$
עסקי ספורט

שיעורי המס באירופה מנווטים את שוק העברות השחקנים

לא רק מזג האוויר הספרדי נוח יותר מהאנגלי, גם שיעור המס (24% בלבד) מושך את הכדורסלנים והכדורגלנים הבכירים ביבשת לליגה הספרדית

אוריאל דסקל 10:2029.06.09

נראה שהמהלך המשמעותי ביותר בשוק העברות השחקנים האירופי לא קרה בחדרי חדרים באולד טראפורד או במשרד של פלורנטינו פרס בסנטיאגו ברנבאו אלא בפרלמנט הספרדי. הממשלה הספרדית יירטה תיקון חוק משמעותי ביותר עבור כל שחקן שמעוניין להרוויח מיליונים בספרד.

 

לפי החוק הספרדי, "חוק בקהאם" מ־2005, מנהלים זרים או כדורגלנים זרים בכירים זוכים להנחה ניכרת בתשלומי המס: במקום לשלם 43% כמו כל שאר הספרדים, משלמים הזרים רק 24%. החוק הוצג כדי למשוך מנהלים זרים בכירים למדינה ובפועל הביא לכך שכדורגלנים וכדורסלנים זרים כמעט לא משלמים מסים. בשבוע שעבר החליטו בספרד לא לבטל את חוק בקהאם, שקרוי על שם הסופרסטאר האנגלי שהגיע לריאל מדריד ממנצ'סטר יונייטד ב־2003.

 

"השחקנים הזרים זוכים ליחס מועדף וצריך לשנות את זה", אמר גאספר יאמסרס ממפלגת איחוד השמאל. "אנחנו לא יכולים להיות מקלט מס לאף אחד". אבל במצב הנוכחי נראה שספרד היא מקלט המס הטוב ביותר עבור כדורגלנים.

 

30% פחות

 

זה, כמובן, ישפיע באופן ברור על קבלת ההחלטות של הכדורגלנים הבכירים ביבשת, שעד לא מזמן ראו בפרמיירליג, שהוזנה בכספי הטלוויזיה העצומים של סקיי - גן עדן.

 

אולם בריטניה משתנה. גורדון בראון, ראש הממשלה, הצליח להעביר חוק שלפיו בעלי משכורת של יותר מ־150 אלף ליש"ט בשנה ישלמו מס של 50% (50p Tax Rate) מאפריל הבא. הדבר כמובן ישפיע על כדורגלנים באנגליה, שברמות הגבוהות מרוויחים כ־150 אלף ליש"ט בחודש, אם לא בשבוע.

 

"אנחנו הכדורגלנים כמובן חושבים על זה", אמר צ'אבי אלונסו, הכוכב הספרדי של ליברפול שמקושר למעבר לריאל מדריד. "אנחנו לא טיפשים, אנחנו שמים לב לדברים האלה. כשאנחנו רואים שהחוזה שלנו יורד ב־30%, אנחנו לא יכולים להיות שמחים". אלונסו, אחד מהשחקנים החכמים על המגרש וכנראה גם מחוצה לו, התייחס גם להיחלשות הליש"ט. "זה לא עוזר לקבוצות הפרמיירליג להתחרות בקבוצות האירופאית", הוסיף.

 

צ'אבי אלונסו. ירוויח יותר בספרד צ'אבי אלונסו. ירוויח יותר בספרד צילום: אי פי אי
"הפתעה לא נעימה"

 

אם נבחן את מקרה אלונסו נראה שמדובר בהפסדים כספיים אדירים, שכנראה מחייבים אותו לחשוב על מעבר מליברפול לריאל מדריד.

 

ב־2007 חתם אלונסו על חוזה לחמש שנים עם ליברפול תמורת כ־65 אלף ליש"ט בשבוע. בזמנו היה הליש"ט שווה 1.48 יורו והוא קיבל 96.2 אלף יורו לשבוע. כיום, בגלל הנפילה של הליש"ט, הוא מקבל "רק" 76.7 אלף יורו בשבוע. עם "מס ה־50p" ירד סכום זה ל־69 אלף יורו בשבוע - 27.2 אלף יורו פחות ממה שהרוויח ב־2007. מדובר כאמור בסכום גדול שמוריד מהנטו של אלונסו כ־1.2 מיליון ליש"ט.

