$
נדל

הקבלנים: "כחלון פועל בכיוון הנכון - אבל יש צורך בעשייה מהירה ומקיפה הרבה יותר"

בהתאחדות בוני הארץ צופים כי הדירות יתייקרו השנה ב-4.5%; מנהלת סקטור הנדל"ן בבנק ירושלים: אין ירידת מחירים; ראש רשות המסים: מוכנים לגבות את מס דירה שלישית

דותן לוי 20:5817.05.17

"אם יימשך מימוש תוכניות הממשלה הנוכחיות בתחום הדיור, והמדינה תעמוד ביעדי שיווק הקרקעות והעסקאות שהיא הציבה ל-2017, ואם אכן תגיע לכאן רכבת אווירית של עובדי בניין מקצועיים מסין, צפויה בשנתיים הקרובות עלייה בהתחלות הבנייה והתמתנות בעליית מדד מחירי הדירות". כך אמר נשיא התאחדות בוני הארץ, רוני בריק במסיבת עיתונאים שפתחה את הוועידה השנתית של ההתאחדות באילת. יחד עם זאת על פי תחזית ההתאחדות, למרות נתוני הלמ"ס האחרונים, 2017 תסתיים בעליית מחירים של כ-4.5% ו-2018 - בעלייה של 3.5%. זאת, לעומת עליות מחירי דירות של 6.5% ו-7.9% בשנים 2016 ו-2015, בהתאמה.

 

מניתוח של ההתאחדות עולה כי היקף העסקאות בפועל למכירת קרקע עלה ב-2016 ב-16% לכ-36 אלף יחידות דיור, לאחר שלוש שנים יציבות של כ-30 אלף יחידות דיור בשנה. היות והממשלה לא פרסמה נתון רשמי על היקף המכירות בפועל של קרקע במסגרת "מחיר למשתכן" אשתקד, מעריכה ההתאחדות כי ב-2016 עסקאות במסגרת התוכנית הסתכמו ב-22 אלף יחידות דיור, לעומת 5,000 ב-2015. שיעור עסקאות מחיר למשתכן – 57% מסך העסקאות.

 

בריק אמר בהקשר זה כי "ממשלת ישראל, בהובלת שר האוצר משה כחלון וקבינט הדיור פועלים בכיוון הנכון לפתרון משבר הדיור הממושך, אבל הנתונים שהצגנו כאן, מצביעים על צורך בעשייה מהירה ומקיפה הרבה יותר".

 

רוני בריק רוני בריק צילום: כפיר סיון

מנכ"ל התאחדות בוני הארץ, עו"ד אליאב בן שמעון אמר כי "מספר החודשים להשלמת דירה ממוצעת עלה בשנתיים האחרונות בכ-3% לכ-28.3 חודשים. אשתקד מספרן עמד על כ-45 אלף בלבד. לכן, גדל הפער בין גמר הבנייה לתוספת משקי הבית לכ-149 אלף דירות שלהן המשק זקוק כיום. קצב הבנייה נותר נמוך, ונראה כי גמר הבנייה לא ישתווה לתוספת משקי הבית בשנתיים הקרובות".

 

ראשי ההתאחדות אמרו כי תוכנית הבנייה לטווח ארוך שהציג האוצר בפברואר לא תספק את הצרכים הצפויים במשק בתחום הדיור בטווח הארוך. בתחילת השנה הציגה הממשלה יעד תכנון של 2.6 מיליון יחידות דיור עד לשנת 2040 שמהן יבנו עד אז רק 1.5 מיליון דירות.

 

 

איילת רוסק, מנהלת סקטור הנדל"ן בבנק ירושלים, אמרה בוועידה: "כשראיתי את הכותרות לגבי ירידות המחירים בשוק הדיור התקשרתי לאנליסט שלנו, בדקנו וראינו שאין שום ירידת מחירים, כנראה שמישהו בממשלה בונה על זה שציפיות מייצרות מציאות, כי כרגע אנחנו ממש לא רואים את זה. מה קורה למחירים? הם עולים, אני לא אוהבת להתייחס לממוצעים, אם יבדקו יראו שהיו יותר דירות שנמכרו בפריפריה כי שם המדינה מכרה יותר, ובגלל זה המחיר הממוצע יורד".

  

לדבריה, "הממשלה מבצעת פעולות נוגדות, מצד אחד משרד השיכון בונה דירות במחיר למשתכן ורוצה שזוגות צעירים ירכשו דירות ומצד שני בנק ישראל מכביד על הבנקים והריביות עולות, ואז אנחנו שומעים על ביטולים".

 

לגבי האשראי אמרה רוסק כי כדי לבנות צריך גם אשראי למימון פרויקטים, "זה נכון שיש כסף במערכת הבנקאית, היום השוק הוא של הקבלנים, אצלם הכוח. מתפתח ענף מימון חדש של הגופים המוסדיים ואנחנו נראה בעוד 2-3 שנים תחרות מאד חזקה מצד המוסדיים על מימון פרויקטים".

 

משה אשר משה אשר צילום: אוראל כהן

מנהל רשות המסים משה אשר התייחס גם הוא למחירי הדירות ואמר, "אנחנו רואים התמתנות, לא ירידה אולי אבל לא עלייה". הוא התייחס גם למקרה שבו מס דירה שלישית יבוטל ואנשים שמכרו את הדירות ידרשו לקבל את המענק שהובטח להם, "יש לנו 350 עסקאות של מכירת דירות בגלל המס על דירה שלישית, אלה אנשים שמכרו ורוצים מענק, יש שאלה מה יקרה אם החוק יבוטל, אני מאמין שנמצא לזה פתרון, אלה לא סכומים גדולים אלא כ-30-40 אלף שקל לדירה".

  

לדבריו, "רשות המסים כבר מוכנה ליישום של מס דירה שלישית. יש סימולטור שפיתחנו שבו מכניסים כתובות או גוש חלקה ומגלים מה הערך הסטטיסטי של הדירה לצורך המס. הכנו גם אפליקציה נוספת של הדיווחים. עד סוף יוני צריך לשלם את המחצית הראשונה, ועד סוף השנה את המחצית השנייה. אנחנו מוכנים לגבות את המס".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x