$
עסקי ספורט

האם הכסף הרוסי יכבוש את הכדורגל האירופאי?

ולדימיר פוטין גייס את האוליגרכים והמיני-אוליגרכים כדי לקדם את הכדורגל הרוסי ולהפוך אותו לאחד החזקים בעולם. האם חוס הידינק וחניכיו יוכלו לקצור את הפירות כבר עכשיו?

אוריאל דסקל 09:1210.06.08

יורי קונופלב התעצבן שאמרו לו שאקדמיית הכדורגל שלו טובה כמו זו של אייאקס. "טובה כמו?! היא הרבה יותר טובה!", היה מעיר בקול רם ועצבני. "אסור היה להגיד לו שהוא במקום השני", מספר ג'ונתן ווילסון, כתב אנגלי שמתמחה בכדורגל המזרח אירופי וכתב כמה ספרים בנושא. "קונופלב השקיע 30 מיליון דולר מכיסו באקדמיה שנבנתה על אדמה חקלאית בפרימורקסקי, כפר קטן הסמוך לעיר סמארה בדרום של רוסיה האירופית, בסוף שנות התשעים. מעובדיו ומעצמו דרש רק את הטוב ביותר. הוא היה איש החזון הראשון של הכדורגל הרוסי אחרי פירוק הקומוניזם, והכדורגל הרוסי לא היה חזק כמו שהוא היום בלעדיו".

 

קונופלב - כדורגלן לשעבר, שעשה את כספו בימי ההפרטה המטורפים של בוריס ילצין - החליט לגייס לאקדמיה שלו 1,000 שחקנים צעירים ומוכשרים ו-200 מאמנים מרחבי רוסיה, כדי שילמדו כדורגל בצורה הטובה ביותר ויהפכו לשחקנים ברמה הגבוהה ביותר. מטרתו היתה להפוך את רוסיה למעצמת כדורגל.

 

חוס הידינק. האם הוא יכבוש את אירופה? חוס הידינק. האם הוא יכבוש את אירופה? צילום: shutterstock

 

האוליגרך, שמת באופן מפתיע בגיל 38 מהתקף לב, היה נחוש בדעתו שהאקדמיה שלו היא העתיד של הכדורגל הרוסי. אחרי מותו ב-2006 אימץ רומן אברמוביץ' את האקדמיה של קונופלב ושינה את שמה ל"אקדמיה לכדורגל על שם רומן אברמוביץ'". המטרה נותרה בעינה: להפוך את רוסיה לאימפריית כדורגל. קונופלב היה איש חזון. אברמוביץ' משקיע את הכספים בגלל סיבה אחרת אשר אליה נגיע בהמשך.

 

הרוסים נגד האנגלים

הפרמיירליג, ליגת הכדורגל העשירה בעולם, לא מודאגת מהליגות הספרדית, האיטלקית או הגרמנית שייקחו ממנה את התואר הזה, או את השחקנים היקרים בתבל. ההכנסות של קבוצות הליגה הופכות כל קבוצה למגנט לכישרונות הגדולים בעולם. עם זאת, הכסף הרוסי נראה כמה שעשוי לשנות סדר עולמי זה. והאנגלים, כמו בימי מלחמתו הלא קרה של ג'יימס בונד עם הקומוניסטים, פוחדים מהדומיננטיות הרוסית הזאת.

 

"בזמנים הסובייטיים, ספורט היה מדיום שדרכו הקומוניזם הסובייטי היה יכול להוכיח את העליונות שלו", אמר פרופ' ג'ים ריורדאן לשבועון "אובזרבר". "ספורט היה נשק פוליטי, וכיום ולדימיר פוטין מנסה לשחזר את הגאווה הרוסית, את הכוח והזהות. מה דרך יותר טובה לעשות זאת מאשר כדורגל?". ריורדאן מסביר: "פוטין עשה מאמצים רבים כדי להחזיר כסף של האוליגרכים לרוסיה, כדי שהם ישקיעו הון חזרה במדינה. בכדורגל הוא גם כן דרש שהאוליגרכים ישקיעו בכדורגל הרוסי. אם הם מסרבים, הם יודעים שהם עשויים לאבד את הנכסים שלהם או להיות אוכל לדגים בוולגה".

