$
רכישות

פריז סן ז'רמן רכשה את קיליאן מבאפה ב-180 מיליון יורו

פחות מחודש לאחר ששילמה 222 מיליון יורו עבור ניימאר, פריז סן ז'רמן השלימה את רכישתו של כוכב מונאקו בן ה-18, קיליאן מבאפה. מה המשמעויות מאחוריי המהלך?

אוריאל דסקל 22:0731.08.17

1. פחות מחודש לאחר ששילמה 222 מיליון יורו עבור ניימאר, פריז סן ז'רמן השלימה את רכישתו של כוכב מונאקו בן ה-18, קיליאן מבאפה. פריז סן ז'רמן "השאילה" את הילד ממונאקו עם מחוייבות לרכושו ב-180 מיליון יורו עד 2022 (145 מיליון יורו + 35 מיליון יורו בבונוסים). בכך היא עוקפת את חוקי הפייר פליי הפיננסי של אופ"א, שמחייבים מועדונים להיות מאוזנים פיננסית, ותסיים את העונה באיזון תקציבי, כביכול.

 

 

2. מבאפה, שכיום הפך לשחקן השני הכי יקר בכל הזמנים, הוא יליד בונדי, שכונה צפונית מזרחית של פריז - 10 ק"מ ממרכז עיר הבירה של צרפת. מגיל כלום וחצי אביו, ווילפרד, לימד אותו כדורגל במגרשי השכונה. ווילפרד היה כדורגלן בעצמו ומאמן ב-AS בונדי, הקבוצה הראשונה של קיליאן הצעיר. בגיל 12 הגיע קיליאן לאקדמיית הכדורגל הלאומית של צרפת, קליירפונטיין. מבאפה היה אובססיבי לגבי כדורגל ואימונים וגם באקדמיה הגבוהה ביותר לכדורגל הוא הרגיש שהוא לא מקבל מספיק אימונים. לכן, מדי יום התאמן בעצמו מאחוריי מגורי השחקנים - עמוק לתוך הלילה, כשהאור היחיד מגיע מהסלולרי שלו. גם את זמנו החופשי מילא בכדורגל - צפייה במשחקים רצופים. ובשידורים חוזרים של קבוצתו האהודה, ריאל מדריד - שבה שיחק השחקן האהוב עליו, כריסטיאנו רונלדו. ז'אן קלוד לאפרז', מנהל אקדמיית קליירפונטיין, היה מאוהב בילד וסיפר לפראנס פוטבול: "הוא ידע לעשות בגיל 12 מה שהוא עושה עכשיו. הטעיות מדהימות בשתי הרגליים. כוח הפריצה שלו היה מרהיב"

 

3. בגיל 14 ריאל מדריד הזמינה אותו לביקור והגישה הצעה. ואולם, ההורים שלו החליטו שהוא צריך להישאר בצרפת - ומונאקו הציעה לו דרך מהירה, יחסית, לקבוצה הבוגרת. במונאקו סיפקו לו מגורים ומחייה על מגרש האימונים של הקבוצה ועמדו בהבטחתם לתת לו צ'אנסים בקבוצה הבוגרת בגיל מאוד צעיר. וזה קרה. מגיל 16 שיחק בקבוצת המילואים של מונאקו והתאמן עם הבוגרים. ובעונה שעברה הוא היה מעורב ב-23 שערי ליגה (15 שערים, 8 בישולים) - יותר מכל שחקן אחר מתחת לגיל 20 באחת מהליגות הגדולות של אירופה. הוא גם שבר את שיאי הכיבושים לשחקן צעיר בקבוצה והציג מספרים טובים יותר - לגילו - מאשר כוכב מונאקו לשעבר, גם כן ילד פריזאי - תיירי הנרי. אפרופו הנרי, בשנה שעברה דחה מבאפה הצעה מארסנל לאחר שהקבוצה הלונדונית סירבה לשלם עמלה בשווי 7 מיליון ליש"ט להוריו (ונגר מסרב לשלם עמלות גבוהות ולפי הסיפורים לא מוכן לשלם יותר מ-3 מיליון ליש"ט עמלה).

 

 

קיליאן מבאפה קיליאן מבאפה צילום: איי פי

 

 

4. בתחילת הקיץ הנוכחי מבאפה ומשפחתו לא רצו לעזוב את מונאקו אבל מכירת השחקנים של האלופה גרמו למשפחה לדרוש מעבר. ריאל מדריד, שב-2014 כמעט החתימה אותו כשחקן לאקדמיה שלה, נפגשה איתו הקיץ אבל נבהלה מהדרישות הכספיות - הוא רצה כ-350 אלף יורו בשבוע והמועדון הספרדי הציע "רק" 130 אלף יורו לשבוע. פריז סן ז'רמן הציעה לקיליאן מבאפה את הכסף שרצה: העלאת שכר של 1,900%. במונאקו קיבל "רק" 17 אלף יורו בשבוע. כאמור, מבאפה החליט ללכת על פריז. אבל לפיו זה לא רק בגלל הכסף.

