$
עסקי ספורט

הדודים סם

מיליארדרים אמריקאים מנסים את מזלם כבעלים של קבוצות בליגת הכדורגל הבכירה באנגליה. איך הם מסתדרים עד כה?

אוריאל דסקל 09:5605.11.09

ארסנל: האמריקאי השקט

 

בעלים: Red & White Securities (אלישר אוסמאנוב) – 25.1%; דני פיזמן – 16.1%; ליידי נינה ברייסוול סמית' (15.9%)

בעלים אמריקאי: סטן קרונקי (29.6%)

הון מוערך של קרונקי: 2.079 מיליארד ליש"ט

הכנסות הקבוצה: 313.3 מיליון ליש"ט (לעונת 2008/09)

רווח תפעולי: 62.7 מיליון ליש"ט

רווח נקי: 35.2 מיליון ליש"ט

חובות: 297.7 מיליון ליש"ט

ריבית על ההלוואה: 26 מיליון ליש"ט

 

הקבוצה נכנסה לעונה החמישית ללא תואר, אבל נראית טוב מאוד אף שכמעט לא התחזקה בקיץ. המנכ"ל החדש, איבן גאזידיס, נהפך אט אט לדומיננטי יותר מבחינת התנהלות המועדון, ולאחרונה אף הודיע שההנהלה לא תסבול עוד עונה ללא תואר (אזהרה למנג'ר הכל יכול ארסן ונגר?). גאזידיס שימש בעבר סגן הקומישינר של ה־MLS, ליגת הכדורגל של צפון אמריקה. משם הוא מכיר את סטן קרונקי, הבעלים של קבוצת קולורדו ראפידס בליגת הכדורגל של צפון אמריקה, וכנראה גם בזכות עובדה זאת נבחר לתפקיד.

 

קרונקי רקם מזימה להשתלט על המועדון עם בעל בריתו בדירקטוריון דני פיזמן, שממנו רכש עשרות אחוזים מהמועדון כדי למנוע השתלטות של אלישר אוסמאנוב, הבעלים של כ־25% מארסנל. אם יגיע קרונקי לאחזקה של 29.9%, הוא יצטרך להגיש הצעה רשמית על כל מניות המועדון. כעת לא ברור מה המשקיע האמריקאי, שנשוי לאן וולטון ממשפחת וול מארט, רוצה מארסנל.

 

בישיבת בעלי המניות בחודש שעבר ישב קרונקי בשקט ולא הוציא הגה מפיו. הוא פשוט ישב ליד גאזידיס וחייך. ההנחה היא שלא הודיע מה כוונותיו כדי לא לסנדל את עצמו בהודעה שהוא מתכנן להגיש הצעה. לפי החוקים של הבורסה באנגליה, קרונקי יהיה חייב להגיש הצעה על כל מניות המועדון אם הוא מכריז על כך בפומבי, ואם לא - יצטרך להמתין חצי שנה כדי לרכוש עוד מניות.

 

קרונקי, בינתיים, נאמן לכינוי Silent Stan והאוהדיםאינם מודאגים מתוכניותיו של המיליארדר האמריקאי. בינתיים. נאמנות האוהדים של ארסנל (AST) הודיעה שהיא "מקבלת בברכה את המעורבות של סטן קרונקי", אבל גם "מאמינה בפלורליזם בבעלות. אם איזשהו בעל מניות ירצה לרכוש את המועדון כולו, נדרוש שיחות מיידיות עמו".

 

ה־AST מתנגד לרכישה מלאה בכל מקרה. "הבהרנו בעבר שאנחנו באופן כללי מתנגדים לרכישת המועדון על ידי גורם אחד, ונילחם בתוכניות להשתלט על המועדון דרך לקיחת הלוואה - כפי שקרה לליברפול ולמנצ'סטר יונייטד. לפי ה־AST, "יש שני קווים אדומים": משכון המועדון ומבנה בעלות של מועדון ללא בעלי מניות קטנים. "ארסנל יותר מדי חשובה מכדי להיות בבעלות של איש אחד", סיכמו ב־AST.

