$
חדשות נדל

ירושלים: מחאת הדיור נעצרה בעליות לעיר

המחאה היא מונח זר לבעלי הדירות בעיר שגובים מחירים גבוהים ומקשים על הצעירים. חלק ישאירו את הדירות ריקות עד שיקבלו את המחיר הרצוי

דותן לוי 23:0827.05.12

בניגוד אולי לתל אביב, שוק השכירות הירושלמי קשה לקטלוג. לכל שכונה בעיר יש מאפיינים משלה, אופי ביקושים אחר ובהתאם לזאת הדינמיקה בין בעלי הדירות לשוכרים משתנה בין חלקי הבירה השונים. כך, אין כל קשר בין כללי המשחק בשכונות החרדיות, המתרבות עם השנים, לבין האזורים המעורבים שבמערב העיר.

 

בניגוד למתרחש בדרך כלל בשוק השכירות, בשכונות החרדיות בעיר הביקושים קשיחים יחסית. זה נובע מהעובדה שמשפחות יעדיפו לשלם מחיר גבוה של 2,500 שקל בחודש עבור דירת חדר וחצי צפופה במאה שערים, רק כדי לא לנדוד הרחק מהישיבה והרב שעמו מתייעצים. מחאה חברתית? המונח הזה הוא חסר משמעות לחלוטין עבור שוק השכירות במאה שערים, בית ישראל, גאולה ושאר השכונות החרדיות.

 

הפגנה בירושלים במחאה על מצוקת הדיור, נובמבר 2011 הפגנה בירושלים במחאה על מצוקת הדיור, נובמבר 2011 צילום: מיקי אלון

 

לעומת זאת, ברחביה ובשכונות היוקרה ממילא וטלביה נושבת רוח מסוג אחר לגמרי. באזורים אלה אפשר למצוא דירות מרווחות יחסית, אף שחלקן הפכו בשנים האחרונות לדירות רפאים העומדות ריקות מרבית השנה, לאחר שנרכשו על ידי תושבי חוץ.

 

אם מחפשים כלל כלשהו להתנהלות בשוק בבירה, הוא הולך פחות או יותר כך: ככל שמתרחקים מהשכונות החרדיות ונכנסים לשכונות המעורבות, השוק מתנהג באופן דומה לזה המוכר מערים גדולות אחרות. במילים אחרות, באזורים אלה השיקול העיקרי הוא מחיר מול מיקום ואיכות הדירה.

 

שיחות עם בעלי דירות בעיר מגלות כי המחאה החברתית לא שימשה כמניע כלשהו להורדה או העלאה של מחירי השכירות. יתרה מזאת, כמה בעלי דירות אף העדיפו להותיר את דירתם ריקה יותר מחודש רק כדי לקבל את המחיר שאותו דרשו.

 

 

על פי נתוני הלמ"ס לרבעון הראשון, נשמרת בירושלים יציבות מחירים יחסית. בחודשים ינואר־מרץ 2012 חלה עלייה של כ־1% בלבד במחירי השכירות - שיעור הנמוך מהעלייה הממוצעת בכל הארץ, שעמדה על 1.5%.

 

נחלאות: המחירים מרחיקים סטודנטים

 

שכונת נחלאות, הממוקמת בסמוך למרכז העיר, לשוק מחנה יהודה ולגן סאקר, נחשבת לאחד האזורים הציוריים והנעימים לחיים בבירה, בין השאר בשל השילוב בין התושבים הוותיקים לריכוז האוכלוסייה הצעירה בה. בשני העשורים האחרונים עברה נחלאות מהפך אמיתי, כשמאזור נחשל התפתחה לשכונה מבוקשת שמחירי השכירות בה גבוהים יחסית.