 

5. קודם כל, פריז גרמה לו להרגיש שהוא יהיה הכוכב הגדול של הקבוצה. בתחילת הקיץ נפגש מבאפה עם יונאיי אמרי, המאמן של פריז סן ז'רמן, שאמר לו שהוא רוצה לשחק איתו בשלישייה קידמית לצד אדינסון קאבאני ואנחל די מריה, או ב-4-4-2 עם קאבאני בחוד. ניימאר לא היה בתוכניות של פריז - כביכול. הבאתו של ניימאר הופכת את מבאפה לשחקן חשוב אבל לא הכי חשוב בקבוצה. ואולם היא גם מייצרת עבור מבאפה סביבת עבודה נפלאה עם מלך השערים של צרפת בשנה שעברה (קאבאני) ואחד מחמישה השחקנים הטובים בתבל (ניימאר). לפי הדיווחים, קיליאן הצעיר דיבר עם אביו על עניין ניימאר, ששכנע אותו שלמרות שגם הוא וגם ניימאר אוהבים את צד שמאל של ההתקפה, אבל שניהם גם יכולים לשחק כחלוצים מרכזיים ובימין. "הפרויקט במועדון הוא אחד השאפתניים באירופה - זה מה שמשך אותי", אמר מבאפה הערב.

 

6. המעבר חזרה לפריז הוא גם סוג של סגירת מעגל עבור מבאפה. הוא חוזר למקום שבו גדל. מועדון שניסה להחתים אותו כשהיה בן 9. ואז כשהיה בן 14. בזמנו, כאמור, בחר ללכת למונאקו. מבחינת פריז הם מביאים את "הילד" חזרה "הביתה". פריז צריכה שחקני בית בגלל הרגולציות בצרפת ואופ"א (שמחייבת מספר שחקני בית - שחקנים שהיו במועדון שלוש שנים בין הגילאים 12 עד 21).

 

7. כדי לעקוף את הפייר פליי של אופ"א, פריז עושה את הטריקים הכי ישנים בספר. הטריק של השאלה עם מחוייבות לרכישה הוא מוכר ונעשה לא מעט באיטליה. מאחר שעל פי החוק פריז צריכה אופציית יציאה מהסכם שכזה, היא רשאית לבטל את החוזה עם מונאקו רק אם תרד ליגה (כך מתפרסם בצרפת) - זו בדיחה. העבירות על חוקי הפייר פליי הפיננסי נעשות כהתרסה של ממש נגד אופ"א, שבעצמה "הזהירה" את פריז בפומבי.

 

אמנם פריז כן תעלה את ההכנסות מהסכמי חסות וטלוויזיה, אבל המועדון לא יכול להיות מאוזן ברמת ההוצאות שלו - תקציב שנתי שעשוי להגיע ל-700 מיליון יורו.

 

פ.ס.ז' כן בעלת נכסים למכירה והצליחה למכור הקיץ מספר שחקנים בכ-70 מיליון יורו, אבל הסכום הזה מכסה רק חלק מהעלות השנתית של ניימאר ומבאפה (בין 100 מיליון יורו בעונה ל-135 מיליון יורו בעונה בשכר ותשלומים לקבוצות). כן, שני שחקנים בעלות גבוהה יותר מתקציב של כל קבוצה בליגה שלהם.

 

8. קבוצה שלא תתקשה לעמוד בתנאים של הפייר פליי הפיננסי היא מונאקו, הקבוצה שגידלה ומכרה את מבאפה. המודל הניהולי של מונאקו מתבסס על רכישת צעירים ומכירתם. יש לה מערכת סקואטים יקרה במיוחד שאמורה לספק את הנכסים הצעירים הללו למועדון וליגת האלופות היא חלון הראווה של המועדון/חנות שחקנים של הנסיכות. ואולם, נראה שהנכס הכי חשוב של מונאקו זה מאמנה הפורטוגלי המצוין - לאונרדו ז'ארדים. מאז הגעתו לקבוצה לפני 3 שנים, מונאקו העפילה לחצי גמר ליגת האלופות, זכתה באליפות צרפת והכי חשוב מבחינת המודל העסקי שלה - מכרה שחקנים שז'ארדים טיפח ושיבח ב-520 מיליון יורו.
בטל שלח
    לכל התגובות
    x