$
עסקי ספורט

בכירים בענף הכדורגל: "ההסכם של מועצת ההימורים עם ההתאחדות משפיל"

ההסכם החדש של מועצת ההימורים בספורט עם ההתאחדות לכדורגל שצפוי להיחתם היום הוא בריוני ומשפיל, טוענים בעלי קבוצות ובכירים בכדורגל הישראלי. בכלל, לא צריך להיות גאון שיווקי כדי להבין שמדובר בהסכם רע לשני הצדדים

אביתר לנג ואוריאל דסקל 08:5729.10.08

הנה עוד הוכחה לכך שעסקי הספורט בישראל מפגרים בעשרות שנים אחרי המדינות המפותחות יותר. ההסכם של ההתאחדות לכדורגל עם מועצת ההימורים הוא הסכם דרקוני, מנותק מהכדורגל המקומי, בריוני מאוד מצד מועצת ההימורים ואין זה מפתיע שרוב הקבוצות מתנגדות לו, אבל בגלל לחצים פיננסיים נאלצו לחתום עליו.

 

היום ייחתם באופן רשמי ההסכם במשרדי ההתאחדות, אבל מעט מאוד אנשים בכדורגל הישראלי מרוצים ממנו.

קצת רקע: ההסכם נחתם לאחר סאגה לא קצרה. ההתאחדות לכדורגל סיכמה עם הטוטו שתחתום באביב על הסכם השיווק, אבל ראשיה הופתעו מהסכום הנמוך שהציעה מועצת ההימורים - 60 מיליון שקל במקום 80 מיליון שקל. המשא ומתן פוצץ, והיו"ר אבי לוזון החל בחיפוש אחר ספונסר ראשי חדש.

 

הוא וחבריו בהתאחדות עמלו קשה על מציאת ספונסר חדש. במועצת ההימורים בינתיים לא הזיעו ולא עמלו. הם, בניגוד לאבי לוזון, ידעו שאף גורם עסקי לא ייקח עליו את המותג המת הזה - ליגת העל - והיו בטוחים שזה רק עניין של זמן עד שלוזון וחבריו להתאחדות יחזרו לשולחן המשא ומתן ויחתמו על ההסכם. זה אכן קרה, ובמועצת ההימורים היו מאוד מרוצים מההתקפלות. כתוצאה מכך, ההסכם שנחתם "משפיל את קבוצות הליגה", לפי בכיר בליגת העל.

 

אמור להיות שת"פ

 

הסכם זכויות שמיות לליגה אמור להיות פלטפורמה לשיתוף פעולה פורה שיביא לידי העצמת שני המותגים. לרוב ליגות הכדורגל האירופיות, החל באנגליה (בארקליס פרמיירליג), עבור בספרד (לה ליגה BBVA) וכלה בבלגיה (יופילר פרו ליג), יש הסכם כזה, שמקובל על כל הקבוצות.

 

בניגוד גמור, ההסכם של מועצת ההימורים עם התאחדות לכדורגל בישראל לא יעצים מותג כשלהו, מכיוון שהוא מוטה באופן ברור לטובת הטוטו, פוגע באוהדי הכדורגל בישראל ולא מביא בחשבון את מצבו הציבורי של הכדורגל הישראלי.

נוסף על כך, ההסכם כולל גם את הליגה הלאומית וגם את גביע המדינה, דבר שמנוגד לחלוטין, למשל, להסכמים שיווקיים במדינות אחרות. בדרך כלל חותמים על הסכם שיווקי עם גוף אחר בנוגע לגביע, כי הוא אירוע נפרד מליגת העל. הדבר נכון גם לליגות המשנה.

 

הנה דוגמה לבעייתיות, קטנה לכאורה, שעולה מההסכם. במשחקי הקבוצות ילבשו השחקנים חולצות שיודפס עליהן בחלק הימני העליון, הלוגו של ליגת טוטו. באשר לקבוצות הליגה הלאומית, על חולצותיהן יודפס לוגו של "ווינר" באותו אופן.

 

הלוגו מודבק באופן בולט מדי, בניגוד להסכמים אחרים באירופה, שבהם הסכם החסות מקבל אזכור קטן יחסית על שרוול הקבוצה. הסעיף הזה בחוזה מסמל באופן ברור את הבעייתיות של ההסכם. הלוגו של ליגת טוטו זועק בחוסר פרופורציה מחולצות השחקנים. הטוטו מבטל בעצם אימפקט של ספונסרים אחרים, וזו פגיעה שיווקית קשה.

 

עוד טענות

 

אבי לוזון. התקפל אבי לוזון. התקפל צילום: אוראל כהן

לפי ההסכם, בכל משחק של ליגת טוטו, הליגה הלאומית, גביע המדינה וגביע הטוטו יוצבו ארבעה שלטי פרסום של המועצה. זה יוביל, באופן ישיר, לאובדן הכנסה של קבוצות, בעיקר גדולות, שמאבדות שטחי פרסום. "השילוט שדורש הטוטו באצטדיון הוא חסר פרופורציות", אומרת אלונה ברקת, הבעלים של הפועל באר שבע מהליגה הלאומית. "הקבוצות הגדולות מפסידות הרבה כסף", אומר בכיר בקבוצה גדולה, "הקבוצות הגדולות מוכרות בכסף רב יותר פרסום במגרשים, והפרסום של הטוטו מביא לכך שבעצם אנחנו מפסידים כסף. גם מקבלים פחות כסף מהטוטו, וגם מפסידים כסף מהשילוט שלא יימכר בגלל ההסכם".

