$
חדשות נדל

"הורדת הביקוש לא תפחית את מחירי הדיור. הגדלת ההיצע כן"

האוצר מראה זינוק של 76% בשיעור עסקאות הנדל"ן על ידי רוכשי דירה ראשונה, כלומר השוק נהיה אטרקטיבי פחות למשקיעים ויותר לרוכשי דירות למגורים

עמרי מילמן 08:1602.03.14
באמצע פברואר הציג משרד האוצר נתונים בנוגע לעסקאות הנדל"ן ב־2013, שמהם עולה כי במהלך דצמבר נרכשו 13,400 דירות - זינוק של כ־47% במספר הרכישות בהשוואה לחודש נובמבר.

 

את הזינוק ברכישות מסביר האוצר דרך הזינוק במכירות המשקיעים רגע לפני כניסתו לתוקף של תיקון 76 לחוק מיסוי מקרקעין ב־1 בינואר 2014, שמצמצם את הפטורים במס לדירות מגורים. עוד מסביר האוצר כי פרויקט רחב היקף בראש העין הוא גורם מרכזי לעלייה ברכישות בשוק הדירות החדשות, וכאשר מנכים את השפעתו - העלייה בתחום זה עומדת על 5% בלבד ביחס לחודש שעבר.

 

יאיר לפיד, שר האוצר יאיר לפיד, שר האוצר צילום: אוראל כהן

 

האוצר מראה גם זינוק של 76% בשיעור עסקאות הנדל"ן על ידי רוכשי דירה ראשונה, כלומר השוק נהיה אטרקטיבי פחות למשקיעים ויותר לרוכשי דירות למגורים. בחודש זה, על פי האוצר, ירד שיעור המשקיעים מכלל רוכשי הדירות לשיעור של 22% משיעור של כ־25% בנובמבר.

 

נתונים אלה מקבלים חיזוק מנתונים שפרסמה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה בסוף פברואר, שמציגים גם הם ירידה משמעותית בביקוש לדירות, של כ־17% ביחס לשנה שעברה. עוד מציגה הלמ"ס ירידה במספר הדירות החדשות שנמכרו בפועל בשיעור של כ־11.1% ביחס לשנה שעברה.

 

להערכת הלמ"ס, לפי המספר הממוצע של דירות חדשות שנמכרו בששת החודשים האחרונים המלאי יספיק ל־11 חודשים, אך זאת בהנחה שקצב המכירה לא ישתנה ושלא יהיו התחלות בנייה חדשות. וכאן ככל הנראה נעוצה הבעיה בשוק הדיור.

נתוני השמאי הממשלתי מראים כי ריבוי העסקאות והירידה בביקוש לא משפיעים על ירידה במחירי הדירות: בעוד הביקוש ירד השנה בכ־17%, עלו מחירי הדירות נומינלית בשיעור של כ־4.6% (כפי שעלו בין 2012 ל־2013).

 

נתונים אלה ממחישים שוב כי ירידה במחירי הדירות בארץ לא יכולה להתרחש רק בעזרת הורדת הביקושים (למשל באמצעות העלאת הריבית), אלא תלויה בראש ובראשונה בהגדלת ההיצע.

 

בנוגע למלאי הציגה הלמ"ס נתונים המראים צמיחה של 0.3% בלבד במלאי של סוף ינואר 2014 ביחס למלאי של סוף ינואר 2013, וירידה של 4% במלאי הדירות החדשות בהשוואה לסוף דצמבר 2013 (בשל פעילות המכירות הערה בחודש דצמבר).

 

"הקטנת הביקושים לדירות, כפי שמציגים משרד האוצר והלמ"ס, אמנם מאטה את עליית המחירים אך אינה פותרת את בעיית הדיור", כך אמר השבוע מנכ"ל משרד האוצר לשעבר פרופ' אבי בן־בסט, בהתייחסו להחלטת הנגידה להוריד את הריבית: "מינהל מקרקעי ישראל הוא החנות היחידה שאין על מדפיה מלאי בכדי לענות על הביקוש. כדי למנוע את עליית מחירי הדיור, על מינהל מקרקעי ישראל לדאוג למלאי שיענה על הביקוש ויפיג את החששות מפני עלייה עתידית של פי שניים ואפילו פי שלושה מהקיים היום. אם ההיצע יידע לענות על הביקוש, הגידול בביקוש לדיור יהיה חיובי למשק".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x