$
עסקי ספורט

2011 - שנת האפס של הספורט האמריקאי

האירועים שיהפכו את השנה הקרובה לקריטית עבור הספורט באמריקה

אסף רותם 09:5129.12.10

שביתה

 

במובנים רבים, זהו הסיפור הגדול של 2011.ה־NBA וה־NFL מגיעות לרגע האמת שבו הסכם השכר הקיבוצי (CBA) בין השחקנים לבין הבעלים מסתיים. ראשונה תגיע אליו ה־NFL, והיא, לדעת רוב ההערכות, כנראה תצא ממנו ללא שביתה. זאת משום שהפוטבול הוא עסק צומח, ומסתמן בו פתרון - כל צד יקבל משהו. הבעלים יקבלו עונה של 18 משחקים, וצמצום השכר לנבחרי הדראפט (אין עוד חוזים של 50 מיליון דולר לשחקן שמעולם לא תוקל בליגה). השחקנים ישמרו על חלקם בהכנסות.

 

הפתרון של ה־NBA לאותה בעיה נראה רחוק יותר, כי זה עסק שוקע. ההצעות של הבעלים לשחקנים היו מבזות - קיצוץ השכר בשליש וקיצוץ אורך החוזים בחצי, נדחו על הסף. נציג השחקנים, בילי האנטר, אומר כעת שיש סיכוי של 99% לשביתה. תאמינו לו. השאלה האמיתית היא מה יעשו המולטי־מיליונרים - האם ידבקו ברוח האיגוד, או אולי, מכיוון שמקומם בסולם ההכנסות די מובטח, האם ילחצו לסיים אותה בתנאים פחות טובים לאחרים?

 

שווה לזכור: שביתת ההוקי נמשכה 311 יום, ועלתה לליגה בעונה שלמה ובשנים של טינה מצד הקהל.

 

 

בילי האנטר, יו"ר איגוד השחקנים עם דיוויד סטרן. 99% שתהיה שביתה בילי האנטר, יו"ר איגוד השחקנים עם דיוויד סטרן. 99% שתהיה שביתה צילום: איי פי

 

קריסה ב־NBA

 

עם הפסדים של מיליארד דולר בחמש שנים, לא רק השביתה מאיימת מעל ה־NBA. הליגה שוקלת לחתוך בבשר החי ולצמצם קבוצות. מצד אחד, יותר כישרון יידחס לפחות קבוצות, מה שיעשה טוב למשחקים. מצד שני, ערים שמאבדות קבוצות לא יגדילו את מעגל האוהדים המצטמק של הליגה הזאת. יש בכך משום זריקת מגבת לבנה.

 

שווה לזכור: ה־NBA מעניינת פחות ופחות מדי יום. ולראיה - איש בארצות הברית לא מדבר על לפטר את הקומישינר דיוויד סטרן.  

 

מיאמי ולברון

אחרי הפתיחה הצולעת והשמחה לאיד, כמה זמן עוד ייקח עד שתאמינו שמיאמי אמיתית? כשלברון נתן תצוגה אדירה בקליבלנד, אמרתם שזו לא חוכמה. אבל הוא גם ניצח את ניו יורק בגארדן. ולחג המולד ניגב עם קובי והלייקרס את הפרקט בלוס אנג'לס. אם ההיט ייקחו אליפות, האם גם אז תראו בלברון ג'יימס כמי שבחר בדרך קיצור? או שאולי נלמד גם אנחנו קצת צניעות, ונדע לכבד אדם שעשה הכל עבור חלום האליפות, גם במחיר ההילה האישית?

 

שווה לזכור: בדרך לתואר עליו לנצח בפלייאוף את אורלנדו, בוסטון, ואת הלייקרס

 

חגיגה של שמחה לאיד

בבייסבול עומדת פילדלפיה להציג את אחת הקבוצות הגדולות בהיסטוריה, בזכות ארבעה פיצ'רים שיכולים להגיע להיכל התהילה. בראשם עומד רוי האלאדיי, הטוב ביותר בבייסבול, ולצדו קליף לי, אולי פיצ'ר הפלייאוף הטוב בהיסטוריה. במרחק נגיעה מבחינת הכישרון וההישגים נמצאים מאחוריהם רוי אוזוולט וקול האמלס - ומכיוון שפיצ'ר שולט בכ־90% ממשחק הבייסבול, זו רוטציה שמבטיחה כמעט בוודאות גם פלייאוף וגם רייטינג גבוה. הפיליז החזירו אליהם את לי לאחר ששלחו אותו תמורת האלאדיי לפני שנה - תמורת 120 מיליון דולר על פני חמש שנים - והם יעמידו את התקציב הגדול ביותר, אחרי היאנקיז והרד סוקס, כמובן - 160 מיליון דולר.

 

שווה לזכור: הפיליז יעמדו בפני תחרות קשה לאורך העונה מצד אטלנטה הכישרונית ופלורידה, שתמיד מעמידה קבוצות נפלאות בתקציב זעום. כישלון כאן שווה כפול מכישלון של מיאמי ב־NBA. קרי: חגיגה של שמחה לאיד.

 

 

טום בריידי. גדול יותר ממונטנה? טום בריידי. גדול יותר ממונטנה? צילום: רויטרס

 

כדורסל המכללות לאן?

