$
ספורט ישראלי

איך בוחרים מאמן במדינות כדורגל מתוקנות?

ההתאחדות לכדורגל בישראל כינסה ועדת עסקנים (ואיש מקצוע אחד) כדי לקבוע את זהות המאמן הלאומי הבא. מי שיקבל את ההחלטה, בסופו של דבר, זה אדם אחד - אבי לוזון. אבל איך זה עובד במקומות אחרים?

אוריאל דסקל 15:4801.01.14

הרכב הוועדה שתקבע את זהות המאמן הלאומי הבא של נבחרת ישראל נקבע בשבוע שעבר. להתאחדות לכדורגל היה חשוב מאוד שהוועדה הזו תראה כמה שיותר מקצועית. ולכן "הפתיעו" את כולם עם בחירות של דרור קשטן, מאמן נבחרת ישראל לשעבר, לוועדה שתדון על זהות המאמן הבא. איך תדון? לא ממש ברור. גם אין פרמטרים ידועים לקבלת ההחלטה הזאת.

קשטן מצטרף לוועדה שהדעה שלהם - מה שלא תהיה - כבר די מגובשת ונמצאת בראשו של היו"ר הכל יכול, ראש ממשלת הכדורגל הישראלי, הקיסר אבי לוזון. לוזון, כמובן, הוא חבר בוועד הזה וכך גם ממלא מקום יו"ר ההתאחדות, שטרן חלובה. לצידם יהיה גם המנכ"ל של ההתאחדות, רותם קמר וצביקה רוזן, לשעבר שחקן נבחרת ישראל וכיום מישהו שאבי לוזון ניסה לתפור לו את תפקיד יו"ר איגוד המאמנים ודוחף אותו לתפקיד יו"ר המנהלת. גם אם לקשטן תהיה דעה אחרת משל היו"ר, הוא יהיה במיעוט של 1 נגד 4. אז לא ברור איך בדיוק קשטן יתרום לוועדת העסקנים הזו.

 

דרור קשטן. מצטרף לוועדה שכבר גיבשה דעה דרור קשטן. מצטרף לוועדה שכבר גיבשה דעה צילום: ראובן שוורץ

 

הוועדה הזו, אגב, הוקמה כחלק מהסכמי הרפורמה שההתאחדות הסכימה להם. כמה התוצאה של אותה וועדה תהיה שונה מהמינויים האחרים, שאבי לוזון היה אחראי עליהם מא' ועד ת'? לא ברור. על פי המלצת ועדת כהן, שלוזון עצמו מינה, "מאמני הנבחרות ימונו על ידי ועדה בת שלושה חברים: יו"ר ההתאחדות, שחקן עבר בעל לפחות ארבעים הופעות בינלאומיות, ומאמן עבר בעל ותק של לפחות עשר שנות אימון בליגות העל". קשטן ורוזן עונים על הקריטריונים, אך ההתאחדות הקימה ועדה בת חמישה חברים - ורובם לא אנשי מקצוע אלא עסקנים.

 

האמת היא שבהרבה מקומות בעולם המאמן נבחר על ידי יו"ר ההתאחדות לכדורגל ואז איזשהי ועדה מעניקה למינוי איזשהי חותמת מקצועית/רשמית. מבדיקה שנערכה בהונגריה, אירלנד, איסלנד, נורבגיה, אוסטרליה, קרואטיה, בוסניה ובולגריה - מקימים "ועדה מקצועית" או מקבלים המלצות מהמנהל הטכני של ההתאחדות לכדורגל ואז עסקנים בוחרים את המאמן.

 

בדרך כלל ליו"ר יש משקל רב בהחלטה על זהות המאמן. בהונגריה למשל, מקימים ועדה שפשוט פוסקת את מה שהיו"ר שנדור צ'וני (Sandor Csanyi) רוצה. צ'וני הוא אחד מהאנשים העשירים בהונגריה ורכש לעצמו מקום של כבוד בכדורגל ההונגרי. באירלנד, לעומת זאת, ליו"ר יש תפקיד חשוב בבחירת המנהל אבל גם למנכ"ל יש אמירה מאוד חזקה לגבי האדם שהוא צריך לעבוד איתו. אגב, באירלנד, ברגע שבוחרים מאמן, מעניקים לו סמכויות גדולות ביותר. הוא בוחר צוות אימון. את רוי קין, למשל, הביא מרטין אוניל בניגוד לרצון של אנשי ההתאחדות האירית, שלא פעם חטפו ביקורות קטלניות מקשר מנצ'סטר יונייטד לשעבר. בכל מקרה, בהרבה מקומות המינוי החשוב ביותר לנבחרות המקומיות נעשה בצורה הרבה יותר יסודית ומקצועית.