 

גם אנדריי ארשאבין, שבינואר חתם בארסנל, גילה "הפתעה לא נעימה" כאשר ה־80 אלף ליש"ט שלו בשבוע נראו לפתע קטנים בהרבה מכפי שקיבל בזניט סנט פטרבורג שברוסיה, שבה גבו ממנו רק 13% מס. אגב, סוכנו דניס לכטר, שהעביר אותו ללונדון, כבר לא מייצג אותו.

 

ארסן ונגר, מאמנו של ארשאבין בארסנל, כבר הצהיר שהליש"ט החלש והמס החדש יביאו לסיום עידן הדומיננטיות של הפרמיירליג באירופה: "בגלל שיטת המיסוי החדש והקריסה של הליש"ט, הדומיננטיות של הפרמיירליג תיעלם בקרוב".

 

מעברו של כריסטיאנו רונלדו ממנצ'סטר לריאל מוכיח זאת. נכון, הילד מפורטוגל תמיד רצה לשחק בריאל מדריד ומנצ'סטר יונייטד בכל אופן לא יכלה להרשות לעצמה לשלם לו מה שריאל מדריד משלמת לו. אם רונלדו רצה להרוויח במנצ'סטר, נאמר "רק" 9.3 מיליון יורו נטו בשנה, המועדון היה צריך לשלם לו יותר מ־18 מיליון יורו בשנה. לריאל מדריד עולה רק 16.12 מיליון יורו בשנה, כדי לשלם לו 13 מיליון יורו נטו.

 

"המס באנגליה הולך לעשות את החיים למועדונים האנגליים להרבה יותר קשים", אמר ג'ונתן בארנט, סוכן שחקנים מוביל באנגליה. "זה יפריע למועדוני הפרמיירליג ויעזור למועדונים בספרד".

 

מחפשים פרצה

 

כיום מחפשים יועצי המס של הכדורגלנים המובילים בפרמיירליג פרצות בחוק החדש שיאפשרו להם לשלם פחות מסים.

 

לפי פירמת רואי החשבון בייקר טילי, שמייעצת ל־40 שחקנים בכירים באנגליה, שחקנים רבים מעדיפים לחפש קבוצות ברחבי אירופה ולא לחתום באי הבריטי.

 

לפי גראהם גרנר ג'ונס מפירמת בייקר טילי, ייתכן שכדורגלנים באנגליה יבקשו שמשכורותיהם יוגשו להם כהלוואה ששיעור המס עליה עומד על 5%. ספק אם הפרצה הזו עוברת את מבחן החוק.

 

סוף הספורט בישראל?

 

ובישראל? ראשי הספורט בישראל (בעיקר בענף הכדורסל) יצאו נגד הצעת האוצר ורשות המסים לבטל את הפטור ממס על ספורטאים זרים. מדובר במס מקסימלי על אוכלוסייה זו, שעומד על 25% בלבד, לעומת שיעור של 46% בשאר האוכלוסייה.

 

מיכה שטרנברג מחסדאי שטרנברג ושות' מסביר: "לשחקנים לא אכפת מהברוטו ומהמסים. הם דורשים את הכסף שלהם בנטו. זה אומר שמי שיצטרך לשלם את ההפרש הם הבעלים של הקבוצות". שמעון מזרחי, יו"ר מכבי תל אביב בכדורסל, יצא בחריפות נגד החוק, שפוגע בעיקר בקבוצתו. "אני לא מאמין שאנשים ישלמו מכיסם, אם תבוטל ההטבה. אם זה יעבור, לא תהיה ליגה בכדורסל", אמר.

 

"תמיד אפשר יהיה למצוא דרכים לעקוף את הגזירה הזו", מרגיע עו"ד רון רוטשילד, המתמחה בענייני מסים. הוא מאמין שמועדונים יצטרכו להיות קפדניים יותר בבחירת הזרים שלהם. "אם עד עכשיו הביאו חמישה שחקנים זרים בינוניים בעלות לא גבוהה, עכשיו יצטרכו להחליט להביא שניים־שלושה זרים טובים. זה דווקא עשוי לשפר את המצב של הכדורגל והכדורסל הישראלי".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x