 

ארסן ונגר, מנג'ר הקבוצה ועדיין האיש החזק ביותר במועדון, לא מודאג. עדיין. "כל עוד המועדון מנוהל כפי שהוא מנוהל כעת, זה לא משנה מי הבעלים", אמר ונגר ל"דיילי טלגרף". "ההנחה היא שמי שמגיע ל־29.9% מהמועדון רוצה לרכוש את המועדון או להגיע ל־50%, ואז להיות המחליט העיקרי. אבל זה לא משנה כל עוד הוא מחליט שהמועדון צריך להיות מנוהל כפי שהוא מנוהל כעת".

 

 

אוהד צעיר של ארסנל. בינתיים האוהדים לא דואגים אוהד צעיר של ארסנל. בינתיים האוהדים לא דואגים צילום: רויטרס

 

אסטון וילה: האמריקאי הנכון

 

בעלים: רנדי לרנר ומשפחת דרך Reform Acquisitions LLC (ארה"ב)

הון מוערך של לרנר: 800 מיליון ליש"ט

הכנסות הקבוצה: 75.6 מיליון ליש"ט (לעונת 2007/08)

הפסד: 2.8 מיליון ליש"ט

חובות: 63.8 מיליון ליש"ט

ריבית על ההלוואה: 2.7 מיליון ליש"ט

 

לאחרונה נבחר רנדי לרנר ל"בעלים הטובים ביותר בפרמיירליג". חברת המחקר Tomorrow's Company בדקה את היכולות של הבעלים לשמור על עתידו של המועדון. לרנר, שמשקיע את כספו במחלקת הנוער, נותן הרבה חופש מקצועי למאמן המצוין מרטין אוניל, ובונה קהילת אוהדים חזקה נבחר לבעלים הטוב ביותר למועדון. "וילה במצב איתן", אומר דיוויד קון, כתב עסקי הספורט של "הגרדיאן".

 

לרנר אהוב על ידי הקהל, שמשלם את מחירי הכרטיסים מהנמוכים בפרמיירליג. לרנר עשה עבודה טובה בשיפור הקבוצה, בשיפור תדמיתה ובחיזוק המותג, ואף על פי שאין לה ספונסר ראשי (וילה מעניקה חסות צדקה למוסד לטיפול בילדים בברמינגהם - א"ד), הכנסות המועדון עלו במאות אחוזים מעונת 2006/07. לרנר אפילו שותה בירה עם אוהדים מדי פעם. לא סתם כינו אותו ב"דיילי מייל" השמרני, שמתנגד בעיקרון לבעלות זרה, "האמריקאי הנכון".

 

ליברפול: צמד רעים

 

בעלים: טום היקס וג'ורג' ג'ילט דרל Kop Investment LLC (דלוור, ארה"ב)

הון מוערך של ג'ילט: 500 מיליון ליש"ט

הון מוערך של היקס: 500 מיליון ליש"ט

הכנסות הקבוצה: 159.1 מיליון ליש"ט (לעונת 2007/08)

רווח תפעולי: 10.2 מיליון ליש"ט

הפסד: 42.6 מיליון ליש"ט

חובות: 250 מיליון ליש"ט

ריבית על ההלוואה: 21 מיליון ליש"ט

 

כנראה שמדובר בצוות הבעלים השנוא ביותר בפרמיירליג. אוהדי ליברפול מפגינים נגד הבעלים האמריקאים כמעט בכל משחק ליגה. חלקם אף הקימו קבוצות שמטרתן, בסופו של דבר, לרכוש את הקבוצה מידי האמריקאים, שאותם הגדיר ג'יימי קארגר, סגן הקפטן של הקבוצה, כ"אכזריים". צמד הרעים הבטיחו לקחת את ליברפול לעידן חדש, אצטדיון חדש ועולם חדש, אבל הכניסו את המועדון לחובות. התנהלותם הרועשת והמבולגנת הותירה רבים במועדון הפאר נבוכים.

