$
עסקי ספורט

עוד קורבן להתמוטטות הנדל"ן בספרד: הכדורגל

השפעות התמוטטות שוק הדיור הספרדי פוגעות גם בכדורגל המקומי, שמתקשה להתחרות עם הליגות באנגליה וגרמניה

אלכס דאף, בלומברג 15:1626.11.08
דפורטיבו לה קורוניה, אלופת ספרד בשנת 2000, לא מצאה ספונסר שיפרסם על חולצות השחקנים במקום חברת הבנייה מארטינסה-פאדסה שהתמוטטה. כך מאשר דובר המועדון רפא קארפצ'ו.

 

ויסנק גראנדה, הבעלים של ריאל מאיורקה, לא הצליח למכור החודש את המועדון, כחלק מהניסיון שלו לגייס כספים שיאפשרו לו להתגונן מפני הנושים של עסק הנדל"ן הקורס שלו.

 

נשיא אתלטיקו מדריד, אנריקה סרסו, אמר שמכירת האצטדיון של הקבוצה כבר לא תספיק כדי לכסות את חובותיו, המוערכים על ידי העיתון הספרדי "אל אקונומיסטה" ב-425 מיליון יורו. "המשבר בא בהפתעה לקבלנים – וזה דרמטי" אומר סנדאליו גומס, מרצה לעסקי ספורט בבית הספר IESE למנהל עסקים במדריד. "אין להם שום אופציה אחרת מלבד לצאת מהכדורגל".

 

קבלנים מיליונרים נהגו להשתמש בספורט כדי לקדם את עסקיהם, וליהנות מהיוקרה שבבעלות על כמה מהקבוצות המצליחות באירופה. המועדונים מבחינתם, השתמשו בעשור האחרון ברווחי הנדל"ן כדי לפתות כוכבים גדולים כמו דיוויד בקהאם וזינאדין זידאן לשחק אצלם. עכשיו מגיע הזעזוע, אחרי שמכירות הבתים ירדו בשנתיים האחרונות ב-90% והמחירים ירדו ביותר מ-10%, לפי הנתונים שהעבירה סוניה באדיירה, אנליסטית ספרדייה המתמחה בתעשיית הבנייה. "חברות החשופות לתעשיית הדיור הולכות להיות בצרות במשך שנים" אמרה באלדיירה. "ההאטה חזקה משחשבנו".

 

חולצות ריקות

 

אלמיירה, שבשנה שעברה חזרה לליגה הראשונה אחרי 26 שנים, איבדה את הספונסר שפרסם על חולצותיה לאחר שחברת אובראסקמפו הפכה לאחת מארבעת חברות הבנייה שהפסיקו לתמוך בקבוצות הבכירות מאז יולי.

 

מספר הקבוצות הנשלטות על ידי אילי נדל"ן עשוי לרדת לארבע השנה, לעומת 8 ב-2006. יותר מ-400 חברות בנייה ספרדיות הגישו בקשה לפשיטת רגל השנה לנוכח התייקרות עלויות המימון, לפי מבטחת האשראי קרדיטו אי קאוסיון ממדריד.

 

מספר הבתים החדשים שלא נמכרים בספרד יעלה ל-930,000 עד לסוף השנה, עלייה של 63% מאז ה-31 במרץ, מוסרת חברת הדירוג טינסה. "קבלנים היו העשירים החדשים, והכדורגל היה עבורם תחביב" אומר אדוארדו פנייה, חבר בהנהלת ריאל מדריד מ-1995 ל-1999. לעיתים קרובות עסקאות נדל"ן נסגרו בתאי הצפייה היוקרתיים של אצטדיון הסנטיאגו ברנביאו (ביתה של ריאל מדריד), הוא מוסיף.

 

פלורנטינו פרס פלורנטינו פרס צילום: אי פי אי
"גאלקטיקוס"

 

ריאל מדריד הפכה למועדון הכדורגל העשיר בעולם, לאחר שמכירת מגרשי האימונים שלה תמורת 500 מיליון דולר מימנה החתמות של שחקנים כמו בקהאם, זידאן ורונאלדו, והעניקה לקבוצה את הכינוי "הגלאקטיקוס".

