$
ספורט ישראלי

מה סטיב מקלרן יכול להוסיף למכבי תל אביב?

מאמן נבחרת אנגליה רוצה לאמן על המגרש, כועס על מה שקרה לו בקבוצותיו האחרונות ומקווה לשחזר את ההצלחה הגדולה במנצ'סטר יונייטד ומידלסבורו. האם עוזר המאמן החדש של מכבי תל אביב הוא מה שג'ורדי קרויף צריך כדי להצליח כמאמן?

אוריאל דסקל 15:5621.08.17

באמצע עונת 1998/1999 נעשה שינוי דרטמי בחדר ההלבשה של מנצ'סטר יונייטד. בראיין קיד, עוזר המאמן של המנג'ר האגדי אלכס פרגוסון, החליט לעזוב לבלקבורן ובמקומו נחת מאמן צעיר בעל תדמית טובה אך מתגבשת: סטיב מקלרן.

 

 

 

 

עם מקלרן על הקווים לצד פרגוסון, מנצ'סטר יונייטד זכתה בטרבל היסטורי - וגם נהפכה לאחת מהקבוצות האנגליות היותר מתוחכמות מבחינה טקטית עם מקלרן על הקווים לצד פרגוסון, מנצ'סטר יונייטד זכתה בטרבל היסטורי - וגם נהפכה לאחת מהקבוצות האנגליות היותר מתוחכמות מבחינה טקטית צילום: ראובן שוורץ

 

מקלרן, שהיה  קשר בהאל סיטי, דרבי קאונטי, בריסטול סיטי ואוקספורד יונייטד, ותפקידו המקצועי הראשון היה עוזר מאמן בדרבי קאונטי, קיבל מפרגוסון את המנדט לנהל את אימוני הקבוצה, בדומה לקיד וכמעט כל עוזר מאמן של הסקוטי.

 

למרות שלא היה שחקן מוכר, השחקנים של מנצ'סטר יונייטד התרשמו מהאימונים שלו ומהשיטות החדשניות שלו. הוא הביא מחשב נייד לאימונים - מה שכמעט לא נראה אז בחדרי הלבשה של קבוצות פרמיירליג; הוא השתמש בסטטיסטיקות של חברות כגון ProZone, התנהלות שגם היא לא הייתה שכיחה בזמנו; כן היה עורך לשחקנים באופן אישי סרטוני וידאו ממשחקים כדי לסייע להם ללמוד את תפקידם ולהשתפר.

 

רוי קין, דיוויד בקהאם, ראיין גיגס, כולם אמרו עליו את אותו הדבר: הוא היה חדשני וניסה דברים חדשים. לפי מייקל קוקס, שכתב את הספר The Mixer הסוקר את האבולוציה הטקטית של הפרמיירליג: "מקלרן עזר להביא את יונייטד לתוך העידן המודרני בכל מה שקשור להכנה למשחקים".

 

עם מקלרן על הקווים לצד פרגוסון, מנצ'סטר יונייטד זכתה בטרבל היסטורי - והפכה לאחת מהקבוצות האנגליות היותר מתוחכמות מבחינה טקטית. ההתקדמות הטבעית עבור מקלרן הייתה להמשיך לתפקיד המנג'ר - אותו קיבל במידלסברו, שם בילה שש שנים מצוינות כמנג'ר שבנה קבוצה צעירה ומוכשרת עם משאבים מוגבלים. הוא זכה בגביע הליגה ב-2004 והגיע לגמר ליגת אירופה ב-2006. במקביל עבד כעוזר המאמן של סוון גוראן אריקסון בנבחרת אנגליה, אותו החליף ב-2006.

 

התדמית של מקלרן, כמו תדמיות של מאמנים טובים אחרים, קרסה לחלוטין בגלל הכישלון שלו כמנג'ר הנבחרת האנגלית. הנבחרת לא הצליחה להעפיל ליורו 2008 בגלל הפסד ביתי לנבחרת קרואטיה במחזור האחרון של המוקדמות. התמונה של המאמן הג'ינג'י עומד מיואש מתחת למטריה בגשם שוטף בוומבלי - כשלצידו מאמן נבחרת קרואטיה, סלאבן ביליץ', ספוג במים - הפכה לתמונת הכישלון של אחד מהדורות המוכשרים ביותר של הנבחרת האנגלית.

 

באנגליה לא ממש היו מוכנים לגעת בו אחרי הכישלון - וזאת למרות שלפי מחקר של ד"ר סו ברידג'ווטר מהפקולטה למנהל עסקים באוניברסיטת וורוויק, הוא נחשב למאמן האנגלי הכי "יעיל" (נקודות ביחס לתקציב) וסיים בממוצע שישה מקומות גבוה יותר בליגה בכל עונה מאשר הוערך על פי תקציבי הקבוצות. במחקר של ברידג'ווטר, מקלרן התגלה כיעיל יותר ממאמנים אנגלים אחרים בני דורו כגון סם אלרדייס או אלן פארדיו.

