$
עסקי ספורט

מחקר: 75% מהקבוצות שמארחות את משחק הגומלין מתקדמות לשלב הבא

במחקר שנערך באוניברסיטת חיפה ובמכללת וינגייט התברר שלקבוצה שמארחת את המשחק השני יש יתרון משמעותי ומובהק. ממצאים נוספים: ככל שמתקדמים השלבים יתרון הביתיות מצטמצם ומשחקי הגומלין מייצרים יותר שערים מהמשחק הראשון

כתב כלכליסט 15:5009.03.09

בשורות טובות לאוהדי ליברפול, מנצ'סטר יונייטד, רומא, ברצלונה ויתר הקבוצות שמארחות מחר (ג') וביום רביעי את משחק הגומלין במסגרת שלב שמינית הגמר של ליגת האלופות.

 

מחקר של אוניברסיטת חיפה ומכללת וינגייט, שבדק 398 משחקים בשלב הנוק-אאוט בליגת האלופות ובגביע אופ"א, מצא כי הסיכוי של הקבוצה שמארחת את המשחק השני להתקדם לשלב הבא הוא גבוה באופן מובהק מהקבוצה שמארחת את המשחק השני.

 

מהממצאים עולה כי 58% מהקבוצות שאירחו את המשחק השני בליגת האלופות עלו לשלב הבא כש-66% מהקבוצות שאירחו את המשחק השני בגביע אופ"א התקדמו הלאה, ובסך הכל 62% מהקבוצות שאירחו את המשחק השני עלו שלב.

 

 

יוסי בניון חוגג עם סטיבן ג'רארד את הניצחון על ריאל מדריד במשחק הראשון של שמינית גמר של ליגת האלופות. סיכוי גדול שהישראלי ישחק השנה ברבע הגמר יוסי בניון חוגג עם סטיבן ג'רארד את הניצחון על ריאל מדריד במשחק הראשון של שמינית גמר של ליגת האלופות. סיכוי גדול שהישראלי ישחק השנה ברבע הגמר צילום: איי פי

 

"תוצאות המחקר מראות שההנחה שערך השוויון לא נפגע בגלל ההגרלה ושלשתי הקבוצות סיכויים שווים להתקדם לשלב הבא אינה נכונה", ציין פרופ' רוני לידור מאוניברסיטת חיפה, אחד מעורכי המחקר.

 

במחקר, אותו ערכו פרופ' לידור עם מיכאל בר-אלי ואסף בר-אלי מאוניברסיטת בן גוריון ומיכל ארנון ממכללת וינגייט, נבדקו התוצאות משלבי הנוק-אאוט של 10 השנים האחרונות בגביע האלופות ושל שלוש השנים האחרונות של גביא אופ"א.

 

לגבי משחקי ליגת האלופות, נראה שהשלב שבו יש את ההבדל הברור ביותר הוא שלב שמינית הגמר, המשוחק מחר וביום רביעי - 75% מקבוצות ליגת האלופות שאירחו את המשחק השני עלו שלב.

 

בשלב רבע הגמר עלו 52% מהקבוצות שאירחו את המשחק השני ואילו בשלב חצי הגמר נעלם לגמרי יתרון זה כשהסיכוי של שתי הקבוצות לעלות היה זהה.   

פרנצ'סקו טוטי מרומא. יצליח לעבור את ארסנל? פרנצ'סקו טוטי מרומא. יצליח לעבור את ארסנל? צילום: רויטרס

 

במשחקי גביע אופ"א נשמר פער משמעותי בין המארחת השנייה לראשונה לאורח כל השלבים: 60% מהמארחות שניות התקדמו בשלב 1/16 הגמר; 75% התקדמו משלב רבע הגמר; 67% התקדמו בשלב רבע הגמר ובשלב חצי הגמר.

 

"אחד ההסברים האפשריים לתופעה זו הוא שככל שעולה הרמה וככל שעולה החשיבות של המשחק, כך יתרון של האירוח במשחק השני יורד", הסביר פרופ' לידור.

 

לדברי החוקרים, אחת הטענות שמנסות להסביר את היתרון של האירוח במשחק השני הוא שבמשחק השני הקבוצות יודעות בדיוק איזה תוצאה הן צריכות - אולם הבעיה בהסבר זה הוא ששתי הקבוצות יודעות מה התוצאה הנחוצה ולכן יש להניח ששתיהן ישחקו יותר טוב.

 

לשם כך בדקו החוקרים האם יש הבדלים בכמות השערים שהובקעו במשחק הראשון והשני. גם כאן הראו הממצאים הבדלים משמעותיים לטובת המארחות במשחק השני.

 

בסך הכל הובקעו בממוצע 2.16 שערים במשחק הראשון לעומת 2.53 שערים במשחק השני - אלא שבעוד שהקבוצות האורחות השיגו ממוצע שערים דומה (0.89 שערים במשחק הראשון לעומת 0.85 שערים במשחק השני), הקבוצה שאירחה במשחק השני הבקיעה בממוצע כמעט חצי שער יותר (1.27 שערים במשחק הראשון לעומת 1.68 שערים במשחק השני).

 

בליגת האלופות במשחק הראשון מבקיעה הקבוצה הביתית בממוצע 1.35 שערים לעומת 0.85 של הקבוצה האורחת.

 

במשחק השני מטפסת הביתית ל-1.75 שערים בממוצע לעומת 0.96 של האורחת.

 

התופעה הזו חוזרת בליגת האלופות גם בשלב שמינית הגמר, גם בשלב רבע הגמר וגם בחצי הגמר.

 

"מסתבר שיש הבדל משמעותי בין לשחק בשביל לעשות את המיטב, כמו שקורה במשחק הראשון, לבין לשחק עבור תוצאה, כפי שקורה בשני. מהמחקר שלנו עולה שההבדל הזה משפיע בעיקר, הן מבחינת העלייה לשלב הבא והן מבחינת כמות ההבקעות, על הקבוצה שמארחת את המשחק שבו משחקים על תוצאה", ציין פרופ' לידור.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x