$
חדשות נדל

המחוזי עצר את העסקה למכירת אדמות הפטריארך בירושלים

בית המשפט דחה את עתירת הפטריארך ובה דרישה מעיריית ירושלים להנפיק לו תעודה המעידה על היעדר חובות - הנחוצה להשלמת העסקה. ב-20 בנובמבר יתקיים דיון בנושא בלשכת המשנה ליועץ המשפטי לממשלה; עורך דינו של הפטריארך: נערער

אמיתי גזית 16:4823.10.17

בית המשפט המחוזי בירושלים עצר את העסקה למכירת קרקעות הפטריארך בירושלים. בפסק דין שהתקבל הערב (ב') דחה השופט אלי אברבנאל עתירה של הפטריארך באמצעות עו"ד ידידיה לוונטל, ובו דרישה להורות לעיריית ירושלים להנפיק לו תעודה המעידה על היעדר חובות בכ-246 חלקות בשכונת ניות וקוממיות בירושלים. אישור על היעדר החובות נחוץ לפטריארך כדי להשלים את העסקה שבה מכר את הבעלות על אותן חלקות לשותפות בשם ניות קוממיות השקעות. דחיית העתירה תעניק לעירייה עוד פרק זמן של מספר חודשים לגיבוש עמדתה בעניין, עד אז לא תוכל השותפות להעביר בעלות על החלקות בטאבו.

 

 

לוונטל טען כי נציג הקונים - נעם בן דוד- פנה לעירייה כבר בספטמבר 2016 בבקשה לקבל את אותה תעודה, וביוני 2017 הוחלט על הגשת העתירה משום שעד אז ובחלוף 9 חודשים לא קיבלו את התעודה. לטענתם זוהי סחבת בלתי נסבלת שמונעת מהם להשלים את עסקת חילופי הבעלות וגורמת להם "נזקים גדולים", בין היתר בגלל הקושי של הקונים לקבל הלוואה בתמורה למשכנתא על הקרקע.

 

השופט לעומת זאת אימץ את עמדת עיריית ירושלים שטענה כי מדובר בעסקת מקרקעין חריגה בהיקפה - כאמור יותר מ-200 חלקות - וחריגה גם בסוגיות המשפטיות שהיא מעוררת, ולכן משך הזמן שחלף עד שהיא תשלים את הבקשה ותאתר את כל החובות על כל החלקות, סביר. מעמדת עיריית ירושלים עולה גם כי היא סבורה כי חלות על החלקות חובות בגין היטלי השבחה בסך של עשרות ואולי מאות מיליוני שקלים. המשקיעים הפרטיים שילמו מאז 2011 בסך הכל כ-100 מיליון שקל עבור רכישת מלוא הזכויות בקרקע - הבעלות וזכויות החכירה. כך שדרישת תשלום עתידית של העירייה עשויה לחבל ברווחים המצופים.

 

ראש העיר ניר ברקת ציין: ״לא נאפשר שתושבי העיר ייפגעו בשל עסקאות הנדל"ן ואני מאמין שבית המשפט יעמוד לימיננו. בשנה האחרונה פעלנו בקדחתנות למען התושבים מאחורי הקלעים, ואנו נמשיך לעמוד לטובת התושבים עד שיימצא פתרון אחראי וכולל לסוגיה כאובה זו".

 

 

הפטריארך היווני תיאופילוס על רקע שכונת ניות בירושלים הפטריארך היווני תיאופילוס על רקע שכונת ניות בירושלים צילום: עמית שאבי, אלכס קולומויסקי

 

 

הכנסייה היוונית אורתודוקסית בירושלים (שבראשה הפטריארך היווני) היא בעלת אלפי דונמים בארץ בכלל ובירושלים בפרט. בשנות ה-50' של המאה הקודמת החכירה את אותן חלקות בשכנות ניות, טלביה וקוממיות לקק"ל, למשך 99 שנים. דיירי השכונות האלה הפכו לחוכרי משנה של קק"ל. ב-2050 יפוג תוקפו של אותו הסכם חכירה, עד עתה קק"ל לא מימשה זכות שהוקנתה לה באותו חוזה חכירה היסטורי, לחדש את החכירה. המצב הזה עורר אי-ודאות בקרב התושבים, חשש כי יושת עליהם תשלום גבוה ולא צפוי של דמי חכירה או אפילו חשש כי גופים פרטיים שייכנסו לנעלי קק"ל יבקשו מהם לפנות ביתם.

 

ב-2011 שותפות בשם ניות קוממיות רכשה מהפטריארך את זכויות החכירה העתידיות מ-2050, למשך 100 שנים. כלומר אם קק"ל תבחר לממש את זכותה, תשלומי החכירה אמורים לעבור לניות קוממיות. אם קק"ל לא מממשת, ניות קוממיות תוכל לגבות דמי חכירה ישירות מהדיירים. באוגוסט 2016, שותפות אחרת בשם "ניות קוממיות השקעות" רכשה מהפטריארך את הבעלות על הקרקע, ולשם כך נדרש הפטריארך לספק לה תעודה המעידה על היעדר חובות. בעקבות זאת נולדה עתירת הפטריארך כנגד עיריית ירושלים.

 

בין שתי השותפויות יש קשר, שתיהן מובלות על ידי נועם בן דוד, ושתיהן "שותף כללי" זהה. מעבר לכך, ניות קוממיות השקעות לא תוכל ליהנות מהקרקע בלי "ניות קוממיות".

 

בתגובתה מפרטת העירייה שורה של סוגיות שלעמדתה מחייבות בדיקה מעמיקה, ואף היוועצות עם משרד המשפטים.

 

ראשית, העירייה טוענת כי לא הצליחה לאתר 52 חלקות מתוך הרשימה שהעבירה לה הכנסייה. בנוסף לכך היא טוענת כי יש לצרף לעתירה גם את התושבים שכן מצבם המשפטי צפוי להשתנות בעקבות מכירת הקרקע לגוף פרטי.

 

בנוסף, העירייה מעריכה כי חלים על החלקות חובות בגין היטלי השבחה המסתכמים בעשרות או מאות מיליוני שקלים. בהקשר זה, נטען גם כי לא ברור מי הגוף שאמור לשלם את החובות הללו, וזאת בשל 4 רבדים של זכויות על הקרקע, מצב שאותו המחוקק לא צפה. בעניין זה, לכלכליסט נודע כי ב-20 בנובמבר יתקיים דיון בלשכתו של המשנה ליועץ המשפטי לממשלה, ארז קמיניץ ובו בין היתר תיבחן הסוגיה.

 

בא כוחה של הפטריארכיה היוונית, עו"ד ידידיה לוונטל אמר: "בית המשפט לצערנו לא התייחס בפסק הדין לעובדה כי העירייה חורגת מסמכותה ומעכבת שלא כדין את מתן האישור. ההליכים מול העיריה נמשכים למעלה משנה בעוד שעל פי חוק עליהם להמציא את האישור תוך שלושה חודשים בלבד. בכוונתנו לערער על פסק הדין".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x