$
עסקי ספורט

מי תארח את אולימפיאדת 2016?

כל ההצעות לאירוח אולימפיאדת 2016 טובות אבל טעונות שיפור. מה שבאמת ישפיע על חברי ה־IOC שיקבלו את ההחלטה הסופית על המארחת הוא הגורם האנושי. בנושא זה יש לשיקגו יתרון גדול בזכות אחד, ברק אובמה

אוריאל דסקל 09:0830.09.09

ארבעה חודשים לפני טקס הפתיחה של האולימפיאדה באצטדיון קן הציפור שבבייג'ינג התמלא מלון שנרגרילה בעיר הבירה הסינית במאות נציגי הוועדים האולימפיים העולמיים. ועידת ANOC, ההתאחדות הוועדים האולימפיים העולמית, משכה מאות עסקנים, עיתונאים וחברי הוועד האולימפי הבינלאומי — שטח ציד מושלם לנציגי הערים שמעוניינות לארח את המשחקים האולימפיים ב־2016. ואכן, האנשים העסוקים ביותר במהלך ימי הוועידה היו נציגי הערים דוחא (קטאר), באקו (אזרבייג'ן), פראג, שיקגו, טוקיו, מדריד, וריו דה ז'נרו, שזוהו לפי תג מיוחד שהוצמד להם — Candidate City — ובמאות שיחות ניסו לשכנע את כל מי שאפשר לבחור בהם כמארחי המשחקים האולימפיים בעוד יותר משש שנים.

 

דוחא, באקו ופראג, למרות מאמצים רבים, נדחו על ידי חברי ה־IOC. המועמדות שנותרו עברו בשנה האחרונה תהליכי בדיקה קפדניים, כדי לראות שהן יכולות להבטיח את קיום המשחקים האולטימטיביים מבחינתן וחשוב יותר, מבחינת המותג של ה־IOC — האולימפיאדה.

 

 

אובמה. התותח הכבד ביותר שמגיע לקופנהגן אובמה. התותח הכבד ביותר שמגיע לקופנהגן צילום: רויטרס

 

פוש אחרון

 

ב־2 באוקטובר, במהלך קונגרס הוועד האולימפי שיתקיים בקופנהגן, יעשו אותם נציגים מאמץ אחרון ויגלגלו את התותחים הכבדים ביותר כדי לזכות בכמה שיותר סימפטיה. יפן תביא לדנמרק את ראש הממשלה יוקיו האטומויה; מלך ספרד חואן קרלוס גם יהיה שם וגם נשיא ברזיל לולה דה סילבה. גם ברק אובמה, פצצת הכריזמה הנשיאותית, יגיע לדנמרק. נוכחות של אישים כמו אובמה חשובה. טוני בלייר ודיוויד בקהאם עזרו ללונדון לזכות באולימפיאדת 2012 בזכות כך שנפגשו בימי הקונגרס של ה־IOC בסינגפור. לונדון ניצחה בארבעה קולות את פריז. המירוץ ל־2016 צמוד עוד יותר.

 

לפי הערכות המגזין האולימפי "Around The Rings" כ־80 חברי ה־IOC יבחרו בשיקגו — בעיקר בגלל אובמה. מדריד תקבל 78 קולות וריו דה ז'נרו תקבל 77 קולות, בדיוק כמו טוקיו. אובמה עם חיוך וקצת סמול טוק עשוי להבטיח את הזכייה של שיקגו. "אובמה מפחיד את טוקיו, מדריד וריו", אומר אד הולה מ־"Around The Rings".

בכל אופן, ז'אק רוג, נשיא הוועד האולימפי הבינלאומי, אומר ש"שני קולות" יכריעו. "אין פייבוריטית ברורה", אמר הבלגי, "זה הולך להיות קרוב מאוד".

 

יש בחירה נכונה?

