$
חדשות נדל

בלעדי לכלכליסט

הבוננזה הנדל"נית של לן בלווטניק תוסיף 5,000 דירות בנשר

עיריית נשר אישרה לכלל תעשיות להקים פרויקט על על קרקע מפעל המלט. אישור התוכנית, שאומצה בידי המועצה המקומית לתכנון ובנייה נשר, צפוי להכניס לחברה 5–4 מיליארד שקל. תוספת הדירות תגדיל את אוכלוסיית נשר ב־62%

גולן חזני 06:4813.09.16

על הנייר רחוק המיליארדר לן בלווטניק מהחזר ההשקעה בכלל תעשיות, שאת השליטה בה רכש בקיץ 2012. אבל מהלך אסטרטגי של החברה הבת נשר עשוי להפוך את ההשקעה של איל ההון הרוסי־אמריקני לבוננזה של ממש.

 

ל"כלכליסט" נודע כי נשר והחברה האם כלל תעשיות מקדמות מהלך לבניית לא פחות מ־5,000 יחידות דיור על קרקע מפעל המלט של נשר ביישוב נשר. השטח ענק, יותר מ־400 דונם, שכולל כיום שני אגמים שמשמשים את המפעל. הבנייה תיעשה על קרקע המפעל ששייך לחברת כלל תעשיות המחזיקה בבעלות על נשר (100%) ועל קרקעות הגובלים בו המצויים בבעלות היסטורית של כלל תעשיות, של כ־300 דונם.

 

בנייה של פרויקט כזה אמורה לערוך מספר שנים, וצפויה להכניס 4–5 מיליארד שקל, בשל מכירת הדירות. עם גיבוש התכנית יפונה המפעל כליל. התכנית אמורה להתממש בשני שלבים, כשבשלב הראשון אמורות להיבנות 2,000 יח"ד ובשלב השני 3,000.

 

מפעל המלט ביישוב נשר. שכונת המגורים שתקום על שטחו תיקרא אגמים מפעל המלט ביישוב נשר. שכונת המגורים שתקום על שטחו תיקרא אגמים צילום: אלעד גרשגורן

 

לא ברור אם כלל תעשיות תוביל את התכנית עד לסיומה וישנה אפשרות שתמכור את הקרקע עם תכניות הבניה המאושרות, אם וכאשר, לחברות נדל"ן יזמיות.

 

הנושא הובא לדיון בחודשים האחרונים בוועדה המקומית של נשר,עם המלצת עיריית נשר בראשות אבי בינמו לאשר את השלב הראשון תחת תנאים מסוימים, אך הוועדה טרם נתנה את אישורה. במידה ותאושר היא תעבור לאישור הוועדה המחוזית, בתהליך שאמור לארוך כשנה וחצי, ובמידה ויתקבל אישור הוועדה המחוזית, תגיש כלל תעשיות בקשה לקבלת היתרי בנייה מעיריית נשר, שנותנת רוח גבית לפרוייקט, תהליך שצפוי להתבצע בעוד כשנתיים.

 

במידה והכל יאושר, כלל תעשיות תצטרך לטהר את קרקע המפעל בעלות לא מבוטלת בשל הזיהום שאפיין אותה קרוב למאה שנות קיום המפעל. עם זאת, השטחים שגובלים במפעל נקיים.

 

בלווטניק. האישור בוועדה המחוזית אורך כשנה וחצי בלווטניק. האישור בוועדה המחוזית אורך כשנה וחצי

 

כיום, המפעל בצפון משמש לטחינת קלינקר למלט ואריזת המלט והפצתו ועיקר הייצור עבר למפעל החדיש ברמלה בעל אותו השם.

 

לשכונת המגורים הענקית שתיבנה על שטחו, שצפויה להגדיל את אוכלוסיית נשר המונה כיום 8,000 בתי אב בכ־62%, אמורה להיקרא אגמים. השם ניתן בשל שני אגמים שקיימים בשטח המפעל ומשמשים אותו. אחד מהם ישמש בסיס לפארק גדול שיוקם על ידי העירייה, ואילו השני כנראה ייובש וישמש כחלק מהקרקע לבנייה. המבנים ההיסטוריים של המפעל יוכרזו מבנים לשימור ויוסבו לשימושים קהילתיים ולא ייהרסו. לצד הבנייה למגורים, ישמשו 250 דונם לבנייה של שטחי מסחר ותעסוקה.

עד לאחרונה הוביל את התכנית מטעם כלל תעשיות יוחנן לוקר, מנכ"ל החברה הבת של כלל תעשיות, שעבר לאחרונה לשמש כיו"ר כיל. במסגרת התכנון העתידי אמורה להיבנות תחנת רכבת בעיר נשר במסגרת פרויקט רכבת העמק, והתחנה תהיה בסמוך לשכונה, ובמקביל יוקם קו מטרונית נוסף וחדש לעיר שגם הוא מתוכנן לעבור בקרבת השכונה.

 

נשר נחשבת לאחת מחברות התעשיה הרווחיות בישראל, אולם היותו מונופול עוררה ביקורת קשה והממונה על ההגבלים הקודם דייויד גילה פעל להקטנת כוחה. החברה היוותה כ־85% משוק ייצור המלט בישראל, והכנסותיה היו מוערכות ב־2 מיליארד שקל לשנה ורווח של כ־150 מיליון שקל.

 

בלווטניק, באמצעות החברה הפרטית אקסס שבבעלותו, השקיע מאז קיץ 2012 כ־2.7 מיליארד שקל ברכישת כלל תעשיות (100%) מאי.די.בי פיתוח (49.9%) ומהציבור. כלל, הנמצאת תחת ניהולו של אבי פישר, היא חברת אחזקות, ועם נכסיה העיקריים נמנים משאב (100%) השולטת במונופול המלט נשר ובתעבורה (50%), כלל ביו־טכנולוגיה (57%), חברת האופנה גולף (62%), יפאורה (30%), קרגל, קרנות הון סיכון ונדל"ן. לאחרונה מכרה החברה את אחזקותיה בנייר חדרה ובמנועי בית שמש. במקביל קידמה בחשאי את התכנית לבניית אלפי יחידות הדיור על קרקע המפעל בחיפה, שעל פי כל הסימנים, היווה את אחת הסיבות להשקעה של בלווטניק ברכישה.

 

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x