 

הבעיה היא שבחלק מהמקרים אין התאמה בין מצב הדירות בנחלאות, שלא עברו שיפוץ ונמצאות במצב רעוע יחסית, לבין מחירי השכירות. למעט בשוליה, בנחלאות אין כלל בתים חדשים, וחלק לא מבוטל מהדירות הן בנות 60 שנה עם שירותים ומקלחת מחוץ לבית. עם זאת, נחלאות תענה על ציפיותיו של מי שמחפש שכונה במיקום מרכזי, השכונה ממוקמת קרוב לכניסה לירושלים, ליד הכנסת וגן סאקר, בסמיכות לשוק מחנה יהודה ובמרחק הליכה ממרכז העיר. למרות כל זאת, שימו לב למחירים: עבור דירת 3 חדרים התשלום הממוצע נע בין 5,000 ל־5,500 שקל בחודש. זו הסיבה שעם הזמן, יותר ויותר סטודנטים נעלמים מהאזור. חלקה העליון של השכונה נחשב ליוקרתי יותר, במיוחד בשל כמה רחובות סגורים ושקטים שבהם אין תנועת כלי רכב.

 

הגבעה הצרפתית: האופציה הזולה בבירה

 

במפת השכונות המתחרדות של ירושלים, הגבעה הצרפתית - הממוקמת בצפון־מזרח העיר - מסומנת כיעד חם ביותר. "עד לפני שנה וחצי עיקר השוכרים בשכונה היו סטודנטים ואנשי סגל מקמפוס הר הצופים של האוניברסיטה העברית, אך כבר חל מהפך והשכונה החלה להתחרד. כרגע החרדים האנגלו־סכסים הם הרוב כאן", טוען ש' (השם המלא שמור במערכת), תושב השכונה. ניצה, בעלת דירה בשכונה, מגדירה אותה כמעורבת ומציינת כי בתקופה האחרונה הצטרפו לתושבים "לא מעט ערבים וחרדים". בדומה, ינון, בעל דירה נוסף, השווה את התהליך שעוברת הגבעה הצרפתית לזה שעברה שכונת רמת אשכול שהתחרדה כמעט לגמרי.

 

 

רוב הבניינים בשכונה הם בני 3–7 קומות, כשצמרת הבירה, תת־שכונה של הגבעה הצרפתית שנבנתה על צלע ההר, נחשבת לאזור יוקרתי יותר עם דירות מדורגות ומרווחות. מחירי השכירות בשכונה נוחים בהשוואה לשכונות כמו רחביה ונחלאות ונעים סביב 3,500 שקל לחודש לדירת 3 חדרים או 4,000 שקל ל־4 חדרים מרווחים.

 

רחביה: השכונה הוותיקה שומרת על יציבות יקרה

 

אין הרבה שכונות בישראל בעלות יוקרה והיסטוריה כמו רחביה הירושלמית. בעלי הדירות בשכונה שהוקמה בשנות העשרים מפרסמים לעתים את נכסיהם באמצעות הדגשת הקרבה הגיאוגרפית למשכן הנשיא או לבית ראש הממשלה השוכנים בסמוך.

 

 

מאז הקמתה נחשבת רחביה לשכונה יוקרתית, ומחירי הדירות בה הם מהגבוהים בעיר גם כיום. תכנון השכונה, שבוצע בחלקו על ידי האדריכל היהודי־גרמני ריכרד קאופמן, מעניק לה נופך שלו בזכות בניינים נמוכים בני 3–4 קומות, עצים גבוהים ורחובות שבהם תנועת כלי רכב דלילה.

 

אוכלוסיית השכונה מורכבת ממבוגרים, מעט סטודנטים ותושבי חוץ, חילונים ודתיים. חלק מבעלי הדירות שעמם שוחחנו סיפרו כי בשכונה יש לא מעט דירות רפאים ריקות בבעלות תושבי חוץ. לפי בדיקת "כלכליסט", מחירי השכירות בשכונה רשמו עלייה קלה של כ־2% בהשוואה לשנה שעברה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x