$
עסקי ספורט

איך יתמודד הכדורגל האנגלי עם המיתון? תשתיות לאומיות

הכספים מחסויות עתידים להצטמצם, פחות אנשים יהיו מוכנים לשלם כסף כדי לבוא למשחקים, ואינפלציה במחירי השחקנים ובמשכורותיהם מכניסה את מועדוני הכדורגל האנגלי לחובות. רק תשתית האיצטדיונים תשמר את מעמדו האיתן

אוריאל דסקל 10:1922.09.08

הכלכלה הבריטית עומדת בפני הידרדרות למיתון וכמה מועדונים אף עלולים לאבד את הספונסרים העיקריים שלהם. אבל נראה שהכדורגל לא ייפגע, והסיבה לכך היא תשתית האצטדיונים המצוינת באי. לפי חברת הייעוץ PriceWaterhouseCoopers, השקעה באצטדיון מובילה לא רק לפריחת מועדון הכדורגל אלא תורמת גם לקהילה שסביבו.

 

"מאז 1992 חלה עלייה של כמעט 20% בתפוסת האצטדיונים בשלוש הליגות הבכירות", אמרה ג'ולי קלארק, מנהלת תחום הספורט ב־PWC, בעקבות המחקר של החברה ("From Dressing Rooms to Conference Rooms"). "ההצלחה הכלכלית של מועדונים רבים קשורה באופן ישיר במספר האוהדים שמגיעים למשחקים, לכן ההשקעה באצטדיונים שווה את הכסף. מכיוון ששני שלישים מהמועדונים באנגליה השקיעו באצטדיונים שלהם -ההכנסות עלו בצורה דרמטית".

 

גם בליגות הנמוכות חלה עלייה דרמטית בהכנסות המועדונים בזכות השקעה באצטדיונים הקטנים יחסית של הקבוצות הקטנות. מועדונים בליגה השלישית באנגליה הגדילו את תפוסת האצטדיון שלהם ב-25%, שיפרו את פני האצטדיונים מאז שנות התשעים וזכו לעלייה של 79% במכירות הכרטיסים. ליגת המשנה חוותה עלייה דומה של 71% במכירות הכרטיסים והפרמיירליג רשמה עלייה של 30%. באצטדיונים משופצים או חדשים עלו מכירות הכרטיסים ב-127% - לעומת 50% באצטדיונים שלא שופצו והורחבו.

"כמעט בכל המקרים הגדלת האצטדיון ושיפור מצבו היו חיוביים", מסבירה ג'ולי, "שיעור העלייה במספר המועדונים ששיפרו את האצטדיונים שלהם נע בין 63% ל-284%?. יש סינרגיה בין פיתוח האצטדיון והמתקנים שלצדו להכנסות ממנו. ככל שיש יותר הכנסות מהאצטדיון כך אפשר להשקיע יותר בקבוצה, אשר תהפוך למוצלחת יותר ותביא אנשים רבים יותר".

 

לא רק כדורגל

ההנחה של PWC היא שהאצטדיונים החדשים עזרו לקהילות שבתוכן הוקמו מפני שייצרו מקומות עבודה. ההשקעה באצטדיון כוללת גם בניית חנויות בסמוך לאצטדיון או בתוך האצטדיון עצמו, השקעה באזורי בילוי לאוהדים והקמת מרכזים מסחריים. שיפורים אלה יוצרים עוד מקומות עבודה עבור הקהילה המקומית ומערבים אותה בפעילות המועדון על בסיס יומי, מה שמפתח את המועדון מבחינה ספורטיבית.

 

איצטדיון האמירויות בלונדון. הפך את ארסנל לאחד משלושת המועדונים המכניסים באירופה איצטדיון האמירויות בלונדון. הפך את ארסנל לאחד משלושת המועדונים המכניסים באירופה צילום: בלומברג

אגב, ההשקעה היא לא רק מצד אנשים פרטיים. גם העיריות ברחבי אנגליה הבינו שהשקעה באצטדיונים עוזרת לפתח את העיר. במקומות כגון האל, קובנטרי וסוונסי הושקעו כספי ציבור רבים כדי לפתח את האצטדיונים -ובעקיפין את הקבוצות הפרטיות שמשחקות בהם. מובן שיש סיכון, בייחוד בתקופה זו, אבל לפי ג'ולי שיתוף פעולה נכון של הסקטור הפרטי והציבורי ותוכנית עסקית נכונה יבנו בסיס לפריחה כלכלית וספורטיבית גם בזמנים קשים. המומנטום של פיתוח התשתיות לא אמור להיפסק, כיוון שהמשחקים האולימפיים ייערכו בבריטניה ב-2012 וגם המונדיאל אמור להגיע לאי הבריטי ב-2018.

