$
ספורט ופוליטיקה

אופ"א "הרגה" את התחרותיות באירופה

הקבוצות הגדולות בליגות הגדולות השתלטו על הליגות שלהן ועל ליגת האלופות, בעוד שבליגות הקטנות התמונה כבר מעוותת, זאת בשל היתרון הכלכלי שמתחזק בכל שנה עבור קבוצות שמבטיחות את שובן לליגת האלופות

שירות כלכליסט 13:1013.09.17
אופ"א הציבה את עצמה בבעיה לאחר שהחליטה לבדוק את מצבה הפיננסי של פריז סן ז'רמן ולחקור האם המועדון הצרפתי הפר את חוקי ההוצאות כדי להחתים את ניימאר וקיליאן מבאפה.

 

 

 

 

אופ"א שמה עצמה בבעיה לאחר שהחליטה לבדוק את מצבה הפיננסי של פריז סן ז'רמן ולחקור האם המועדון הצרפתי הפר את חוקי ההוצאות כדי להחתים את ניימאר וקיליאן מבאפה אופ"א שמה עצמה בבעיה לאחר שהחליטה לבדוק את מצבה הפיננסי של פריז סן ז'רמן ולחקור האם המועדון הצרפתי הפר את חוקי ההוצאות כדי להחתים את ניימאר וקיליאן מבאפה צילום: גטי אימג'ס

 

מצד אחד, אופ"א לא מעוניינות שההוצאות של המועדונים ייצאו משליטה, אך מצד שני היא רוצה שיותר קבוצות יהיו תחרותיות. פריז סן ז'רמן נמצאת בעמדה הטובה ביותר לספק לליגת האלופות את מה שהיה חסר לה ב-13 השנים האחרונות: קבוצה בגמר שאינה מגיעה מאנגליה, גרמניה, איטליה או ספרד.

 

אך עדיין, ההוצאות המופרזות שיאפשרו לפריז לשבור את המונופול הזה של ליגת האלופות ולזכות בתואר האירופי הראשון שלה, עלולות לגרום לה להיות מורחקת מהטורניר בשנה הבאה על ידי המארגנים של תחרות הדגל של כדורגל הקבוצות האירופי.

 

יש פה התנגשות בין הצורך בזהירות פיסקאלית והרצון לתחרות פתוחה ומלהיבה יותר. נשיא אופ"א אלכסנדר צ'יפרין צריך להתמודד עם המחלוקת הזו. הוא ירש את חוקי ההוצאות מקודמו בתפקיד, מישל פלאטיני שהודח.

 

אף שבאופ"א מנסים לעורר התלהבות עם פתיחת שלב הבתים בליגת האלופות, שלב זה כמעט ולא מספק הפתעות. הקבוצות המובילות כמעט ולא מודחות מוקדם ומוצאות עצמן בין שני המקומות הראשונים בכל קבוצה, משם מעפילים לשלב הנוק אאוט.

 

החל מהעונה הבאה התחרות תהפוך לקשה אף יותר לקבוצות מחוץ לליגות הבכירות. אנגליה, גרמניה, איטליה וספרד ייהנו מהנוחות של 4 מקומות אוטומטיים השמורים לקבוצות שלהן בשלב הבתים, שיבסס את המעמד המיוחס שלהן.

 

הקבוצות הקטנות יותר זכו לתמיכה מפתיעה מצידו של נשיא הליגה הספרדית חוויאר טבס, שהקבוצות מהליגה שלו יוצגו בארבעת הגמרים האחרונים. טבס, הכועס על המעבר של ניימאר מברצלונה לפריז, עומד בראש הקריאות להענשת המועדון שבבעלות קטארית, שמימן את המעבר שלו בסכום שיא.

 

טבס רוצה גם לדלל את ריכוז העושר במשחק. "ככל שיותר ויותר כסף מוזרם למועדונים הללו, כך הוא יילקח מהקבוצות והליגות הקטנות יותר", אמר לסוכנות הידיעות AP. "הכדורגל יאבד את המבנה שלו, והקבוצות יהפכו להיות עשירות או עניות יותר, וזה ישפיע על התחרות".

 

אך ישנן גם סכנות לליגות המקומיות אם אופ"א תחלק את הכנסות ליגת האלופות בצורה שוויונית יותר: הגדלת כספי הזכייה לקבוצות המעפילות ממדינות קטנות יותר רק תרחיב את חוסר האיזון בתוך הליגות הללו.

