$
נדל

הצעה להפקעת מאות דונמים בבעלות הכנסיות תעלה לדיון בוועדת שרים לחקיקה

מדובר בקרקעות שהוחכרו בעבר לקק"ל ונמכרו ליזמים פרטיים לאחר 1 בינואר 2010; במשרד המשפטים מתנגדים, באוצר מבקשים כי קק"ל תשלם את הפיצוי ליזמים

אמיתי גזית 21:5322.02.18

ועדת השרים לענייני חקיקה צפויה להצביע ביום ראשון הקרוב על הצעת חוק שתאפשר למדינה להפקיע מאות דונמים שמיועדים למגורים, שייכים לכנסיה, הוחכרו בעבר לקק"ל, ונמכרו בשנים האחרונות ליזמים פרטיים. את הצעת החוק יזמה ומקדמת חברת הכנסת רחל עזריה, תומכים בה 61 חברי כנסת, ולכן סיכוייה לעבור טובים.

 

לפי ההצעה, כל קרקע שעונה על הקריטריונים ונמכרה מכנסיה ליזמים פרטיים לאחר 1 בינואר 2010, תעבור לבעלות המדינה, זכויות היזמים יבוטלו, ויימחקו זכויותיהם ברשם המקרקעין. בעקבות ההפקעה היזמים יקבלו מהמדינה פיצויים לפי חישוב שיקבע שר האוצר באישור ועדת חוקה, חוק ומשפט של הכנסת.

 

במשרד המשפטים מתנגדים לנוסח ההצעה שיעלה להצבעה ביום ראשון, משום שלדעתם הוא יוצר בעיות קנייניות, ואינו ברור מספיק. במשרד האוצר מבקשים כי עלות הפיצויים תושת על קק"ל ולא תשולם מקופת המדינה. לכן סביר כי לאחר שהחוק יאושר בקריאה טרומית הוא יעבור שינויים.

 

בירושלים מאות דונמים השייכים לכמה כנסיות, במיוחד לכנסיה היוונית אורתודוקסית. בשנים הראשונות לקום המדינה, קק"ל חכרה מהכנסיות את האדמות, ונבנו עליהם מאות בניינים ובהם אלפי דירות. הדיירים חוכרים את הדירות מקק"ל, ולמעשה הפכו לחוכרי משנה של הכנסייה. בעוד כמה עשרות שנים יפוג תוקפם של חוזי החכירה של קק"ל עם הכנסיות. עד עתה קק"ל לא חידשה את החוזים, ערך הדירות ירד בשל אי הוודאות והחשש כי בבוא היום, כאשר יסתיימו החוזים הכנסייה תדרוש מהדיירים דמי חכירה מנופחים, או אף תבקש לפנותם. על הרקע הזה כמה קבוצות של יזמים חתמו על חוזים עם הכנסיות, שלפיהם הבעלות על הקרקע עוברת ליזמים הפרטיים. העסקה הבולטת מכולם הייתה של קבוצת משקיעים שהתאגדה תחת השם ניות קוממיות השקעות ורכשה מהכנסייה כ-500 דונם בשכונת ניות וטלביה. תושבים בשכונות אלה חוששים כי כדי להישאר בבתיהם, היזמים ידרשו מהם תשלום גבוה.

 

גורמים המעורים בהליך החקיקה מעריכים כי החוק של עזריה מקודם כאמצעי לחץ על היזמים, ומטרתו להוביל אותם להסדר פשרה עם המדינה.

 

רחל עזריה רחל עזריה צילום: אלכס קולומויסקי

ח"כ עזריה, בעבר סגנית ראש העיר ירושלים, מסרה כי "חוק קרקעות הכנסייה נועד לתת מענה לאלפים רבים של תושבי ירושלים וערים אחרות שבוקר אחד גילו שהדירות שהם קנו נמצאות על קרקעות שנמכרו לגורם לא מוכר. בעיר הבירה של מדינת ישראל לא נאפשר לגורמים פרטיים ואף זרים לרכוש חלקים כל כך נרחבים של הקרקעות. אני מקווה שהרוכשים יתעשתו ונצליח להגיע לפתרון בהדברות ובהסכמה. אם זה לא יקרה, החוק יעביר את זכויות הקניין בקרקע וישיב אותן למדינת ישראל. תפקידי לדאוג לאלפים רבים של תושבי ירושלים, כדי שלא יופקרו וימצאו את עצמם מפונים מדירותיהם".

 

עו"ד קובי ביר, שמאי מקרקעין ומומחה לקרקעות הכנסיה אומר כי "אני מאמין שהחוק לא יעמוד במבחן בג"ץ. יש בו פגיעה חמורה בקניין, ומעבר לכך ספק אם מטרת ההפקעה ראויה". ביר מסביר כי "בדרך כלל המדינה מפקיעה קרקע לצורכי ציבור, למשל לבניית בית ספר או סלילת כביש. במקרה הזה, החוק מציע הפקעה דרקונית ולא לטובת כלל הציבור אלא לטובת אוכלוסיה מאוד מסוימת, בעוד שאת עלות הפיצויים על הפקעה ישלם הציבור. אני יודע על אנשים שקנו בזול דירות במתחמים האלה מתוך אמונה שהמדינה תתערב ואז הם ירוויחו".

 

הפיצויים להפקעה יגזרו משווי הקרקע, כעת עדיין לא ברור מה שווי הקרקעות שיופקעו אך נראה כי מדובר במאות מיליוני שקלים אם לא יותר מכך. 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x