$
חדשות נדל

מועצת מקרקעי ישראל ביטלה הטבה בשווי מיליארדי שקלים לבעלי קרקעות

בעקבות הלחץ הציבורי המועצה החליטה לבטל את החלטה 1370 במסגרתה העניקה המדינה הנחה משמעותית לבעלי קרקעות שביקשו להפוך מחוכרים לבעלי הזכויות המלאות בקרקע

אביב גוטר 18:4505.09.16

מועצת מקרקעי ישראל בראשות היו"ר משה כחלון החליטה לבטל את החלטה 1370 המעניקה הטבות בשווי מיליארדים לבעלי קרקעות פרטיים, זאת בעקבות הלחץ הציבורי שהופעל בנוגע להחלטה. 

החלטה 1370 אושרה ב-2014 כחלק מהרפורמה ברשות מקרקעי ישראל (רמ"י), שיצאה לדרך בשנת 2009. על פי ההחלטה הבעלות על קרקעות בבתים פרטיים ובקרקעות המיועדות לתעסוקה תעבור כמעט ללא תמורה לחוכרים, וזאת במטרה להקטין את החיכוך הקיים בין רמ"י לחוכרים, דבר שהיה אמור להגביר את יעילותה של רמ"י ולהקטין את הוצאותיה בתחום כוח האדם.

 

  

מדובר בעיקר בקרקעות אותם חוכרים אזרחים ביישובים המוגדרים 'יישובי עולים' כמו רמת השרון, פרדסיה ואבן יהודה, שהקשר בינם לבין קליטת עולים אינו קיים.

 

שווי רכישת הזכויות בקרקעות פרטיות עמד לפני הרפורמה על 9% מערך הקרקע. החלטה 1370 קבעה כי עלות ההעברה תרד ל-6% מערך הקרקע והיתרה תעבור ללא תמורה. יש לציין כי מלבד העברת הבעלות חלק מהחוכרים זוכים להטבה נוספת בדמות זכויות בנייה, למי שלא מימש אותן עד כה, מה שמגדיל באופן ניכר את גודל ההטבה שמעניקה המדינה.  

 

אולם בעקבות ביטול ההחלטה חברי המועצה מחזירים למעשה את המצב לכפי שהיה ערב הרפורמה בשנת 2009. השינוי המרכזי מתייחס לחוכרי קרקעות ביישובי עולים שכעת לא ייכנסו להסדר הזכאות לבעלות מלאה על הקרקע ועל זכויות הבנייה, כלומר יצטרכו לשלם את מלוא דמי ההיוון על מנת לרכוש את הבעלות.

 

שינוי נוסף מתייחס לחוכרים בעלי יחידות דיור צמודי קרקע. אלו ששטח המגרש שלהם קטן מ-540 מ"ר זכו בהחלטה 1370 לקבלת הבעלות ללא כל תשלום. כעת החליטה המועצה כי חוכרים במגרשים הקטנים מ-280 מ"ר יוכלו להנות מבעלות ללא תשלום ואילו חוכרים בעלי שטח של 280-540 מ"ר יצטרכו לשלם שיעור היוון של 3%-4.5% מערך הקרקע הנוכחי. בעלי מגרשים הגדולים מ-540 מ"ר ייאלצו לשלם 6%-7.5% מערך הקרקע הנוכחי, במקום תשלום מופחת בשיעור של 3%-4.5% בהחלטה 1370.

 

המאבק החל לאחר עתירה של האגודה לצדק חלוקתי לבג"ץ בטענה כי המדינה מעניקה הטבה כלכלית בלתי סבירה שאינה עומדת בעקרונות השוויון והצדק החלוקתי, לאוכלוסייה החזקה ביותר בחברה הישראלית. בנוסף טענה האגודה כי ההחלטה התקבלה בפזיזות, ללא נתונים עובדתיים, בהסתמך על הערכות שגויות וללא חוות דעת כלכלית.

 

בעקבות הגשת העתירה, הורה משרד המשפטים לרמ"י לעצור חלק מהרפורמה במקרקעי ישראל. בנובמבר 2015 התקיים דיון בעתירה ובג"ץ הורה לרמ"י לחשוף נתונים ולקיים דיון חוזר במועצת מקרקעי ישראל אודות ההחלטה.