 

כשקיבל סיכוי לאמן אחרי הפיאסקו בנבחרת זה היה בהולנד. בטוונטה ההולנדית גילה מחדש את חדוות האימון והוביל את הקבוצה לאליפות ראשונה בהיסטוריה שלה. בכך נהפך למאמן האנגלי הראשון מאז בובי רובסון שזוכה בתואר בליגה בכירה באירופה. ההצלחה בהולנד, שבאנגליה זוכרים בעיקר בגלל שמקלרן דיבר אנגלית במבטא הולנדי במסיבת עיתונאים, הובילה את המאמן לתפקיד בוולפסבורג, שם לא הצליח להתחבר לשחקנים ופוטר אחרי שכוכב הקבוצה, דייגו, סירב להקשיב לו במהלך משחק. את עצמו מצא מהר בצ'מפיונשיפ - קודם בנוטינגהאם פורטס ואז בדרבי קאונטי ולליגה האנגלית הבכירה חזר רק לניוקאסל יונייטד, שם לא רק שמונה למאמן אלא גם למושב בדירקטריון של הקבוצה. גם ההרפתקה הזו הסתיימה בפיטורים אחרי תוצאות מאכזבות. כמו גם חזרתו לדרבי קאונטי הסתיימה בפיטורים.

 

למרות הכישלונות, מקלרן נחשב למאמן מתוחכם יותר מהמאמנים האנגלים המוכרים. זאת בעיקר בזכות העובדה שהיה מוכן לקחת סיכונים ולנסות את מזלו מחוץ לאנגליה. "שאלתי מאמני הולנדים מה הם חושבים על מאמנים בריטים, הם לא מקבלים כבוד בעולם, יש להם תדמית רעה" הסביר מקלרן ל-BBC לאחרונה. "עדיין חושבים שיש לנו מנטליות של אי. שאנחנו רק יודעים אנגלית ומסרבים ללמוד שפה חדשה. הם מרגישים שאנחנו עדיין משחקים רק 4-4-2 ולא מוכנים להתאים את עצמו לשיטה חדשה. חושבים שאנחנו לא גמישים ומשחקים כדורים ארוכים. הדבר היחיד שהם מעריצים אצלנו זה הגישה ורוח הקרב".

 

מקלרן מאמן טוב יותר התדמית שלו כמאמן. הוא גם "לוחם" הרבה יותר ממה שחושבים עליו. הוא הגיע מיורקשייר וגדל במשפחה אנגלית קלאסית עם שורשים עמוקים בתעשייה באזור ותמיד היה נחוש להצליח ספורטיבית מגיל צעיר. לבית ספר ששם חשיבות גדולה יותר על ספורט רכב באופניים כל יום במשך 32 ק"מ הלוך וחזור. "צריך מוטיבציה רבה וכוח רצון כדי להצליח במקצוע הזה, כדורגל" הסביר מקלרן באפריל 2017 ל"דיילי טלגראף". את הראיון ערך אחרי פיטוריו השניים בדרבי. "אני כועס. אני בעל מוטיבציה. אני רוצה לאמן. זה הכוח שלי, לעבוד עם קבוצות על המגרש, לעבוד עם אינדיבדואלים. להמשיך עם זה".

 

 

ג'ורדי קרויף. רצה את מקלרן ג'ורדי קרויף. רצה את מקלרן צילום: עוז מועלם

 

מקלרן עבד לאחרונה על השגת תעודת מאסטרס בניהול ספורט, והוא מקווה שהיא תפתח לו דלתות לתפקיד אדמיניסטרטיבי במשחק. אבל כעת, הוא רוצה לאמן ולא לעסוק בניהול. "אני רוצה שיום אחד אעביר את כל הניסיון שלי בכדורגל למאחוריי הקלעים של הכדורגל" אמר. "זה משהו שאני רוצה לעתיד".

 

מקלרן היה מועמד לאחרונה לתפקיד המנג'ר בהארטס הסקוטית אך הגיע לתפקיד במכבי תל אביב. במועדון הצהוב מתעקשים שהוא הגיע לבקשת ג'ורדי קרויף, המאמן - מנהל הספורטיבי לתפקיד שהוא רוצה: מאמן על המגרש.

 

תפקידו הרשמי הוא "יועץ אימון" אבל על פי אנשים במועדון הוא הולך לתפקד כעוזר מאמן של קרויף. בגלל שהוא בעל פרופיל גבוה, הוא על חוזה "רץ" שמסתיים מדי חודש ומאפשר לו לחתום בכל קבוצה שתחשוק בו, מתי שהוא ירצה.

 

מה הוא יוסיף לקבוצה? הרבה ניסיון. זה בטוח. האם הקבוצה צריכה אותו? לאור השמועות שהוא, בעצם, יהיה מחליפו של קרויף - לא ברור עד כמה תפקידו יהווה איום על קרויף. כאמור, במכבי מתעקשים שהוא מגיע כאיש צוות ולא כמחליף של אף אחד. כל מה שנותר זה לשאול האם כמעט 20 שנה אחרי שהיה אחד מעוזרי המאמנים המשפיעים ביותר של אלכס פרגוסון, יוכל מקלרן להשפיע בצורה כל כך דרמטית על מכבי תל אביב של ג'ורדי קרויף? במכבי תל אביב מקווים שכן. 
בטל שלח
    לכל התגובות
    x