$
חדשות נדל

ההסכם של תדהר להבאת פועלים סינים רחוק ממימוש

החברה חתמה על הסכם עם ענקית סינית, אך החוק לא מאפשר להכניס עובדים ללא הסכם בילאטרלי. לפי הערכה, הסינים ותדהר יפעלו להחרגת החברה

דותן לוי 08:5128.02.17

הודעתה של חברת תדהר השבוע על כך שחתמה על הסכם אסטרטגי עם CSCEC, חברה סינית שמדורגת כחברת הבנייה הגדולה בעולם, הפתיעה את משרדי הממשלה והעוסקים בענף. על פי ההסכם, הצדדים ישתפו פעולה בבניית אלפי דירות בישראל שבנייתן כבר החלה וכן בפרויקטים נוספים. אך הבאת עובדים זרים לישראל מותרת כיום רק באמצעות הסכמים בילטראליים, וזאת כדי למנוע סחר בפועלים וגביה של עמלות מהם, ועל כן במשרדי הממשלה הביעו פליאה על כך שלא ידעו על העסקה מראש. היקף ההסכם בין תדהר ל־ CSCEC נאמד ב־1.5 מיליארד שקל, והוא הותנה בקבלת האישורים הרגולטורים, שכלל לא ברור איך יתקבלו.

 

אילו אפשרויות עומדות בפני החברה כדי להכניס את הפועלים בהתאם לחוק? לאחרונה החליטה הממשלה להכניס לישראל שש חברות ביצוע זרות, וזאת בהתאם למכרז בו נדרשו החברות לעמוד במספר תנאי סף כמו ניסיון מקצועי, מחזור הכנסות שנתי של מעל ל־300 מיליון דולר ועוד. שש חברות שונות כבר זכו במכרז, אך החברה מולה חתמה תדהר על ההסכם החדש לא כלולה בו. בכך המהלך של תדהר מסתמן כמהלך אסטרטגי שנועד לאותת לממשלה כי ביכולתה להביא לישראל את חברת הבנייה הגדולה בעולם, ולפי הערכות בכוונתה לדרוש מהממשלה להוסיף את החברה הסינית לרשימת החברות המותרות. גם החברה הסינית צפויה להפעיל לחץ על הממשלה המקומית.

 

מנכ"ל תדהר גיל גבע. מחכה לאישור מנכ"ל תדהר גיל גבע. מחכה לאישור צילום: עמית שעל

 

אלטרנטיבה נוספת שעומדת בפני תדהר היא מסלול המומחים, בו על חברה לשכנע ועדה לפרויקטים מיוחדים ברשות האוכלוסין וההגירה כי היא נדרשת לחברה בעלת מומחיות שאין בישראל. דוגמאות לכך הן החברות הסיניות שהגיעו לישראל לצורך חפירת מנהרות הכרמל, מנהרות הרכבת לירושלים ומנהרות הרכבת הקלה בתל אביב. כך, במידה ובתדהר ירצו ללכת במסלול זה, הם ידרשו לשכנע את הוועדה וכן לשלם לכל עובד פי 2.5 מהשכר הממוצע במשק.

 

המחסור בעובדים זרים ואוזלת היד של הממשלה בהבאתם כבר יצרו במהלך השנים הסכמים דומים לאלה שהצהירה עליהם תדהר. כך, למשל, לפני שנה דיווחה חברת הכשרת היישוב כי חתמה על שיתוף פעולה עם חברת ביצוע סינית בבעלות ממשלתית, להקמת פרויקט נדל"ן בהיקף של 21,500 יחידות דיור. במקרה הזה, הכשרת היישוב נדרשת למצוא מסלול מיוחד להכנסת העובדים לארץ. בפועל אף סיני לא הגיע, וכיום החברה בוחנת שת״פ עם חברות זרות נוספות לצורך יצירת שיתופי פעולה אסטרטגיים בישראל ובחו"ל וממתינה גם היא שהמדינה תחתום על ההסכם הבילטראלי. 

 

ההסכמים הללו אינם מקריים, שכן עובדים זרים בענף הבניה מאפשרים לחברות לבצע פרויקטים ביעילות תוך עמידה בזמנים. לכן, גורמים בענף מדווחים, כי את החברות הזרות שנבחרו לעבוד בישראל במסגרת המכרז הממשלתי מקיפים מספר רב של מתווכים סינים וישראלים. היות ולחברות הסיניות מתאפשר להכניס 1,000 עובדים בלבד - כל הקודם זוכה במקרים אלו.

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x