 

מאיר שפיגלר, מנכ"ל קק"ל. הוביל את המאבק נגד ההחלטה מאיר שפיגלר, מנכ"ל קק"ל. הוביל את המאבק נגד ההחלטה צילום: ארכיון קקל

 

בהמשך להחלטת בג"ץ הוכנה חוות דעת כלכלית ובה נאמר כי בעת קבלת ההחלטה הוצגו בפני חברי המועצה נתונים כוזבים וכי מדובר בהטבה בשווי מיליארדי שקלים שאין כל הצדקה להעניקה לאוכלוסייה החזקה ביותר בחברה הישראלית.

 

הניתוח שהוצג בפני חברי המועצה טרם קבלת ההחלטה הציג הפסד הכנסה של כ-30 מיליון שקל במגזר הכפרי וכ-40 מיליון שקל במגזר העירוני. אולם, בחוות הדעת הכלכלית שמוגשת למועצה נאמר כי "אובדן ההכנסה הינו כ-690 מיליון שקל במגזר הכפרי וכ-2 מיליארד שקל במגזר העירוני ומסתכם לאובדן הכנסה כולל של כ-2.7 מיליארד שקל". שווי ההטבה במגזר הכפרי בלבד עולה על 1.1 מיליארד שקל.

 

בעקבות זאת הוחלט לתקן את ההחלטה כי בחלק מהיישובים במגזר העירוני ובהרחבות היישובים החקלאיים בהן הקרקע שבבעלות החוכר גדולה מ-540 מ"ר, גובה ההטבה יוגבל ל-300 אלף שקל לחוכר. עם זאת גם שווי ההטבה לאחר ההפחתה של אותם תיקים תעלה למדינה למעלה מ-800 מיליון שקל.

 

בישיבת המועצה האחרונה לפני כשלושה חודשים התקיים דיון בנושא, זאת לאחר שפעמיים הוסרה מסדר היום של דיוני המועצה מחשש שתיכשל. מטרת הדיון הייתה להותיר את ההחלטה על כנה אולם בעקבות לחץ מאסיבי שהוביל מנכ"ל קק"ל, מאיר שפיגלר, הוחלט לדחות את ההצבעה.

 

השיח העיקרי נוהל בין שפיגלר לבין אביגדור יצחקי, יו"ר מטה הדיור במשרד האוצר, שטען מצדו כי מלבד היעילות ברמ"י הרחבת הרפורמה תעודד בעלי קרקעות לממש את הבעלות על הקרקע הכוללת קבלת זכויות בנייה נוספות (במידה ויש) ובכך יגדל היצע הדירות באותם יישובים ויסייעו במאמץ הלאומי לפתרון מצוקת הדיור.

 

נציגי קק"ל הציגו בפני המועצה את גובה ההטבות אליהם זוכים חוכרים ברחבי הארץ, שחלקן הגיעו למיליוני שקלים באזורי הביקוש. שר האוצר משה כחלון, המכהן גם כיו"ר המועצה בפועל, תהה כיצד אזרח בצפון תל אביב מקבל הטבה בשווי 900 אלף שקל מהמדינה, בניגוד מוחלט לאג'נדה הפוליטית שלו.

 

לדברי עו"ד רויטל ברילנשטיין מהאגודה לצדק חלוקתי: "זהו יום חג עבור האגודה לצדק חלוקתי. השר כחלון ומקבלי ההחלטות פעלו היום בהתאם לעקרונות השוויון והצדק החלוקתי ועמדו איתן מול בעלי האינטרס והאמצעים. אנו מקווים שבעתיד רמ"י תקבל החלטות באופן מושכל, בהסתמך על נתונים כלכליים לגבי שווי ההטבות שמוענקות ותסייע לאוכלוסיה שזקוקה לסיוע מהמדינה. האגודה לצדק חלוקתי, הנתמכת על ידי הקרן החדשה לישראל, שמה לה למטרה לשמור על כספי הקופה הציבורית ולמנוע מתן הטבות בלתי צודקות לאוכלוסיה החזקה בישראל".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x