 

בבדיקת ה־IOC נותנים ציון לתוכניות של כל עיר בכמה קטגוריות — תשתית, מורשת, עזרה ממשלתית, זיהום אוויר וכדומה.

 

ההצעה של שיקגו זכתה במחמאות רבות על תוכניות הבנייה, אבל תצטרך להמציא ערבויות פיננסיות טובות יותר, כי התקציב שלה הוגדר "אמביציוזי אבל אפשרי", שזה בשפת ה־IOC הדיפלומטית — לא טוב. טוקיו קיבלה מחמאות על הערבויות שלה, בהן קרן בשווי 3.7 מיליארד דולר שתבטיח את קיום המשחקים. עם זאת, ב־IOC מודאגים מהתמיכה הציבורית הפושרת לקיום המשחקים בבירה היפנית. ההצעה של ריו דה ז'נרו, שכוחה העיקרי הוא בטיעון ש"מגיע לדרום אמריקה לארח את המשחקים", קיבלה מחמאות בגלל תוכניות הבנייה המסודרות, אבל נראה שאירוח המונדיאל ב־2014 עשוי להעיב על ההצעה הברזילאית לארח את המשחקים האולימפיים שנתיים אחרי. למדריד יש הכי הרבה בעיות, בעיקר בגלל משבר הנדל"ן שפוקד את ספרד, אבל התמיכה הציבורית הנרחבת במשחקים מעוררת אופטימיות בקרב צוות ההצעה הספרדי.

 

115 החברים ב־IOC, בהם גם אלכס גלעדי הישראלי, יצטרכו לבחור את ההצעה הטובה ביותר. ההצעה הטובה ביותר, בסופו של דבר, היא זו שתנפק בסופו של דבר את האולימפיאדה הרווחית ביותר — לעיר, למדינה ול־IOC, כמובן. ה־IOC מדרג גם את התמיכה הממשלתית של כל הצעה, אבל הטאץ' האישי של מנהיגי העולם עשוי, כאמור, להשפיע יותר על ההחלטה של חברי ועד ה־IOC. בתהליך הבחירה לאולימפיאדת החורף ב־2014 הגיע ולדימיר פוטין כדי ללחוץ יד בחוזקה לכל חבר IOC ואשתו — אם היה צריך. נציגי ההצעה של פיוניצ'אנג הדרום קוריאנית היו ספונסרים ונציגי החברות במדינות שניסו לשכנע בדרכם. הם לא זכו בפרס הגדול בסופו של דבר.

 

"צריך שיהיה ביטחון בהצעה ולמי שיהיה בעתיד מארגן המשחקים", אמר רוגה. "זה עניין של כימיה אנושית. אנחנו, חברי ה־IOC, נשאל את עצמנו: האם אנחנו סומכים על האנשים האלה? ההצעות די שוות ואני חושב שהגורם האנושי יכריע כאן". רוגה מציין שבעבר "מנהיגים כריזמטיים עזרו לתהליך הבחירה".

 

ההצעות - מפרט טכני

 

מדריד 2016

ראש ועדת ההצעה: מרסדס קוגהן

 

תקציב ועדת ההצעה: 40.4 מיליון דולר

 

שיעורי תמיכת הציבור בהצעה: 93%

 

עלות כרטיס ממוצעת: 83 דולר

 

צפי הכנסות מהמשחקים: 1.6 מיליארד

 

הכנסות מכרטיסים: 507 מיליון דולר

 

הכנסות מספונסרשיפ: 659 מיליון דולר

 

הכנסות ממכירת מוצרים: 122 מיליון דולר

 

* שאר ההכנסות יהיו מהלוטו הספרדי

 

תקציב תפעול האולימפיאדה: 2.659 מיליארד דולר

 

תקציב שדרוג תשתיות: 3.428 מיליארד דולר

 

ציון ה־IOC לתכנונים: 9.0

 

