$
ספורט ופוליטיקה

קאמפ נואו הפך למוקד הקונפליקט בדיון על עצמאות קטלוניה

המוטו של קבוצת הכדורגל של ברצלונה הוא "יותר מרק מועדון". אתמול, בזמן שמאות נפצעו בהתנגשויות עם המשטרה שניסתה למנוע את משאל העם שהוכרז לא חוקי, המשפט הזה הרגיש נכון מתמיד

שירות כלכליסט 17:4502.10.17
המוטו של קבוצת הכדורגל של ברצלונה הוא "יותר מרק מועדון", והמשפט הזה מעולם לא הרגיש נכון יותר מאשר בימים האחרונים, כשהקאמפ נואו הפך לנקודת המוקד של העיר במרכז הדיון על עצמאות קטלוניה.

 

 

 

ברצלונה הייתה מאז ומתמיד מועדון פוליטי במהותו, ולאחר שמאות נפצעו בהתנגשויות עם המשטרה, שניסתה למנוע את קיום משאל העם, שהוכרז כלא חוקי על ידי הממשלה, לא הייתה לקבוצה דרך להימנע מהקונפליקט.

 

אף שקטלוניה נהנית כיום מיותר אוטונומיה משקיבלה בימיו של הדיקטטור פרנקו, שפעל לדיכוי השפה והתרבות הקטלאנית, התפקיד של המועדון לא השתנה וברצלונה נתפסת באזור כקבוצה הלאומית של עם ללא לאום.

קאמפ נואו אמש. ברצלונה הייתה מאז ומתמיד מועדון פוליטי במהותו
קאמפ נואו אמש. ברצלונה הייתה מאז ומתמיד מועדון פוליטי במהותו צילום: גטי אימג'ס

 

 

כך שכשהממשלה בקטלוניה הכריזה על משאל עם על עצמאות – שנקבע כלא חוקי על ידי הממשלה הספרדית – ברצלונה מצאה עצמה בתפקיד מרכזי בדרמה, במיוחד לאחר שבליגה הספרדית קבעו באופן תמוה משחק בית באותו יום נגד לאס פאלמס.

 

ניתן היה לקבוע באותה קלות את המשחק ליום שבת, וההחלטה של לה ליגה לקדם את המשחק דווקא ביום ראשון התפוצצה להם בפרצוף, כשבברצלונה החליטו ברגע האחרון לנוכח הבלבול הרב, לקיים את המשחק בדלתיים סגורות.

 

באופן רשמי, ברצלונה שומרת על ניטראליות בכל הקשור לשאלת העצמאות, אך בכל זאת המועדון פרסם הצהרה בעלת אופי פוליטי ימים ספורים לפני משאל העם. כשהממשלה במדריד הורתה על נקיטת צעדים מחמירים למניעת קיום ההצבעה, כולל מעצר של בכירים בממשל הקטלאני והחרמת מיליוני פתקי הצבעה, המועדון הגיב בכעס. "ברצלונה, תוך שמירה על המחויבות ההיסטורית שלה להגן על המדינה, על הדמוקרטיה, על חופש הביטוי ועל הגדרה עצמית, מגנה כל פעולה שעלולה לפגוע בביטוי חופשי של הזכויות הללו", נמסר בהצהרה שפרסם המועדון. "לפיכך, ברצלונה מבטאת באופן פומבי את התמיכה שלה בכל האנשים, היישויות והמוסדות שעובדים כדי להגן על הזכויות הללו. ברצלונה, שמכבדת את גוף החברים המגוון שלה, תמשיך לתמוך ברצון של הרוב בקטלוניה, ונעשה זאת בצורה אזרחית ושלוויה".

 

חשוב לציין כי המועדון תמך בקיום ההליך ולא בהכרח בעצמאות עצמה, בטענה שיש לאפשר את קיומו של משאל העם בצורה חוקית ומורשית. אך הקבוצה לא ציינה מה התוצאה המועדפת עליה.

 

ההצהרה החריפה מוכיחה כי ברצלונה לא מתכוונת להתרחק משערורייה פוליטית.

 

ככל שהתקרב מועד משאל העם, כך גברו הדיווחים כי המשחק מול לאס פאלמס בסכנת דחייה בשל חששות ביטחוניות. אך המשטרה המקומית דחתה את השמועות והתעקשה כי אינה מודאגת מהיכולת לשלוט בקהל.

 

בכל זאת, הדיווחים הלכו וגברו ביום ראשון בבוקר, זמן קצר לאחר שפורסמו תמונות של השימוש בכוח שהפעילה המשטרה בניסיון לחסום את המצביעים.

 

בתחילה לא התקבלו תגובות רשמיות מהמועדון או הליגה, אך בסביבות השעה 14.45, שעון מקומי, 90 דקות לפני בעיטת הפתיחה המתוכננת, צצו דיווחים על ביטול המשחק. בשלב זה השחקנים של שתי הקבוצות כבר היו בחדרי ההלבשה, נציגי התקשורת הורשו להיכנס לאצטדיון, אך הצופים נשארו מאחורי השערים הנעולים, ולאף אחד לא היה ברור מה מתרחש.

 

הנוכחות המשטרתית היתה בולטת במשחק.

 

כמה דקות לאחר מכן, כשהקהל עוד היה מחוץ לאצטדיון, השחקנים החלו לצאת מחדר ההלבשה לחימום לנוכח קריאות העידוד של צוותי האירוח והדיילים שקיבלו יום חופשי במפתיע.

