$
פנאי

סוף העולם: מדוע אנשים מאמינים שכדור הארץ הוא שטוח?

הכדורסלנים קיירי אירווינג ושאקיל אוניל לא לבד. בעולם של "פוסט אמת" ו"עובדות אלטרנטיביות", אין פלא שהולכים ומתרבים האנשים שחוזרים להאמין בטענה שכדור הארץ שטוח. האם מדובר בעוד סימן לשקיעת התרבות האנושית?

דנה קסלר 22:5128.03.17

בסרטו של רידלי סקוט מ־1992, "1492: מעבר לאופק", אומר כריסטופר קולומבוס (ז'ראר דפרדייה) שלימדו אותו שכדור הארץ "שטוח כמו שולחן". אבל זה לא נכון. המשפט מבוסס על אגדה אורבנית — שכנראה גם סקוט האמין בה — שהתפשטה החל מהמאה ה־19, שלפיה בימי הביניים, או לפחות ב"עידן האפלה", האמינו שכדור הארץ שטוח. אבל האמת היא שאף על פי שבמאות הראשונות לספירה אכן האמינו בכך, כבר בימי הביניים כל ילד ידע שכדור הארץ עגול.

 

אבל תמיד יהיו כאלה שיחלקו על הקביעה הזאת. אפילו סלבס. הראפר B.o.B, הידוע בחיבתו לתיאוריות קונספירציה, אמר בתחילת 2016 שהעולם שטוח. בחודש שעבר התארח כוכב ה־NBA קיירי אירווינג בפודקאסט וטען את אותו הדבר. "העולם שטוח", הוא אמר בשידור. "אני אומר לכם, זה מול הפרצוף שלנו. הם משקרים לנו. אין אינפורמציה קונקרטית חוץ מהאינפורמציה שהם נותנים לנו. הם מכוונים אותך למה להאמין ולמה לא". כשנשאל איך הוא יכול לטעון טענה כה מופרכת, אירווינג ענה בלי למצמץ: "ראיתי הרבה דברים שמערכת החינוך אמרה שהם אמיתיים והתגלו כשקריים לחלוטין".

 

 

מה שמפתיע הוא שמלבד הממים והדאחקות שהעניין ייצר, אירווינג קיבל גם תגובות ממדענים רציניים, ואמירתו הולידה מאמרים על הסכנות הטמונות בהכחשת המדע .

עושה רושם שכמות האנשים המגדירים את עצמם כ־Flat Earth Truthers הולך וגדל. לדף הפייסבוק של אגודת הארץ השטוחה העכשווית (כן, יש דבר כזה) יש קרוב 60 אלף לייקים ובו דיונים ארוכים סביב השאלה האם העולם שטוח או לא.

 

האנשים האלה מאמינים שכדור הארץ העגול הוא קונספירציה של נאס"א, שהנחיתה על הירח צולמה באולפן הוליוודי ושאין דבר כזה כוח משיכה. ולמה לא? בתקופה שבה פורחות תיאוריות פסיאודו־מדעיות שמערערות על עובדות מדעיות בטענה שהן משרתות אינטרס זה או אחר, אין סיבה שתיאוריית העולם השטוח לא תתפוס.

לא פלא שהאמירה של אירווינג זכתה גם בתמיכה. "קיירי הוא אחי הקטן", אמר לברון ג'יימס. "אם הוא מחליט שהעולם שטוח, זה בסדר". שחקן ה־NBA דריימונד גרין אמר שזכותו של אירווינג לחשוב מה שהוא רוצה מבלי שיקראו לו משוגע.

 

כששאלו את גרין אם גם הוא חושב שהעולם שטוח, הוא אמר שהוא לא חקר את זה מספיק והוא לא יודע. גם חבריו של אירווינג לקבוצת קליבלנד קאבלירס תמכו בו, ובאקט של תמיכה מבודחת לבש ריצ'רד ג'פרסון חולצה עם משחק המילים "אלופי עולם שטוח". 