נקודות נוספות: 77% מהמתקנים כבר בנויים; התחבורה הציבורית ברמה הגבוהה ביותר; חברים רבים ב־IOC חושבים שאירוח שתי אולימפיאדות ברציפות באירופה אינו מיטיב עם הארגון; לפי ה־IOC, הערבויות אינן טובות דיין מבחינה פיננסית

 

 

ריו דה ז'נרו 2016

ראש ועדת ההצעה: קרלוס ארתור נוזמן

 

תקציב ועדת ההצעה: 42 מיליון דולר

 

שיעורי תמיכת הציבור בהצעה: 84.5%

 

עלות כרטיס ממוצעת: 36 דולר

 

צפי הכנסות מהמשחק: 981 מיליון דולר

 

הכנסות מכרטיסים: 361 מיליון דולר

 

הכנסות מספונסרים: 570 מיליון דולר

 

הכנסות ממכירת מוצרים: 50 מיליון דולר

 

תקציב תפעול האולימפיאדה: 2.8 מיליארד דולר

 

תקציב שדרוג תשתיות: 11.6 מיליארד דולר

 

ציון ה־IOC לתוכניות: 8.0

 

נקודות נוספות: אם ריו תזכה באולימפיאדה, אלו יהיו המשחקים האולימפיים הראשונים שיתארחו בדרום אמריקה; כמעט אין בעיות תשתית, מאחר שברזיל אירחה את המשחקים הפאן־אמריקאיים ב־2007 ותארח את מונדיאל 2014; 74% מהמתקנים כבר בנויים

 

שיקגו 2016

ראש ועדת ההצעה: פטריק ראיין

 

תקציב ועדת ההצעה: 49.3 מיליון דולר

 

שיעורי תמיכת הציבור בהצעה: 79%

 

עלות כרטיס ממוצעת: 71 דולר

 

צפי הכנסות: 2.675 מיליארד דולר

 

הכנסות מספונסרים: 1.8 מיליארד דולר

 

הכנסות מכרטיסים: 705 מיליון דולר

 

הכנסות ממכירת מוצרים: 170 מיליון דולר

 

תקציב תפעול האולימפיאדה: 4.8 מיליארד דולר

 

תקציב שדרוג תשתיות: 27 מיליארד דולר

 

ציון ה־IOC לתוכניות: 8.0

 

נקודות נוספות: ארצות הברית אירחה את האולימפיאדה ארבע פעמים; 85% מהתחרויות יתקיימו ברדיוס של 8 ק"מ; 79% מהמשחקים יתקיימו במתקנים זמניים כדי לחסוך כסף ולהציע פתרון נכון מבחינה סביבתית; שיקגו תהיה האולימפיאדה היחידה שיותר מ־80% ממימונה באים מהסקטור הפרטי

 

טוקיו 2016

ראש ועדת ההצעה: ד"ר איצ'ורו קונו

 

תקציב ועדת ההצעה: 48 מיליון דולר

 

שיעורי תמיכת הציבור בהצעה: 70.9%

 

עלות כרטיס ממוצעת: 87 דולר

 

צפי הכנסות: 1.542 מיליארד דולר

 

הכנסות מספונסרים: 708 מיליון דולר

 

הכנסות מכרטיסים: 719 מיליון דולר

 

הכנסות ממכירת מוצרים: 115 מיליון דולר

 

תקציב תפעול האולימפיאדה: 4.4 מיליארד דולר

 

תקציב שדרוג תשתיות: 4.7 מיליארד דולר

 

ציון IOC לתוכניות: 9.0

 

נקודות נוספות: 95% מהאירועים יתקיימו ברדיוס של 8 ק"מ; ההצעה נחשבת הירוקה ביותר; חברים רבים ב־IOC אינם מעוניינים שתתקיים עוד אולימפיאדה בשנים הקרובות במזרח הרחוק; התמיכה ביפן בהצעה אינה גבוהה לעומת התמיכה שקיבלו שאר ההצעות

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x