$
ספורט ישראלי

סופית: מודל הנדבן פשט את הרגל

להיות תלוי באדם אחד זה מתכון לאסון עבור כל קבוצות כדורגל, ולא משנה כמה האדם הזה עשיר

אוריאל דסקל 19:0615.07.12

אין דבר כזה "גדול מכדי ליפול". לא בעסקים ולא בכדורגל. גלזגו ריינג'רס, הענקית הסקוטית עם הכי הרבה אליפויות מבין כל קבוצות העולם, הורדה לליגה הרביעית בגלל מקרה קלאסי של "מודל הנדבן" - וכך כמעט כל קבוצה שמסתמכת אך ורק על כיסים של אנשים פרטיים נמצאת בסכנה של קריסה כזו.

 

לפני 20 שנה, ריינג'רס היתה במרחק משחק אחד מגמר ליגת האלופות (אותו הפסידה למארסיי, שאחר כך גם נמצאה אשמה בקניית שופטים). לפני ארבע שנים, הקבוצה העפילה לגמר גביע אופ"א, וכאמור, הייתה תמיד הצלחה בליגה המקומית. ההצלחה עלתה הרבה מאוד כסף - הובאו שחקנים בעשרות מיליוני ליש"ט, הבעלים סר דיוויד מארי השקיע לטענתו יותר מ-100 מיליון ליש"ט בקבוצה לאורך 23 שנה, וכדי לעמוד בתשלומים הגבוהים קיבלו משכורות בשיטה לא חוקית.

 

במקביל, ההכנסות הטבעיות לא עלו ואף ירדו. הבעלים בנו על הכנסות מליגת האלופות, אבל לבנות תקציב על פי הצלחות ספורטיביות לא מובטחות זה מתכון לאסון. הקבוצה לא העפילה לליגת האלופות על בסיס קבוע והגירעונות והחובות טפחו. ואז הגיע רוכש אלמוני (קרייג ווייט) שבאיזושהי עסקה מפוקפקת, שלא כללה את המילה "שקיפות", השתלט על הקבוצה ובמשך 9 חודשים עשה בה כרצונו והותיר אותה במצב כלכלי עוד יותר גרוע. האוהדים מחו וצרחו, אבל תקשורת המיינסטרים הסקוטית התעלמה מהדברים הללו. ואז הכל התפוצץ - מס ההכנסה דרש כספים מהקבוצה, ווייט, שמישכן אותה כדי לכסות את חובותיה מבלי להכניס יד לכיסו, ברח מהקבוצה כשהיא הרוסה לחלוטין. "לא ממש איכפת לי ממה שיקרה לה", אמר לאחרונה. המועדון, שעבר הליך פירוק, עבר לידיים של צ'רלס גרין והוקם מחדש כשהנכסים העיקריים שלו, קומפלקס האימונים והאצטדיון, נמכרו על ידי המפרקים. גרין רכש את עצמות הקבוצה ב-5.5 מיליון ליש"ט וגם כאן לא ברור מאיפה הכסף.

 

גאידמק. הכדורגל צריך להיזהר מאנשים כמוהו גאידמק. הכדורגל צריך להיזהר מאנשים כמוהו צילום: טל שחר

 

ביום שישי הוחלט על ידי התאחדות הכדורגל הסקוטית להוריד את הקבוצה שזכתה ב-54 אליפויות לליגה הרביעית. 25 מתוך 30 הקבוצות בכדורגל הסקוטי הצביעו בעד ההורדה, וזאת למרות שההשפעה הכלכלית על הפרמיירליג הסקוטית תהיה קשה. ESPN ו-BSskyB שילמו 80 מיליון ליש"ט עבור זכויות השידור של הליגה לחמש שנים בעיקר בגלל שהיא הבטיחה 4 מפגשים בעונה בין סלטיק לריינג'רס. ייתכן שההסכם יבוטל.

 

בינתיים בדרום בריטניה, פורטסמות' קיבלה הודעה שתחל את העונה בליגה השלישית באנגליה עם מינוס 10 נקודות בגלל שלא הצליחה להתגבר על הבעיות הכלכליות שלה. הבעיות הכלכליות נובעות מההוצאה המופרזת של משפחת גאידמק, הבעלים של הקבוצה, שהובילה לכך שהמועדון זכה בגביע – אחרי שנים של חוסר הצלחה מקצועית – אבל גם הגיע לשפל המדרגה הכלכלית והמקצועית, כי לא הצליחו לעמוד בעלויות הגבוהות של הקבוצה. סשה גאידמק, הבן של ארקדי והבעלים של פומפי, השקיע את כל הכסף אך ורק בקבוצה הבוגרת ואחרי שעזב הותיר מועדון ללא נכסים אבל קשור לחוזים ענקיים ולא הגיוניים (36 אלף ליש"ט בשבוע לטל בן חיים ועוד).

 

גלזגו ריינג'רס, פורסמות', לידס וקבוצות רבות אחרות בבריטניה ובעולם שפשטו רגל, הן קורבנות של "מודל הנדבן". גורם עם כסף בא, מעוור את האוהדים עם הצלחות מיידיות ואז זונח את הקבוצה, בדרך כלל בגלל סיבות אישיות, ומותיר אותה לחסדי תעשיית הכדורגל האכזרית. ללא תשתית ראויה או שדרה ניהולית איתנה.

 

וכמובן שראינו את זה קורה גם בבית"ר ירושלים. בה "השקיע" ארקדי גאידמק 400 מיליון שקל – בעיקר בשחקנים ובחוזיהם – וברגע שהחליט, נטש אותה והותיר אותה בחובות עמוקים וללא תשתיות – מקצועיות, אנושיות או כלכליות.

 

"מודל הנדבן" הרסני. זה הוכח מעבר לכל ספק וגם סיפורי הצלחה כמו יעקב שחר במכבי חיפה או רומן אברמוביץ' בצ'לסי הם היוצאים מן הכלל שמעידים על הכלל. 22 קבוצות באנגליה קרסו ביו 2010 ל-2012 בגלל "מודל הנדבן".

 

התשובה למודל הנדבן היא המודל הקהילתי. בעלות קהילתית על הקבוצה - אפילו על אחוזים מהקבוצה - מבטיחה יציבות מאחר שהקבוצה תמיד תהיה בידיים ובאחריות של אנשים שאיכפת להם מהמועדון, ולא מבנאדם אחד שאיכפת לו רק מעצמו. המודל הקהילתי מבוסס על מספר רב של בעלי מניות, שמעניקים לקבוצת ניהול את המנדט לנהל את הקבוצה בשמרנות כלכלית תוך כדי מאמצים להגדלת ההכנסות – כי אין "שוגאר דאדי" שיכסה הפסדים.

 

בעלות קהילתית כזו יכולה לגייס שותפים שהם אנשי עסקים אמידים, שיכולים להשקיע יותר, אבל מתוך הבנה שהם לא יקבלו שום דיבידנד חזרה מלבד תרומה לקהילה או קשר חזק לקבוצה (ב-AFC ווימבלדון, למשל, מקיימים מנהלי הקבוצה ארוחת צהריים עם 'המשקיעים' הגדולים יותר).

 

יש לחזק את ידיהם של אוהדים בית"ר ירושלים, שדרך המיזם שלהם, כבר גייסו יותר מ-400 אלף שקל. צריך לסייע בגלל שהמודל הקהילתי כי מודל הנדבן פשט את הרגל, אבד עליו הכלח. וגם כי המודל הקהילתי הוא המודל הנכון לכדורגל בישראל. זה המודל הנכון לכדורגל.
בטל שלח
    לכל התגובות
    x