 

השניים, שמסוכסכים גם אחד עם השני, מינו את בנק ההשקעות רוטשילד ובנק ההשקעות מריל לינץ' כדי למצוא רוכש או משקיע, שירכוש 50% מהמועדון. קבוצות סעודיות, קבוצות מהודו וממקומות אחרים נכנסו למשא ומתן עמם ללא הצלחה. הרוכשים מודאגים מההלוואות שלקחו השניים כשרכשו את ליברפול ב־2007 ומעלות הריבית. בקיץ הצליחו היקס וג'ילט לממן את ההלוואה מחדש - אבל רק עד הקיץ הבא, וכעת הם עובדים בתקציב צפוף ובזמן קצר. רואי החשבון של KPMG מסרו ל"גרדיאן": "ספק גדול עם הקבוצה והקבוצה־האם שלה יכולות להמשיך במצב הנוכחי".

 

המצב הנוכחי משפיע, כמובן, על הקבוצה. למאמן, רפא בניטס, אין כסף להשקיע בחיזוק הקבוצה. לפי הערכות יקבל המאמן, שחתם על חוזה לחמש שנים, כ־20 מיליון ליש"ט לחיזוק הקבוצה ולהחתמת שחקנים על חוזים חדשים בכל עונה. לא בטוח שזה יספיק לו כדי לעלות את ליברפול על מסלול זכייה בתארים. הבעלים האמריקאים גם לא ממש יכולים להיפטר מהמאמן, כי תשלום הפיצויים שיהיו חייבים לו יהיו יותר מ־20 מיליון ליש"ט (לא כולל פיצויים לצוות). החלפתו במנג'ר שימשוך רוכשים חדשים (ז'וזה מוריניו? פרנק רייקרד?) תעלה גם היא עשרות מיליונים. אם ליברפול לא תעפיל לצ'מפיונס ליג,ייתכן שהשניים יהיו חייבים למכור אותה במחיר מבצע נמוך במיוחד.

 

אף שמדובר במותג חזק ביותר וקבוצה יותר מעוטרת, ליברפול מפגרת מבחינת הכנסות מאחורי ארסנל, צ'לסי וכמובן מנצ'סטר יונייטד. אמנם לאחרונה היא חתמה על חוזה חסות מבטיח (20 מיליון ליש"ט עם סטנדרד צ'ארטרד), והמנהל המסחרי איאן איירה, והמנכ"ל הזמני כריסטיאן פרסלואו (הבעלים לא הגיעו להסכמה לגבי מנכ"ל קבוע), עושים עבודה מצוינת. אבל חוסר הוודאות בנוגע לעתיד המועדון, שהכנסותיו תלויות גם בהצלחתו המקצועית, משפיע על כל פעולה של בניטס, היקס וג'ילט.

 

ליברפול נמצאת כעת בסכנה ממשית של אי־העפלה לשלב הבא בצ'מפיונס ליג (אובדן הכנסה של 8 מיליון ליש"ט לפחות) ואי־העפלה לצ'מפיונס ליג בעונה הבאה (אובדן הכנסה של 25 מיליון ליש"ט לפחות). אם לא תעפיל לליגת האלופות, ואם בניטס לא יצליח לאושש את קבוצתו (או לא יוחלף על ידי מנג'ר אטרקטיבי אחר), יתקשו ג'ילט והיקס למכור את ליברפול במחיר שהם מבקשים, ובסופו של דבר הם עוד עשויים להיזרק מהקבוצה על ידי הבנקים.

 

 

ג'ורג' ג'ילט עם הנסיך פייסל מערב הסעודית. אין התקדמות במו"מ ג'ורג' ג'ילט עם הנסיך פייסל מערב הסעודית. אין התקדמות במו"מ צילום: רויטרס

 

מנצ'סטר יונייטד: האמריקאים הראשונים

 

בעלים: משפחת גלייזר דרך Red Football Limited Partnership (נבאדה, ארה"ב)

הון מוערך של גלייזר: 1.5 מיליארד ליש"ט

הכנסות הקבוצה: 256.2 מיליון ליש"ט (עונת 2008/09)

רווח תפעולי: 59 מיליון ליש"ט

הפסד: 44.8 מיליון ליש"ט

חובות: 699 מיליון ליש"ט

ריבית על ההלוואה: 69 מיליון ליש"ט

 

אוהדי מנצ'סטר יונייטד נהנים מקבוצה חזקה, יציבות בעמדת המנג'ר ומחלקת נוער משובחת. עם זאת, מתחת לפני השטח בוערים חובות שמשפיעים על כל מהלך לטווח הארוך של משפחת גלייזר. מקורם של החובות, בסכום של כ־700 מיליון ליש"ט, הוא בהלוואות שלקחה משפחת גלייזר מקרנות גידור שונות כדי להשלים את רכישת מנצ'סטר יונייטד ב־2005.