חולצה של Richard Jefferson חולצה של Richard Jefferson

 

גם שחקן הכדורסל האגדי שאקיל אוניל אמר בפודקאסט שלו החודש: "תקשיבו, יש שלוש דרכים לעשות מניפולציות על המוח: מה שאתם קוראים, מה שאתם רואים ומה שאתם שומעים.

 

"תקשיבו, אני נוסע מחוף לחוף, והשיט הזה הוא שטוח מבחינתי", המשיך אוניל. "אני לא עולה ויורד ב־360 מעלות... אתם רוצים להגיד לי שסין נמצאת מתחתינו? היא לא". כשנשאל לגבי תמונות לוויין המוכיחות כי כדור הארץ עגול, טען אוניל שתמונות לוויין יכולות להיות מיוצרות ומפוברקות. בימים האחרונים חזר בו אוניל ואמר שהוא בכלל צחק, אבל קשה לדעת אם אולי פשוט נבהל מהתגובות שקיבל.

שאקיל אוניל שאקיל אוניל צילום: גטי אימג'ס

 

גלילאו היה שקרן

 

חגיגת העולם השטוח הגיעה לשיא בפרסום — שהתברר אחרי כן מפוברק — של ערוץ CNN, שבו נטען שגם דונלד טראמפ מאמין שכדור הארץ שטוח. "אני טס המון, ואני מתכוון להמון", כך אמר טראמפ, על פי הכתבה. "אף אחד לא טס יותר ממני. יש לי מטוס סילון. יש לי 757, מטוס יפהפה, זה המטוס הכי טוב! אם כדור הארץ היה עגול, תאמין לי, הייתי יודע. לאנשי העולם העגול יש אג'נדה". די מהר נודע, כאמור, שהאתר שפרסם את הדברים לא באמת היה CNN אלא אתר המתחזה לרשת המכובדת - אבל הקלות שבה ניתן להאמין שנשיא ארה"ב החדש, הידוע באמירותיו המשונות, יגיד דבר כזה, היא כשלעצמה מבעיתה.

 

מי שמתעניין בתיאוריית העולם השטוח ימצא בקלות ברשת חברים חדשים שחושבים כמוהו, גם אם רבים מהם הם נוצרים סהרורים. ב־1956 ייסד האנגלי סמואל שנטון את אגודת הארץ השטוחה הבינלאומית, כשהוא מתבסס על אגודות דומות שפעלו במאה ה־19. בשנות השבעים האגודה פרחה במקום מושבה החדש בקליפורניה, תחת הנהגה חדשה, ומספר חבריה הגיע ל־3,500. בשנות השבעים והשמונים האגודה אפילו הוציאה עיתון שפרסם מאמרים עם כותרות כמו "גלילאו היה שקרן" ו"חרושצ'וב הוא אבי נאס"א". בשנות התשעים האגודה דעכה, אך ב־2004 אמריקאי בשם דניאל שנטון (אין קשר משפחתי לסמואל שנטון), שחי בלונדון, החיה את האגודה. עיקר פעילותה מאז מתקיימת ברשת, וב־2013 היא התפצלה לשתי קבוצות. האגודה הושקה מחדש ב־2009 והקימה אתר מושקע שמסביר מכל זווית את התיאוריה. דניאל שנטון טען שהוא גילה את תיאוריית העולם השטוח לאחר ששמע את "The Flat Earth", אלבום הניו־וייב של המוזיקאי הבריטי תומאס דולבי, שיצא ב־1984. דולבי עצמו לא מאמין שהעולם שטוח, אך כששנטון פתח את האגודה מחדש, דולבי הסכים להפוך לחבר הרשמי הראשון שמצטרף לאגודה.

 

 איור: יונתן וקסמן

 

בסוף העולם: חומת קרח

 

בסופו של דבר, השאלה שהכי הטרידה אותי בתיאוריית העולם השטוח, היא מה קורה כשמגיעים לקצה? גם לזה מצאתי תשובה באתר האגודה. ובכן, העולם מוקף בחומה גבוהה של קרח. בתיאוריה, אם מישהו יטפס על החומה הוא יוכל ליפול מהעולם, אבל אף אחד עוד לא עשה את זה, כך שאין מה לדאוג.

 

 

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x