 

אבי לוזון (משמאל). יו"ר הוועדה הכל יכול אבי לוזון (משמאל). יו"ר הוועדה הכל יכול צילום: אורן אהרוני

 

בהולנד, למשל, מדובר על הליך הרבה יותר מקצועי מאשר ברוב המקומות בעולם. אסף כהן, מומחה הכדורגל ההולנדי של ספורט1 וספורט2, מסביר איך בוחרים את מאמן נבחרת הולנד: "הכל מתחיל עם פרסום מודעה רשמית שמחפשים מאמן ואנשים יכולים להציע את עצמם. אז הנהלת ההתאחדות מרכיבה צוות של שמונה אנשים ובונים את הפרופיל של המאמן הרצוי באותה העת: גיל, ניסיון, מה עשה בקבוצות הקודמות, איך הסתדר עם השחקנים, הנהלה וכו'. מראיינים את האנשים הנבחרים ואז בוחרים".

 

כהן אומר שהוועדה המקצועית מתייעצת עם אנשים רבים מחוץ לוועדה ולאור מקרי העבר, בהם למנהל הספורטיבי היה יותר מדי כוח בקבלת החלטות, הגיעו למסקנה שהכי טוב לקבל החלטה קיבוצית.

 

בצרפת, אחרי מינויו של ריימון דומאנק האומלל, החליטו לשנות את הליך קבלת ההחלטות של ההתאחדות לכדורגל בכל הקשור למינוי מאמן הנבחרת הלאומית. כיום כל מי שרוצה לאמן את הנבחרת הצרפתית, צריך להגיש את מועמדותו להתאחדות הכדורגל הצרפתית לאחר שזאת מוציאה מכרז ציבורי. אז מקימים וועדה ודנים בכל מועמדות. ככה מקבלים הרבה מאוד הצעות מכל מיני מאמנים ויש אפשרויות בחירה רבות. ליו"ר יש את המילה האחרונה אבל הוא לא יכול ללכת נגד הרוב בוועדה המקצועית שנבנית ממספר רב של אנשים, ביניהם המנהל הטכני של ההתאחדות וגורמים מקצועיים אחרים.

 

בגרמניה ההליך גם כן מסובך יותר מאשר בישראל. נבחרים על ידי ההנהלת ההתאחדות בין 4 ל-8 "ציידים ראשים" שתפקידם למצוא את המאמן המתאים. בדרך כלל מביאים מספר דמויות מעולם הכדורגל לתפקיד. פרנץ בקבנאור, לדוגמה, היה משמעותי בבחירת כל המאמנים האחרונים של נבחרת גרמניה. ציידי הראשים האלה, שביניהם יש גם את מנהל הנבחרת ואת המנהל הטכני של ההתאחדות, מסתובבים בין מועמדים ומנהלים ראיונות איתם. בראיונות האלה יושבים על תוכניות העבודה של המועמדים ומתרשמים מההצעות שלהם לגבי הנבחרת.

 

אין עדיין דרך מושלמת לבחור מאמן נבחרת וגם הנבחרות הגדולות ביותר נפלו עם מאמנים שלא התאימו לתפקיד. ובכל זאת, נראה שלהתאחדויות עם מנהל טכני או מנהל מקצועי חזק, יש סיכוי טיפה יותר טוב לבחור מאמן מתאים יותר.

בישראל אין מנהל ספורטיבי או מנהל טכני. אבי לוזון אומר שהוא "איש המקצוע הבכיר" בהתאחדות לכדורגל אבל אם הוא באמת היה המנהל המקצועי אולי הוא היה מסיק משהו לגבי כל הכישלונות המקצועיים של הנבחרות.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x