר יונייטד הבאה בתור? נאסר אל חאליפי, יו"ר QSI. מנצ'סטר יונייטד הבאה בתור? צילום: איי אף פי

 

האוהדים משלמים

ההשפעה של השיטה הזאת על הכדורגל האירופי היא עצומה ומסוכנת. עלויות אחזקת הקבוצות צמחו, ואיתן גם עלויות הצפייה בכדורגל. התוצאה היא שהאוהדים משלמים יותר מתמיד על הכדורגל שלהם. מועדונים באירופה מחתימים כיום יותר שחקנים מאי פעם, ומשתמשים בפחות שחקני בית. הפערים בין המועדונים העשירים לעניים גדלים, והתחרותיות נשחקת. מוסדות כדורגל מכובדים מצאו את עצמם קורסים תחת העלויות הצומחות. האוהדים והשחקנים הם רק פיונים במאבקים רווי אינטרסים של מיליארדרים, אוליגרכים ושייח'ים.

 

פריז סן ז'רמן, כמו מנצ'סטר סיטי וזניט סנט פטרבורג שנמצאת בבעלות גזפרום, השייכת לממשלת רוסיה, היא קבוצה בבעלות מדינה. אין כאן מטרה עסקית, אלא אסטרטגית: להפוך את קטאר למדינה גדולה ומשמעותית יותר ממה שהיא. הבחירה בסן ז'רמן אינה מקרית, ולא נובעת מחיבה מיוחדת לעיר האורות. היא פשוט היתה זולה יותר מקבוצת פרמיירליג, והתחרות בצרפת חלשה הרבה יותר. תרמה לכך גם העובדה שלא מדובר בקבוצה היסטורית, שהמסורת שלה תמיד תעפיל על ההווה: פ.ס.ז' הוקמה רק ב־1970, ומעולם לא היתה מחוברת לפריז האופנתית והקלאסית. בזכות הכסף שהושקע בשנים האחרונות במיתוג ובהבאת שחקנים כמו דיוויד בקהאם (גרם לעלייה של 10% במכירות ממרצ'נדייז), זלאטן איברהימוביץ' ואדינסון קאבאני, פריז סן ז'רמן נהפכה למושא לקנאה בעולם הכדורגל. סוף סוף, אחרי שנים רבות, היא נכנסה לאופנה בבירה הצרפתית.

נאסר אל חאליפי, יו"ר QSI, חברת השקעות הספורט של קטאר והבעלים של פריז סן ז'רמן, אומר שהקבוצה תהיה שווה מיליארד יורו עוד פחות משנתיים. אל חאליפי בונה על שיפוץ אצטדיון הפארק דה פרינס ואזורו. 100 מיליון יורו יועברו מהממשלה הצרפתית ועיריית פריז כדי שזה יקרה, והאצטדיון יהפוך ללב ליבו של אזור קניות ואופנה חדש. יורו 2016 שצרפת תארח עוזר בהשגת המימון, וככל הנראה גם יביא לעלייה במספר הצופים (בגרמניה שאחרי המונדיאל ראו עלייה של 14.5% בהגעה למגרשים). על פי התוכנית של הקטארים, כמו שתיירים מכל העולם באים לברצלונה ולא מפספסים ביקור בקאמפ נואו, כך תהפוך פריז למקום שבו שוכן "אצטדיון הכדורגל האורבני הטוב בעולם".

 

מילאן ויונייטד על הכוונת

 

אל חאליפי רוצה שפריז סן ז'רמן תוזכר באותה נשימה עם באיירן מינכן, ריאל מדריד וברצלונה, אבל הקבוצה הצרפתית היא רק צעד קטן בתוכנית הגדולה של קטאר. הנסיכות רוכשת עוד ועוד נכסים וסמלי סטטוס, שאמורים להגן עליה מפני פלישה של גורמים עוינים, ולהעניק לה נכסים מניבים ביום שבו ייגמר הגז הטבעי.

 

קטאר "רכשה" מונדיאל, ומעסיקה עשרות אלפי אנשים בתנאי עבדות כדי להכין את המדינה הקטנטנה לאירוח אחד מהאירועים הגדולים בעולם. אל ג'זירה היא שחקנית ראשית בעולם החדשות, וחברת הבת BeIn Sports מחזיקה בזכויות שידור במזרח התיכון, בצרפת, במזרח הרחוק ובארה"ב. קטאר איירוויז מעניקה חסות ענק לברצלונה, ודוחא היא אחת מהמארחות הדומיננטיות ביותר של מחנות חורף של קבוצות ענק כמו באיירן מינכן.

 

גם מפת הקשרים העולמית של קטאר, אולי הנכס החשוב ביותר שלה, זוכה לתגבור משמעותי בזכות הכדורגל. המדינה נהנית כיום מקשרים חזקים במיוחד עם ראשי פיפ"א ואופ"א (בנו של מישל פלאטיני עובד עבור QSI). לקטאר, יש גם קשר חזק עם דיוויד בקהאם, ועל פי השמועות היא עשויה להפוך אותו ל"פנים" של רכישת מנצ'סטר יונייטד ממשפחת גלייזר. גם מילאן מעניינת "משקיעים קטארים".

 

אם סן ז'רמן תנצח היום את צ'לסי במשחק הגומלין ברבע גמר ליגת האלופות, ותתקדם לשלב חצי הגמר, זה יהיה רק ציון דרך קטן בתוכנית הקטארית. סן ז'רמן נהנית מיתרון 3:1 מהמשחק הראשון, והסיכויים שלה נראים די טובים. אבל אם מסתכלים על זה רק מהזווית של הכדורגל, מפספסים בגדול את הנקודה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x