$
ספורט עולמי

איך פריז סן ז'רמן יכולה לרכוש שחקן ב-222 מיליון יורו?

8 שאלות שעולות בעקבות המעבר הפוטנציאלי של ניימאר מברצלונה לפריז סן ז'רמן, שבבעלות קטאר, בעלויות אדירות עבור שחקן אחד

אוריאל דסקל 10:1423.07.17

1. כמה כסף?

 

פריז סן ז'רמן צפויה לשלם 222 מיליון יורו ולהשלים את רכישת ניימאר בימים הקרובים. כך על פי הדיווחים בספרד ובצרפת. ביומון הספורט הקטלוני, "ספורט" מפרסים את המספרים האדירים של הרכישה הזו - שתשנה סדרי עולם.

 

222 מיליון יורו - על פי סעיף השחרור של ניימאר. 30 מיליון יורו נטו לניימאר במשך 5 שנים.

 

 

 

 

2. כמה?!?!

 

מדובר בעלויות אדירות עבור שחקן אחד. הוצאה של יותר מ-100 מיליון יורו בשנה במשכורות, מיסים ובתשלומים עליו (תשלומים על השחקן, בד"כ, מחולקים לאורך החוזה של השחקן).

 

לשם השוואה, רק שלוש קבוצות ישלמו יותר מ-100 מיליון יורו לכל הסגל שלהן בליגה הצרפתית - מונקו, ליון ומרסיי. השוואה נוספת: נאפולי, הקבוצה ה-30 הכי מכניסה באירופה, מכניסה רק 42 מיליון יורו יותר ממה שפריז סן ז'רמן תוציא בשנה על ניימאר. 100 מיליון יורו זה מה שמנצ'סטר יונייטד הוציאה על רכישת פול פוגבה, פחות או יותר, סכום העברת השיא בכל הזמנים. פריז סן ז'רמן נרכשה על ידי הקטארים ב-111 מיליון יורו.

 

אז ההעברה האפשרית של ניימאר היא פשוט ענקית.

 

3. האם פריז סן ז'רמן יכולה להרשות לעצמה את הסכום הזה? כן.

 

פריז סן ז'רמן היא קבוצה בבעלות QSI, חברת ההשקעות בספורט של קטאר שבבעלות חברת ההשקעות של קטאר (QIA). לחברה הזו יש נכסים ומזומנים בשווי 335 מיליארד דולר לפחות. כך שיש כסף.

 

4. אבל האם פריז סן ז'רמן יכולה להוציא את הסכום?

 

פריז סן ז'רמן עצמה היא אחד מ-6 המועדונים הכי מכניסים בכדורגל האירופי - 520 מיליון יורו בהכנסות "טבעיות" בעונת 2015/16 - הסכמי חסות, זכויות שידור ומכירת כרטיסים. הכסף הזה גדול בעיקר בזכות הסכמי חסות עם חברות קטאריות, שרבות מהן בבעלות של הממשלה הקטארית. כולל הסכם חסות - לא ראשי - בשווי 200 מיליון יורו בשנה עם רשות התיירות לקטאר.

 

ניימאר במחווה לתנועה של בולט ניימאר במחווה לתנועה של בולט צילום: איי אף פי

 

 

5. פריז סן ז'רמן יכולה לעמוד בתנאי הפייר פליי הפיננסי?

 

"הבעיה" היא, ובספרד דיווחו על כך, שאופ"א כבר הזהירה את פריז סן ז'רמן שחוקי הפייר פליי נשברים. חוקי הפייר פליי הפיננסי מחייבים מועדונים להישאר מאוזנים ולא להיגרר להפסדים ולחובות. כביכול. על פניו, בעלים לא יכול להעביר את הכסף לקבוצתו כדי לכסות הפסדים גדולים. הוא לא יכול לעשות זאת במזומן ולא בחסויות עם "שווי לא הוגן".

 

עם זאת, תיאוריה לחוד ומציאות לחוד.

 

פריז סן ז'רמן משיגה את רוב ההכנסות שלה מהבעלים שלה - קטאר. ואופ"א עשתה לפריז סן ז'רמן הרבה מאוד הנחות (למרות שקנסה אותה ב-60 מיליון יורו, סכום שירד מאז). כמו כן, אם פריז סן ז'רמן תציג 'מפת דרכים להעלאת ההכנסות' אז אופ"א תעניק להם עוד הנחות.