 

מסע הרכש הובל על ידי פלורנטינו פרס, נשיא חברת הבנייה הגדולה בספרד – אקטיבידאדס דה קונסטרוקסיון אי סרוויסיוס. פרס התפטר מתפקיד נשיא ריאל מדריד ב-2006, אחרי שגם החתמת הכוכבים לא מנעה שלוש שנים ללא תארים. לריאל מדריד, שנמצאת בבעלות אוהדיה, אין עכשיו אף חבר הנהלה שהוא קבלן. המועדון נמצא בעמדה טובה לחמוק מהמשבר, אומר המנכ"ל חוזה אנחל סאנצ'ס.

 

מהעבר השני של העיר, חסוס חיל הפך לאחד ממפתחי הנדל"ן המפורסמים בספרד, במהלך 16 השנים שכיהן כיו"ר אתלטיקו מדריד. לפני שעזב את התפקיד ב-2003, המעמד שלו עזר לו לפצוח בקריירה פוליטית, והוא הפך לראש העיר של עיירת החוף הדרומית מאראבייה. חיל, שבמהלך כהונתו פיטר 25 מאמנים, מת ב-2004.

 

מפסידים כסף

 

כיום, התוכניות להפחתת החוב של יו"ר אתלטיקו, סרסו, התמוטטו בעקבות הצניחה החופשית של שוק הדיור. דובר המועדון תומאס קאלבו לא היה יכול לאשר את הערכות החוב של ה-"אל אקונומיסט"'. "המצב הכלכלי של הקבוצות הספרדיות לא יציב" אמר סרסו בראיון לערוץ הטלוויזיה טלהמדריד בחודש שעבר. "הם כמעט תמיד מפסידות כסף".

 

קבלן אחר, חואן באטיסטה סולר, קנה את ולנסיה כשמחירי הבתים במזרח ספרד זינקו ב-20% ב-2004. שנה מאוחר יותר הוא הודיע כי ימכור את מגרשי האימונים תמורת 100 מיליון יורו בעסקה שכונתה על ידו "פלוטאסו", המונח בסלנג הספרדי לכסף קל. בספטמבר הוא נטש את הקבוצה, לפני שמימש את תוכניתו. הוא לא השיב להודעות טלפוניות שלי, שביקשו את תגובתו. דובר ולנסיה דאמיה וידאגני לא השיב לאי-מייל שביקש ממנו תגובה.

 

לא מוכרים

 

גראנדה, שקבוצת דראק שלו נפגעה ממשבר הדיור, הסכים למכור באופן זמני את ריאל מאיורקה לפול דווידסון האנגלי. דווידסון, שמתכנן להשתמש במועדון כדי לשווק את חברת התקנת הצנרת שלו, פלויד לידר גרופ, החמיץ את המועד האחרון לרכישת הקבוצה - ה-12 בנובמבר - בגלל בעיות בגיוס מזומנים, מסר הדובר שלו דמיאן מקריסטל.

 

משקיעים זרים אחרים עשויים להימנע מרכישה, מפני שהכדורגל הספרדי לא מפותח מבחינה מסחרית כמו מועדוני הפרמיירליג באנגליה, ליגת הכדורגל העשירה בעולם, מסביר גומס.

 

הפרמיירליג משכה אליה משקיעים זרים כמו מלקולם גלייזר האמריקאי, רומאן אברמוביץ' הרוסי ושיח מנסור בין זאייד אל נהיאן מאבו דובי. "יש שניים או שלושה מועדוני כדורגל ספרדים שמחזיקים בחוזי שידור גדולים, והאחרים נמצאים במצב נוראי" אומר חבר הנהלת ריאל מדריד לשעבר פנייה. "הקבלנים כבר בדרך החוצה, והם לא פתרו את הבעיה".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x