 

ההכנות המשיכו כרגיל בתוך האצטדיון, ורק בשעה 15.50, כלומר 25 דקות לפני בעיטת הפתיחה, הכריז המועדון שהמשחק יתקיים, אך בלי קהל.

 

ניתן היה לשמוע באצטדיון את הקריאות והשריקות של האוהדים מחוצה לו, אך הכרוז ברמקולים קרא לאוהדים לעזוב את המתחם. נשיא ברצלונה, ג'וזף מריה ברתומיאו, טען כי ההחלטה התקבלה כמחאה ולא בשל ענייני ביטחון, אך ייתכן והיא הושפעה גם מהכרזת קבוצות האוהדים לפוצץ את המשחק על ידי הסתערות לדשא כבר בדקות הראשונות. בעקבות ההחלטה שלושה בכירים בהנהלה של ברצלונה הודיעו על התפטרותם, אך עדיין לא נעשה באופן רשמי.

 

נשיא לה ליגה עשוי להחזיק במפתחות להמשך דרכה של ברצלונה בליגה

 

הנושא הזה עוד רחוק מלהיעלם, ואחד האנשים הבולטים במרכז הסערה הוא נשיא הלה ליגה, חוויאר טבס.

 

טבס הוא אוהד ותיק של ריאל מדריד, ומעולם לא ניסה להסתיר זאת, כך שיש לו מעין מחלוקת מתמשכת עם ברצלונה, שחושבת שאין זה הולם שהליגה מנוהלת על ידי אדם ששמח להציג את העדפותיו.

 

לפני שנה, המועדון ביקש לנקוט בצעדים משמעתיים נגד טבס, אחרי שהוא העביר ביקורת נגד שחקני ברצלונה על חלקם במשחק המתוח נגד ולנסיה, שהסתיים בפגיעתם של לואיס סוארס, ליונל מסי ואחרים מחפצים שזרקו האוהדים המקומיים.

 

אף שטבס כנראה ניסה ליישר את ההדורים כשהעביר ביקורת על המבנה הפיננסי של פריז סן ז'רמן ומנצ'סטר סיטי לאחר הרכישות שלהן בחלון ההעברות האחרון, נראה שהמחלוקת בינו לבין ברצלונה עמוקה יותר מאי פעם.

 

טבס, שאינו נוהג להסתיר את הדעות שלו, ביצע מהלך נועז לפני משאל העם כששינה את תמונת הפרופיל שלו בטוויטר לתמונה של דגל ספרד ודגל קטלוניה מחוברים לצורת לב.

 

ביום ראשון בצהריים, כשברצלונה ביקשה לדחות את משחק הליגה לנוכח התקריות האלימות באזור, טבס הוא זה שסירב, ואיים להוריד לה 6 נקודות אם לא תעלה לשחק.

 

טבס אף אישר ללאס פאלמס לעלות לשחק עם סמל של הדגל הספרדי תפור לחולצות שלהם, צעד שנוי במחלוקת שנועד להביע תמיכה ב"ספרד מאוחדת" בעת ביקור באזור שרבים מתושביו מעוניינים לעזוב.

 

הפעולות שלו מהימים האחרונים מטילות ספק בכך שטבס שומר אל האובייקטיביות הנחוצה כדי לנהל את הליגה ולזכות בתמיכת כל המועדונים.

 

 

"אני קטלאני ואני מרגיש קטלאני", והוסיף "אנשים יכולים להצביע בעד, נגד או להימנע. אנחנו רק רוצים להצביע" "אני קטלאני ואני מרגיש קטלאני", והוסיף "אנשים יכולים להצביע בעד, נגד או להימנע. אנחנו רק רוצים להצביע" צילום: רויטרס

 

פיקה יעזוב את ספרד?

 

דמות נוספת שבאור הזרקורים הוא בלם ברצלונה ג'רארד פיקה, שהביע לא פעם את תמיכתו בקיום משאל העם לעצמאות. ביום חמישי הוא הביע שוב את תמיכתו בציוץ בשפה בקטלאנית על כך שאנשים צריכים לבטא את עצמם בחופשיות ולשיר חזק וברור. הוא השתמש בהאשטאג הפופולארי #Votarem, שפירושו אנחנו נצביע.

 

בגלל דעות מסוג זה, פיקה זוכה בעונות האחרונות לקריאות בוז מהקהל הספרדי במשחקים של הנבחרת. שחקן ההגנה של ריאל, סרחיו ראמוס – חברו של פיקה לנבחרת ספרד – אמר בתגובה לציוץ כי "זה לא הדבר הנכון ביותר לעשות".

 

ביום ראשון חזר פיקה למדיה החברתית שפרסם תמונה שלה מצביע במשאל העם, תחת הכיתוב: "הצבעתי. ביחד אי אפשר עצור אותנו בהגנה על הדמוקרטיה".

 

לאחר הניצחון במשחק בלי קהל על לאס פאלמס, ולפני המשחקים המתוכננים במוקדמות המונדיאל נגד אלבניה וישראל, פיקה העניק הופעה אמוציונאלית בפני העיתונאים. כשהוא נלחם בדמעות הוא הציע לפרוש מהנבחרת הלאומית לפני המונדיאל, זאת אם הנוכחות שלו יוצרת בעיות. "אני קטלאני ואני מרגיש קטלאני", והוסיף "אנשים יכולים להצביע בעד, נגד או להימנע. אנחנו רק רוצים להצביע".

 

הקמפיין בעד עצמאות קטלוניה לא עומדת להיעלם בקרוב, ופיקה הולך ונהייה נער הפוסטר של הקמפיין.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x