 

"הפיתוח של תשתיות הספורט חשוב יותר מהשקעה בקבוצות הספורט, לפחות מבחינה כלכלית", אומרת ג'ולי, "מודלים עסקיים של קבוצות ספורט בנויים על ההצלחה הספורטיבית, אבל מודל עסקי שקשור באצטדיון, שהוא סוג של הכנסה ודאית, יכול להשפיע באופן ישיר וחיובי על הקבוצה".

בקיצור, הצלחת הקבוצה לא בהכרח תביא להכנסה יציבה לאורך שנים אבל פיתוח האצטדיון יוביל להכנסה קבועה ולפיתוח הקבוצה.

 

ארסנל וליברפול כמשל

המודל העסקי שבנוי על הכנסה ודאית - ללא קשר ליכולות הקבוצה - קשור לכך שהאצטדיון אינו רק מקום לכדורגל. מלבד החנויות ומקומות הבילוי שהוא יכול להכיל, החלל שבו יכול לשמש אולם לוועידות ולמשרדים ובית מלון, והשימושים הללו עשויים להביא להכנסה יציבה וקבועה.

ניתן לראות הוכחות לכך בשטח. בסוף השבוע פרסמה ארסנל את המספרים שלה לשנת 2008 והם מספרים את הסיפור בצורה הטובה ביותר.

 

המעבר מאצטדיון הייבורי לאמירייטס הפך את ארסנל לאחד משלושת המועדונים המכניסים ביותר באירופה. 2006, השנה האחרונה של ארסנל בהייבורי, הכניסה לקבוצה 151 מיליון ליש"ט. בשנה הראשונה באמירייטס הכניסה ארסנל יותר מ־200 מיליון ליש"ט, והשנה הכניס המועדון יותר מ־220 מיליון ליש"ט. ההכנסות מימי משחק עלו מ־44 מיליון ליש"ט ב־2006 ל־94.6 מיליון ליש"ט ב־2008.

 

החובות שנובעים מהמעבר מסתכמים ב־300 מיליון ליש"ט, אבל עם רווח של יותר מ־30 מיליון ליש"ט בכל שנה נראה שארסנל לא תתקשה לכסות אותם, בייחוד בזכות הסכם נוח מאוד עם הבנקים (שנחתם עוד לפני המשבר). "המעבר לאצטדיון החדש הוכיח שארסנל היא קבוצה שיכולה להחזיק את עצמה ואין לה צורך בהשקעה חיצונית", אמר פיטר היל ווד, יו"ר ארסנל.

 

מנגד, ליברפול עתידה לדשדש בעתיד בגלל חוסר היכולת של המועדון לשפץ את אנפילד או להשיג מימון ולעבור לאצטדיון החדש. "האצטדיון החדש של ליברפול היה אמור להפוך את העיר למקום טוב יותר", אומר דיוויד קון, פרשן עסקי הספורט של "הגרדיאן", "אבל כרגע נראה שהמצב מבחינת העיר, וגם מבחינת הקבוצה, הוא מצב מביש שקשה לראות את הקבוצה מתאוששת ממנו".

 

ואצלנו המצב לא משהו

מצב תשתיות הכדורגל בישראל פוגע קשות בכדורגל המקומי. מספר הצופים במשחקים יורד באופן קבוע בשנים האחרונות, וגם בלי מחקר של PWC ניתן לקבוע בוודאות שהסיבה לכך היא חוסר השקעה באצטדיונים הרעועים ברחבי הארץ.

 

האצטדיונים בירושלים ובתל אביב סבירים, אבל קשה להגדיר אותם אצטדיונים מודרניים. בנתניה, בפתח תקווה, בבאר שבע ובשאר המקומות שבהן מועצת ההימורים העניקה מימון לבניית אצטדיונים העבודות מתנהלות בעצלתיים, אם בכלל, והאצטדיונים המתוכננים בכל מקרה לא יחזיקו את עצמם מבחינה כלכלית — שטחי מסחר, חללים לוועידות ואזורי בילוי לא תוכננו להיבנות בתוכם או לצדם.

 

לפחות השבוע נתנה עיריית חיפה אור ירוק לבנייה של אצטדיון בן 32 אלף מקומות בעיר. התקווה היא שהוא אכן יהפוך לאצטדיון ראוי. "זה הולך להיות אצטדיון כדורגל אמיתי, כמו שצריך", אומר איתמר צ'יזיק, מנכ"ל מכבי חיפה, "אולי היחיד בארץ".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x