 

פריז סן ז'רמן סיימה את עונת 2015/16 ברווח תפעולי ובהפסד מינמלי אחרי מיסים והוצאות על רכש. אך זה פשוט דימיוני. מדובר על מועדון שהעלה את ההכנסות "הטבעיות" שלו ב-81% כשכולם יודעים שמי שהעביר את הכסף - במגוון דרכים - זה הבעלים הקטארים. כביכול עבירה על חוקי הפייר פיי הפיננסי.

 

6. ניימאר יכול לעלות הכנסות?

 

מפת הדרכים הזו עשויה לכלול גם את ניימאר. שכביכול דמותו אמורה לסייע לפריז סן ז'רמן להעלות את ההכנסות - דרך בונוסים מהישגים מקצועיים ועד גיוס תדמיתו לטובת גיוס נותני חסות רבים, בעיקר בברזיל ואסיה.

 

אגב, אף אחד לא יכול למנוע מפריס סן ז'רמן להציע לו חוזה של 15 מיליון יורו בלבד (מה שיכנס לחישובי הפייר פליי) והוא גם יקבל חסות קטארית ב-15 מיליון יורו.

 

בנוסף, פריז סן ז'רמן יכולה למכור 3-2 שחקנים ביותר מ-100 מיליון יורו השנה. ביניהם סרג' אורייר, המגן הימני, אנחל די מריה - הקשר ההתקפי ובלאיז מאטיודי, הקשר ההגנתי. אלו נכסים ששווים הרבה מאוד כסף בימנו. בעיקר אם ימכרו לפרמיירליג.

 

בכל מקרה, הפייר פליי הפיננסי כבר מת הרבה זמן. קשה לראות את אופ"א אוכפת חוקים פיננסים נוקשים על קבוצה שאמורה להלהיב את כל השוק הצרפתי ולהכניס יותר תחרותיות לליגת האלופות. כמו כן, נייקי - נותנת החסות הראשית של ניימאר - תרצה להמשיך להלביש אותו במדי פריז סן ז'רמן ועשויה לשדרג את החוזה עימה (שכיום עומד על כ-25 מיליון יורו בשנה).

 

"אני חושב שהם יצליחו להשיג יותר הכנסות מנותני חסות", אמר ד"ר רוב ווילסון מאוניברסיטת שפילד האלם ל-BBC. "הוא שחקן בעל כוח שיווקי רב ביותר. פריז תגיע איתו להסכם בכל הקשור לזכויות התדמית שלו ואיך לקדם את המועדון. אני חושב שכשמחתימים שחקן כזה, רמת ההתרגשות גבוהה מאוד וכך גם התרגשות של נותני חסות פוטנציאלים".

 

7. האם מכירת חולצות יכולה לכסות את העלות של ניימאר?

 

לא, ממש לא. פריז סן ז'רמן מקבלת בין 10% ל-15% מכל מכירת חולצת רפליקה. זה אומר שבהנחה שחלוצת רפליקה של פריז סן ז'רמן עולה 100 יורו, צריך למכור 2.22 מיליון חולצות של ניימאר כדי להגיע להכנסות של 222 מיליון יורו - ומהן סן ז'רמן תקבל רק 10% עד 15%. כלומר צריך למכור 2.2 מיליון כפול 10 חולצות רפליקה כדי לכסות את עלות הרכישה של ניימאר. זה, מיותר לציין, בלתי אפשרי.

 

8. מה ההשלכות?

 

מה ההשלכות של רכישת שחקן ב-222 מיליון יורו? לפי יורגן קלופ, מנג'ר ליברפול, "הכל יכול להשתנות". "אם ניימאר עובר, זה יותר מהשלב הבא - זה כבר לא בפלנטה הזו" אמר קלופ. "222 מיליון יורו? אני לא מאמין שדבר כזה יכול לקרות. אבל אם זה קורה, זה משהו שיכול לשנות הכל".

 

זה באמת יכול לשנות הכל. משווי של שחקנים אחרים (מונאקו כבר דורשת 190 מיליון יורו לשחרור קיליאן מבאפה בן ה-18) עד איך שרוכשים שחקנים (כבר יש דיבור על ביטול סכומי העברות או הגבלתם). ובאמת קשה לדעת כמה זה ישנה. אבל זה ישנה. 222 מיליון יורו זה סכום פשוט לא נורמלי שיוצא על שחקן אחד - טוב ככל שיהיה. זה סכום שאמור להעיר הרבה אנשים ולגרום להם לחשוב מחדש על כלכלת הכדורגל.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x