 

 

שחקני באזל. בשוויץ, באזל זכתה שמונה פעמים ברציפות באליפות והרוויחה בסביבות 35 מיליון יורו בשלוש העונות האחרונות מליגת האלופות והליגה האירופית - סכום זהה לזה שכל הקבוצות בליגה הבכירה של שוויץ יחלקו מחוזי שידור ושיווק שחקני באזל. בשוויץ, באזל זכתה שמונה פעמים ברציפות באליפות והרוויחה בסביבות 35 מיליון יורו בשלוש העונות האחרונות מליגת האלופות והליגה האירופית - סכום זהה לזה שכל הקבוצות בליגה הבכירה של שוויץ יחלקו מחוזי שידור ושיווק צילום: גטי אימג'ס

 

התחרות בליגות הקטנות כבר מעוותת, זאת בשל היתרון הכלכלי שמתחזק בכל שנה עבור קבוצות שמבטיחות את שובן לליגת האלופות.

 

בשוויץ, באזל זכתה שמונה פעמים ברציפות באליפות. הקבוצה הרוויחה בסביבות 35 מיליון יורו (42 מיליון דולר) בשלוש העונות האחרונות מליגת האלופות והליגה האירופית - סכום זהה לזה שכל הקבוצות בליגה הבכירה של שוויץ יחלקו מחוזי שידור ושיווק.

 

סיפור דומה חוזר על עצמו במדינות אחרות. אולימפיאקוס זכתה שבע פעמים ברציפות באליפות יוון. בסקוטלנד, סלטיק כבשה בקלילות את 6 האליפויות האחרונות, כפי שעשתה יובנטוס באיטליה. באיירן מינכן בגרמניה ואפועל ניקוסיה בקפריסין זכו חמש פעמים באליפות, ואילו בפורטוגל, בנפיקה ופורטו חולקות בתארים המקומיים ב-15 השנים האחרונות.

 

קופנהגן, שזכתה בשתי האליפויות האחרונות בדנמרק, לא תשתתף העונה בשלב הבתים לאחר שהודחה על ידי קרבאג מאזרבייג'ן, שזו הופעתה הראשונה בתחרות. אם כי הירידה לליגה האירופית תטיב עם הכדורגל הדני.

 

"יהרגו אותי בקופנהגן על שאני אומר זאת, אך זו בעיה גדולה יותר עבור האיזון התחרותי בליגה, אם יש קבוצה אחת שמשתתפת בליגת האלופות ואין אף קבוצה בליגה האירופית, מאשר אם יש לנו שתי נציגות בליגה האירופית", אמר מנכ"ל הליגה הדנית קלאוס תומסון. "יש כבר שיבוש שקורה כשקבוצה אחת מעפילה במשך מספר שנים לליגת האלופות, שישבש בהמשך את האיזון התחרותי כולו בליגה".

 

לרוב, קבוצות אירופיות לא יחשפו בצורה בוטה כל כך את הדעה שלהם, אך הן באמת לא מעוניינות לשחק נגד קבוצות קטנות יותר כמו קופנהגן. מפגשים כמו המשחק בין ברצלונה ויובנטוס בשלב הבתים, שיתקיים היום (ג') הם המבוקשים על ידי המועדונים הבכירים. הם גם מושכים יותר לערוצי השידור בעידן של ירידה ברייטינג.

 

ההחלטה להבטיח ארבעה מקומות בשלב הבתים לקבוצות מהליגות האנגלית, הצרפתית, האיטלקית והספרדית החל מעונת 2018-19 נועדה לפייס את המועדונים הבכירים שחזרו על האיום שלהם להשיק תחרות מתחרה. כך שבעוד אופ"א מחפשת להעניש קבוצות כמו פריז סן ז'רמן בגין הוצאות יתר, ומדברת על חלוקה שוויונית יותר של ההון, היעדים האלה מתנגשים עם הרצון של המועדונים עם הכוח הפיננסי והכוכבים של המשחק.

 

פיפ"א מכינה את הקרקע להשגת חלק גדול יותר מתחרויות המועדונים. הגוף הבינלאומי בוחן את האפשרות להרחיב את התחרות השנתית של גביע העולם למועדונים לאירוע של 24 מועדונים שיתקיים אחת לכל ארבע שנים. כשמרבית המקומות ישמרו לקבוצות האירופיות.

 

"אנחנו בעיצומו של מעבר למודלים חדשים של תחרות", אמר מנכ"ל הליגה ההולנדית ג'אקו סווארט. "מה שחשוב לדעתי הוא שעלינו להיות פתוחים למודלים חדשים כי המודלים הקיימים הם לא בהכרח הטובים ביותר".

 

סווארט, חבר במועצת ארגון הליגות המקצועיות באירופה, מעלה את האפשרות של טורניר קבוצות בינלאומי. תחרות The International Champions Trophy שמאורגנת באופן פרטי בארה"ב לפני תחילת העונה, מתחילה לצבור תנופה ועשויה להניח את היסודות להשקת סופר ליגה בהמשך.

 

"המונופול על ארגון הטורנירים אינו נמצא יותר בידי הגופים המנהלים", הוסיף.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x