 

מנצ'סטר יונייטד מציגה עלייה ניכרת בהכנסות - גם על חשבון האוהדים, שהיו בין הבודדים באנגליה שסבלו מעליית מחירי הכרטיסים - אבל הריביות הגבוהות שלוקחות קרנות הגידור בולעות את כל הרווחים שדיוויד גיל, מנכ"ל הקבוצה, מצליח להשיג.

 

בקיץ מכרה הקבוצה את כריסטיאנו רונלדו ב־80 מיליון ליש"ט (ריאל מדריד התבקשה לשלם תשלום אחד מיידי), וראשי יונייטד הודיעו שאלכס פרגוסון, המנג'ר, יוכל לנצל את כל המזומן הזה כדי לרכוש שחקנים חדשים. עם זאת, פרגוסון, אמיתי למוצאו הסקוטי, בחר להוציא 17 מיליון ליש"ט על שחקן וויגאן אנטוניו ולנסיה, עוד כ־3 מיליון ליש"ט על השחקן הלא מוכח גבריאל אוברטן, והחתים את מייקל אואן הוותיק על חוזה בוסמן זול במיוחד. במועדון ציירו את הבזבוז המינימלי כהחלטה שלו. אבל כנראה חובות הקבוצה השפיעו רבות על ההחלטה הזו.

 

הגלייזרים, שלקחו הלוואה של 525 מיליון ליש"ט כדי לרכוש את המועדון ב־2005, שילמו עד כה 263 מיליון ליש"ט בריביות בלבד. הסכום שהם שמו מכיסם עמד על כ־270 מיליון ליש"ט. המועדון, לפי הערכות, יהיה מצוי בחובות של כמיליארד ליש"ט עד 2013. מן הסתם, הדבר ישפיע על ההחלטות המקצועיות של אלכס פרגוסון, שכבר עכשיו לא יכול לרכוש שחקנים מעל גיל 26 במחיר גבוה.

 

הדרך היחידה לצאת מהברוך של החובות תהיה למכור את המועדון. האם הגלייזרים יצליחו למכור מועדון שמסונדל בחובות כה כבדים? האם ידרשו עבורו 1.5 מיליארד ליש"ט, יכסו את החובות וייצאו ברווח של 300 מיליון ליש"ט? האם יימכרו את קבוצת הפוטבול בראשותם, טמפה ביי באקנירס, כדי לכסות את החובות באנגליה?

 

נוסף על כך, בארה"ב יש דיווחים וסיפורים על כך שמשפחת גלייזר איבדה לא מעט כסף במשבר האחרון ובהונאה של מאדוף. בכלל, יש הרבה שאלות על הבעלות של מנצ'סטר יונייטד - כולל שאלה גדולה בנוגע למצבו של אב המשפחה מלקולם גלייזר, שסבל משבץ חמור ב־2006 ומאז לא ממש נראה בציבור. האם מנצ'סטר יונייטד תירכש על ידי גורמים במזרח התיכון? האם משקיעים סינים ייכנסו לאירופה דרך עיר הנמל במערב אנגליה?

 

סנדרלנד: האמריקאי החדש

 

בעלים: אליס שורט (100%)

הון מוערך של שורט: 800 מיליון ליש"ט

הכנסות הקבוצה: 63.6 מיליון ליש"ט (עונת 2008/09)

הפסד: 4.9 מיליון ליש"ט

חובות: 69.2 מיליון ליש"ט

ריבית על ההלוואה: 3.9 מיליון ליש"ט

 

אליס שורט, מיליארדר אמריקאי שעשה כספו בעסקי הנפט, רכש לאחרונה את סנדרלנד והבטיח להשקיע כ־200 מיליון ליש"ט במועדון. לאחר שמונה סטיב ברוס לאימון הקבוצה הושקעו בה כ־50 מיליון ליש"ט ברכש - שיא חדש. עדיין לא ברור מה האינטרס שעומד מאחורי הרכישה, וייתכן שמדובר בנדל"ן שמסביב למועדון.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x