$
חדשות נדל

בלעדי לכלכליסט

עיריית גבעתיים תפקיע גבעה ענקית מתל אביב

העירייה תפקיע 25 דונמים בשטח גבעת קוזלובסקי כדי שיישמרו כאתר טבע. עיריית תל אביב, בעלת הקרקע, צפויה לדרוש פיצויי עתק

אמיתי גזית 08:0713.11.17

עיריית גבעתיים צפויה להפקיע 25 דונמים בשטח גבעת קוזלובסקי בעיר מדי בעליה, בהם עיריית תל אביב המחזיקה במרבית השטח. זאת במטרה לשמר את הגבעה, ממנה נשקף נוף מרהיב של גוש דן עד לקו החוף, כשטח פתוח ואתר טבע עירוני לרווחת הציבור.

 

 

 

המהלך מתגבש לאחר שנים של התכתשויות בין עיריית גבעתיים בעלי המקום - עיריית תל אביב וקבוצת יזמים נוספת - אשר ביקשו לפתח את הקרקע היוקרתית וליהנות מהרווחים.

 

גבעת קוזלובסקי. נעצרו מיזמי הנדל”ן במקום גבעת קוזלובסקי. נעצרו מיזמי הנדל”ן במקום צילום: יובל חן

 

 

לפני שבועיים אישרה הוועדה המחוזית לתכנון ולבנייה את בקשת עיריית גבעתיים לאסור למשך שנתיים הוצאת היתרי בנייה במקום, וזאת כדי לאפשר לה להכין תוכנית לפיתוח המתחם כאזור המשלב שטחים פתוחים ומוסדות ציבור. החלטת הוועדה המחוזית התקבלה בעקבות סיכום מוקדם בין ראש עיריית גבעתיים רן קוניק ומקבילו התל־אביבי רון חולדאי. בכך נבלמו לעת עתה מיזמי נדל"ן שביקשה עיריית תל אביב והיזמים הפרטיים לקדם במקום.

 

כאשר תושלם ההפקעה, תוכל העירייה לסגור חוות אנטנות מרכזית השוכנת בגבעה ומשמשת כמעט את כל חברות התקשורת. עם זאת, עלולה הפקעת השטח לעלות לגבעתיים עשרות מיליוני שקלים פיצויים שידרשו היזמים ועיריית תל אביב. בעקבות ההחלטה אמר ראש עיריית גבעתיים רן קוניק: "זהו אבסורד שעיר כמו גבעתיים זועקת לשטחים פתוחים, ולא יכולה לעשות כלום עם שטח כה גדול בגבולותיה. המדינה נתנה את השטח לתל אביב, ועל המדינה לדאוג להשיב אותו כעת לגבעתיים".

 

הגבעה, המופיעה בסמל העיר גבעתיים, היא גם המקור לשם העיר יחד עם גבעת בורכוב. אך למרות היותו של המתחם בשטח השיפוט של גבעתיים, בעלת הקרקע המרכזית היא עיריית תל אביב, שקיבלה כמעט את כל שטחה בשנות ה־40 כדי להקים בה מאגר מים. המאגר מתפרש על כ־7 דונם.

 

חלקה נוספת בשטח של 2.4 דונם היתה בבעלות בזק, שהשתמשה בשטח להצבת תורן ענק ועליו אנטנות. ב־2006 רכשה את השטח קבוצת יזמים פרטיים. תורן האנטנה של בזק נותר במתחם בתמורה לתשלום דמי שכירות, ובזק אף השכירה את התורן לחברות תקשורת נוספות, ובהן הרשות השנייה, תחנות הרדיו, yes, HOT וחברות סלולר. מאז רכשו את הקרקע ניסו היזמים לקדם מספר מיזמי נדל"ן, אך אלה לא הבשילו בשל התנגדות העירייה.

 

החלטת הוועדה המחוזית כעת מהווה הישג לעיריית גבעתיים, שבמשך שנים מבקשת להפוך את הגבעה לאתר טבע עירוני. היא מגיעה גם בעקבות שני מאבקים ציבוריים של תושבי המקום: האחד להסרת האנטנה בטענה שהיא פולטת קרינה מסוכנת. גם העירייה הגישה עתירה להסרת האנטנה, שלטענתה הוקמה ללא היתר ושלא כדין. המאבק השני שלו שותפה גם החברה להגנת הטבע, הוא לשמירה על ערכי הטבע.

 

בנוסף לכך אומרים גורמים בעיריית גבעתיים כי העברת שטח כה גדול לעיר ופיתוחו עשויה גם לאפשר בניה והתחדשות עירונית בשכונות הסמוכות. עד עתה עיריית גבעתיים אישרה פרויקטים של תמ"א 38 במשורה וזאת בשל מחסור בשטחים פתוחים, ושטח לבניית מוסדות ציבור. התוכנית שמבקשת העירייה לקדם בגבעת קוזלובסקי תיתן מענה, ולו חלקי, למחסור הזה.

 

לדברי נציג הבעלים הפרטיים בקרקע, עו"ד אלעזר יפה, סירבו היזמים להצעת עיריית גבעתיים להעניק להם מגרש במקום זה שמאכלס את חוות האנטנות. אשר לאפשרות כי השטח יופקע, אמר: "בשביל להפקיע צריך שיהיה להם מספיק כסף לפיצוי. המגרש שווה לפחות 50 מיליון שקל. המהלך לעצירת היתרי הבנייה בוצע בחוסר תום לב”.

מעיריית תל אביב נמסר: "העירייה היא הבעלים של כ־30 דונם במתחם גבעת קוזלובסקי בגבעתיים ואינה יכולה לוותר על רכוש ציבורי של תושבי העיר. עם זאת, העירייה מוכנה לשאת ולתת מול גבעתיים על עתיד השטח במסגרת הסדר שלא יפגע בזכויות הקנייניות של התושבים".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x