 

ברקת מוסיפה: "יש שם כמה סעיפים שעל פניו אני לא מבינה, לדוגמה תקופת החוזה. אני, לפי השקפתי, הייתי עושה חוזה חד־שנתי ולא רב־שנתי. מי יודע מה יהיה בשנה הבאה בליגה של 16 קבוצות בליגת העל?".

 

לפי ההסכם, ברוח הטוטו גם יתקיים טקס לפני כל משחק. גם אם מדובר במשחק שצופים בו שלושה אוהדים, שני דיילים וארבעה שוטרים. זה פשוט מגוחך. לקיים טקס לפני כל תחילת ליגה מתאים רק לצ'מפיונס ליג או לפרמיירליג, הליגה הנצפית בעולם - זה לא נראה במקום. "לא תהיה שריקת פתיחה, אם לא יהיה טקס הוקרה", אומר בכיר בליגת העל. "הטקס אמור להתקיים עשר דקות לפני שריקת הפתיחה. מי יראה אותו?! ובכל אופן, זה משפיל".

 

צריכים את הכסף

לפי ההסכם, ישוחקו חמישה משחקים בליגת טוטו בשבת, ומשחק אחד ביום שני. בליגה הלאומית ישוחקו שלושה משחקים ביום שישי, משחק אחד ביום שבת ושני משחקים ביום שני. על שעות המשחקים אין מידע, כי זה לא מעניין את הטוטו, העיקר שישודרו המשחקים. בכך נפגע ציבור האוהדים שרובם אינם יכולים לתכנן את השבת שלהם כמה שבועות מראש. "כדורגל משחקים בשעה שלוש ביום שבת", אומרים האנגלים. בישראל, כאמור, אין שעה קבועה לכדורגל בליגת העל - בין שתיים לשמונה. בכל אופן, אם הטוטו היה מכבד את האוהדים, הוא היה דורש שרוב המשחקים ישוחקו באותה שעה, כמו בליגות אחרות בעולם.

 

הליגה הלאומית, ליגה שאמורה להיות יותר מקומית ופריפריאלית, הפכה לפארסה של ממש בהסכם החדש, בגלל דרישות הטוטו. מחזור ליגה שנמתח מיום שישי ליום שני - חצי שבוע - לא יכול להיות מעניין, ולא משנה איך הופכים את זה.

 

יש עוד טענות, שקשורות גם לבונוסים שמקבלות הקבוצות. "לצערי הרב, הפעם בחר הטוטו להוריד בהסכם את מתן הבונוס לקבוצות אם היקף ההכנסות של הטוטו יעלה על סכום מסוים", אומר אריאל שיימן, יו"ר מכבי הרצליה. "ההסכם הקודם הביא לכל הקבוצות סכום כסף משמעותי, ובהסכם הנוכחי הסכום הזה ירד". למה חתמת בכל זאת? "אין מה לעשות, אנחנו צריכים את הכסף".

 

גם אביב בושינסקי, יו"ר מכבי תל אביב, חתם על ההסכם אבל שלח מכתב מחאה חריף להתאחדות לכדורגל.

בטוטו אומרים שאינטרסים אישיים הם הסיבה למרמור בקרב ראשי ליגת העל על ההסכם, ושהכסף הוא הלחם והחמאה של הכדורגל בישראל. אבל הבעיה הגדולה היא שהטוטו מבין שהוא היחיד בשוק שמוכן להשקיע כסף שיווקי רב בליגת העל. בהתאחדות לכדורגל לא מתלהבים מההסכם, אבל הבינו שהם לא יכולים לתמחר את הליגות ביותר כסף מאשר תמחרו בעבר, כיוון שהפופולריות של הכדורגל יורדת מדי שנה. עובדה זו מוכחת על פי הרייטינג בטלוויזיה ומיעוט הצופים במגרש.

 

אין זו אשמת הטוטו שהפופולריות של הכדורגל הישראלי מתרסקת - זו אשמת בכירי הכדורגל בישראל, שהזניחו ועדיין מזניחים את תשתיות הכדורגל ואת ציבור האוהדים הישראלי. הטוטו אינו עוזר בכך שהוא מנצל את העניין לטובתו.

 

תגובת מועצת ההימורים: "סעיפי ההסכם נותחו על ידינו באופן מקצועי ובצד כל אחד הוצמד תג מחיר, שיצר בסופו של דבר מסגרת של 60 מיליון שקל ב־2009 ויגדל בהמשך. בהסכם החדש ניתקנו את הקשר הלא הגיוני שבין הצמיחה בהכנסות המועצה לבין ההקצבות לכדורגל, סעיף שגרר לא מעט ביקורת ציבורית, כולל מצד מבקר המדינה.

יש לציין שמרב הכנסות המועצה, 85% בקירוב, נובעות מהכדורגל העולמי, ואילו תרומת הכדורגל הישראלי להכנסות המועצה פחתה עם השנים. אין לנו שום כוונה להשפיל את הקבוצות והמו"מ עם יו"ר ההתאחדות נעשה ברוח טובה ומתוך רצון טוב לעצב הסכם עסקי, שלהערכתנו טוב לשני הצדדים".

 

תגובת ההתאחדות לכדורגל: "יש לזכור כי עמדת הפתיחה של הטוטו במו"מ היתה כ־35 מיליון שקל, ושבסופו של המו"מ הסכום שמוענק לכדורגל הישראלי הוא כ־60 מיליון שקל. על הסכם זה חתם רוב מכריע של הקבוצות. ראוי להדגיש בפני בעלי הקבוצות שהטוטו הוא הספונסר הגדול והעיקרי ביותר של הכדורגל הישראלי, ועליהם להפנים כי למי שנותן חסות כזו יש זכות לדרוש חשיפה ופרסום ראויים".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x