 

ובנקודה זו נחזור לאקדמיה של קונופלב. רומן אברמוביץ' רכש אותה ומשקיע בה ובפיתוח שחקנים צעירים ברוסיה כ-55 מיליון דולר בשנה. הוא עושה זאת בגלל שלא רצה להסתבך עם פוטין, שהזהיר אותו ואת חבריו האוליגרכים שלא ישקיעו את מיטב כספם רק בקבוצות כדורגל מערביות. ככה, למשל, בנה פוטין תקציב של 12 מיליארד דולר לאולימפיאדת החורף, שתיערך בסוצ'י ב-2012. הכל מכספי אוליגרכים. אגב, אברמוביץ' גם מממן את משכורתו של מאמן רוסיה חוס הידינק, שעליו סומכים הרוסים שיוביל את הנבחרת לתהילה גם ביורו הנוכחי. המאמן מקבל עזרה גם ממקומות אחרים. למשל, כמו במקרה של ליאוניד פדיון, יו"ר חברת האנרגיה Lukoil והבעלים של ספרטק מוסקבה, שהבטיח לכל אחד משחקני נבחרת קרואטיה מרצדס - אם ינצחו את אנגליה ויבטיחו לרוסיה מקום ביורו.

 

אם יוון יכולה...

הכסף של האוליגרכים הפך את הליגה הרוסית לאחת העשירות באירופה - אם לא העשירה ביותר. הכסף הגדול הביא לה בחמש השנים האחרונות שני גביעי אירופה והשתתפות קבועה של קבוצה רוסית בצ'מפיונס ליג.

 

המספרים מראים שגם ההכנסות הטבעיות של הכדורגל הרוסי עולות. ומלבד העובדה שהיכולות של שחקני הנבחרת הרוסית עשויות אפילו להוביל אותה לזכייה באליפות אירופה (אם יוון יכולה...), הדומיננטיות הרוסית מורגשת בכל איבר של הכדורגל האירופי. ישנן קבוצות בפרמיירליג בבעלות רוסית, ואוליגרכים שונים מתכננים גם כניסה לשוק הספרדי ואפילו הגרמני.

 

האוהדים הרוסים גם כן מורגשים באירועי הספורט. פרופ' סיימון צ'דוויק, מומחה לכלכלת ספורט מאוניברסיטת קובנטרי, אומר ש"הדוב הרוסי התעורר". "ההעפלה של רוסיה על פני אנגליה יצרה ממד מעניין", אומר צ'דוויק. "בטורניר ירגישו עכשיו את הכוח הכלכלי של הרוסים".

 

עם זאת, רוסיה עדיין לא מדינת כדורגל. יש בה 150 מיליון איש אבל פחות כדורגלנים רשומים מאשר באנגליה, שלה אוכלוסייה של 50 מיליון איש. מלבד זאת, רוסיה עדיין מדינה "לא בריאה". תוחלת החיים ברוסיה היא מהנמוכות באירופה, מחלות הלב נפוצות ביותר ויותר מ-30 אלף איש בשנה מתים ברוסיה מהרעלת אלכוהול. פוטין רוצה להבריא את המדינה גם דרך הכדורגל. "בגלל שב-85% משטחי רוסיה שורר מזג אוויר קשה, אנחנו חייבים אולמות כדורגל באולמות ומגרשים עם דשא סינתטי", אומר ויטאלי מוטקו, יו"ר פדרציית הכדורגל הרוסית, "וצריך לבנות את אותם אולמות". ואת זה בדיוק עושים אוליגרכים ומיני־אוליגרכים.

 

הם לא רק מתקשטים בקבוצות כדורגל מקומיות, הם משקיעים בתשתיות. מוטקו מכוון ל-9,000 "מרכזים לפיתוח כדורגלנים" ברוסיה. כרגע יש 1,500 בלבד. "לא נזכה באליפות העולם או בצ'מפיונס ליג עדיין", אומר מוטקו, "אבל בעוד שלוש שנים יהיו לנו שחקנים יותר טובים, ועוד עשר שנים שחקנים הרבה יותר טובים".

 

אירופה, ראי הוזהרת.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x