 

בכדורסל המכללות מרחיבים את הניסוי שהחלו בו לפני כמה שנים, לשחק עם הפורמט של טורניר 64 הטובות ביותר. התחושה הזאת, שניתן לשחק עם מסורות, היא חדשה למדי, ומתאימה לעולם הריאליטי שבו דבר אינו מובטח - חוץ מהדרמה הסוחטת. ונראה שבעולם המכללות יותר פתוחים לרעיון מאשר בעולם הספורט המקצועני. הרעיון של הרחבה ל־96 קבוצות ירד בינתיים מהפרק לרעיון של 68 קבוצות, כאשר כמה מהחלשות ישחקו סיבוב ראשון על הזכות להתחרות בחזקות.

 

שווה לזכור: כדורסל המכללות נמצא בשנה הראשונה מתוך הסכם שידור שמכניס 10.8 מיליארד דולר על פני 14 שנה, ויפה לראות מקום שבו ההשקעה ארוכת הטווח מובילה לחדשנות ולא לקיפאון.

 

אדם בעקבות גורלו

האם טום בריידי יוכל להשוות את ג'ו מונטנה וטרי ברדשואו? לקוורטרבק של ניו אינגלנד פטריוטס יש סיכוי נדיר: לעמוד על אותו פודיום לצד שני הקוורטרבקים הגדולים בהיסטוריה. עם שלוש אליפויות מהעשור הקודם, בריידי מוביל כעת קבוצה שנראית בלתי ניתנת לעצירה. טבעת רביעית תכניס את מי שהיה המחליף של דרו בלדסו אל הדיון לגבי "הטוב ביותר אי פעם".

 

שווה לזכור: הפטריוטס כבר היו בלתי עצירים פעם אחת, ב־2008, אז סיימו עונה שלמה עם הפסד בודד — לניו יורק ג'איינטס. בסופרבול.

 

אדם בעקבות גורלו 2

סופרסטאר נוסף שמתדפק על דלתות ההיסטוריה הוא קובי בריאנט. עם אליפות נוספת, הוא ישווה את מספר האליפויות של מייקל ג'ורדן, ויזכה להשוואות מול הגדול ביותר. זאת משום שזכייה נוספת תביא את קובי אל האליפות השישית בגיל צעיר יותר. אך הוא לא אהוב כמו ג'ורדן, וברוב העונות זוכה בתואר השחקן השנוא בליגה. אלא שמול הלייקרס החזקים קמו כמה קבוצות חזקות לא פחות. במזרח תמצאו את בוסטון ואת מיאמי של לברון. במערב תמצאו את סן אנטוניו המתחדשת, דאלאס הרעבה, יוטה המתחזקת ואוקולהומה סיטי המלהיבה.

 

שווה לזכור: לדרמה הזו יש אחלה קינוח - ייתכן שהחלון של קובי ייסגר בקיץ לזמן ארוך עוד יותר, עם השביתה.

 

 

טייגר וודס. חזר לפרסם, אבל לא ממש לשחק טייגר וודס. חזר לפרסם, אבל לא ממש לשחק צילום: אי פי אי

 

פושעי הסטטיסטיקות

 

בארי בונדס ורוג'ר קלמנס, גדולי הדור בבייסבול, ימצאו את עצמם בבית המשפט בשל שערוריית הסטרואידים ושאר החומרים האסורים. השניים הללו העמידו מספרים שמתחרים ואף מאפילים על המורשת הסטטיסטית של אגדות כמו בייב רות', רוג'ר מאריס ומיקי מנטל. מי יודע אילו סודות חדשים יגיעו אלינו באביב, שעה שבונדס ייכנס לבית המשפט. גם קלמנס, שהפסיד את כל האהבה הרבה של אוהדיו, יחווה רגעים קשים בקיץ. צפו לדרמת בתי משפט מהסוג שאפילו דיוויד אי. קלי לא יכול לספק.

 

שווה לזכור: מריון ג'ונס בילתה בכלא בגלל עדות שקר. אף ספורטאי לא חסין

 

טייגר וודס יחזור?

זה נשמע כמו אחת הפרסומות הבלתי נסבלות של לאומי:פעם היה ענף שקראו לו גולף, ובראשו עמד הספורטאי השחור הכי לבן שיש. אלא שפרשיות ניאוף אינסופיות עלו לו בכל הילתו ובחלק הארי של חוזי הפרסום שלו. כעת הוא אמנם חזר לשחק, אבל הוא משחק רע. מספר הזהב - 18 תוארי גראנד סלאם, המוחזק בידי ג'ק ניקלאוס - נראה רחוק ממנו ומעבר להישגו.

 

שווה לזכור: כשטייגר רע על המגרש, הצופים נוטשים, והטיימינג עבור הקומישינר טים פינצ'ם לא יכול להיות גרוע יותר - ה־PGA חווה ב־2010 ירידה של 20% בדיוק כשעליו להיכנס למו"מ לקראת הסכמי טלוויזיה חדשים.

 

הפציעה של סרינה

עם כ־33 מיליון דולר בכספי זכיות, סרינה היא הטניסאית המרוויחה ביותר בהיסטוריה, ובעולם הטניס כולו רק שלושה גברים הכניסו יותר. כשהיא בריאה, סרינה היא עדיין הטניסאית הטובה בעולם. אבל היא לא בריאה, מאז שדרכה על זכוכית שבורה ביולי. ומאחוריה מאגר הטניס האמריקאי עדיין לא מצא יורשת ראויה, ובוודאי איננו מעמיד שורת כישרונות כמו הטניס הרוסי.

 

נקודה למחשבה: דווקא בעידן מסכי ה־HD, כשסוף סוף ניתן לראות את הכדור, מתעצמת התחרות מול הטניס מצד הכדורגל והלקרוס על מאגר ילדי הפרברים.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x