$
חדשות נדל

תל אביב: הסימפטיה לשוכרים יצאה מהאופנה

הגישה המתנצלת שאפיינה את בעלי הדירות בקיץ התחלפה בהשלמה עם חוקי השוק החופשי. שוכר דירה: "מאז המחאה המצב הפך לגרוע יותר"

לא חלפה שנה מאז שהונח האוהל הראשון בשדרות רוטשילד, והסולידריות כלפי שוכרי הדירות שעטו על עצמם בעלי הנכסים בקיץ כבר הושלכה הצדה, לטובת השלמה עם חוקי השוק החופשי. "עם כל הכבוד למחאה, הצעירים היום רוצים הכל. הם רוצים דירות יפות? אז שיקרעו את התחת. גם אנחנו עבדנו קשה כדי להגיע לדירה", אומרת עליזה, בעלת דירה ברחוב שלמה המלך במרכז העיר.

 

עליזה דורשת 6,500 שקל לחודש לדירת 3 חדרים, לאחר שבשנה שעברה דרשה 6,000 שקל בלבד. לטענתה, מדובר במחיר ריאלי לדירה מרווחת ושמורה היטב. "קניתי את הדירה לפני 12 שנה ובמשך תקופה ארוכה מחירי השכירות לא זזו, אז הזינוק בשנים האחרונות הוא הגיוני", מסבירה עליזה. "גם כשאני הולכת לסופר אני רואה שמחיר המוצרים לא יורד, אז גם אני לא יורדת במחיר השכירות".

 

מאהל המחאה ברוטשילד, קיץ 2011 מאהל המחאה ברוטשילד, קיץ 2011 צילום: תומי הרפז

 

שוכרי הדירות בעיר נשמעים בעיקר מיואשים. חלקם מספרים כי ניסו לנהל משא ומתן עם בעלי הדירות, אבל נתקלו במוטו: "רוצה - תיקח, לא רוצה - יבואו אחרים". רק שוכרים מעטים מדווחים כי בעל הדירה הסכים ללכת לקראתם ולא להעלות את מחיר השכירות בחוזה החדש. "המציאות לא השתנתה מאז הקיץ, ואם כבר אז המצב הפך גרוע יותר", אומר שוכר דירה מרחוב בוגרשוב.

 

שוכרים אחרים אומרים כי השינוי היחיד שחל בשוק השכירות בעקבות המחאה הוא אובדן הפופולריות של שיטת "הבית הפתוח", שהיתה אהובה על בעלי דירות רבים. בשיטה זו מוזמנים כל המתעניינים לבוא ולראות את הדירה בה בעת, מה שמפעיל לחץ רב על השוכרים הפוטנציאליים להיענות לתנאים שמכתיב המשכיר. חלק מהשוכרים החלו לסרב לעבוד בשיטה זו.  

 

 

"כל הסיטואציה בבית הפתוח עובדת לטובת המשכיר ואין שום דבר שמגן עליי", אומר דייר מרחוב שמעוני ברמת אביב, אך מציין כי הטירוף הכללי בשוק נמשך. "אם בעל הבית יוריד את מחיר השכירות זה לא בגלל המחאה החברתית, אלא בגלל היחסים בינך לבינו. גם אני הייתי פעיל בקיץ אבל הבנתי שזה לא מעניין אף אחד".

 

בתל אביב לא מתוכננות דירות חדשות רבות בתקופה הקרובה, ולכן הביקוש לדיור צפוי לעלות על ההיצע ומחירי השכירות צפויים לטפס מעלה.

 

רמת אביב: "לבעל הבית לא אכפת מהמחאה"

 

מחירי השכירות הגבוהים יחסית ברמת אביב שומרים על יציבות. דמי השכירות ברוב הדירות שנבדקו בשכונה לא השתנו בשנה האחרונה, וגם בדירות שבהן נרשמה עלייה במחירים היא היתה מינורית.

 

מנהלת סניף אנגלו־סכסון הירוקה שלי סבירסקי טוענת דווקא כי ברמת אביב הירוקה המחירים עלו בשנה האחרונה בכ־10%, אבל במקרים רבים לוקח זמן למצוא שוכרים שמוכנים לשלם את המחירים החדשים. השכונה קרובה לאוניברסיטה, ולכן הדירות מוצאות לבסוף שוכר.

 

"אני כבר לא מאמין שהמחירים יירדו, ובגלל זה החלטתי לחפש דירה מחוץ לתל אביב", אומר איתמר, שוכר דירה מרחוב ברלינר. "יש גם אזורים בתוך העיר כמו שכונת נווה שרת שהמחירים יותר סבירים, אבל ברמת אביב קשה למצוא דירה זולה". "לבעלי הדירה שלנו יש קצת מצפון אז הם באו לקראתנו, אבל לא באמת אכפת להם מהמחאה כי להם אין בעיות דיור", מסביר שוכר מרחוב הופיין.

 

מרכז העיר: "המחירים עולים בלי קשר לכלום"

 

דירות רבות במרכז העיר נותרו על המדף במשך יותר משלושה שבועות בטרם נמצא להן שוכר, הרבה בגלל בררנות היתר שמפגינים מחפשי הדירות. "ראינו הרבה דירות שעומדות ריקות ואנשים לא קופצים עליהן, שזה מצב שלא היה פעם", אומרת דפנה, שהחליטה לעזוב את דירתה השכורה בשדרות רוטשילד ולחפש מקום זול יותר. "היו כמה בעלי דירות שאפילו התקשרו אלינו כמה ימים אחרי שראינו את הדירה, מה שמעיד על תקופה די חלשה".

 

 

אך בשטח קשה למצוא קשר ברור בין הזמן הארוך שנדרש להשכיר דירה לבין ירידת מחירים. משה, בעל דירה ברחוב אבן גבירול, העלה את שכר הדירה שהוא גובה אחרי ארבע שנים שבהן הוא נשאר קבוע. "גביתי 4,000 שקל לחודש, עד שבדקתי ומצאתי שאני דורש מחיר זול יחסית למה שהולך סביבי, אז היום אני דורש 4,300 שקל", הוא אומר.

"המחירים עולים בלי קשר לכלום", מספר תומר, ששוכר דירה ברחוב סירקין. "רצו להעלות לי את השכירות ב־700 שקל לחודש, ואחרי מיקוח סיכמנו על העלאה של 400 שקל. חיפשתי דירה אחרת בינתיים וראיתי שהמחירים יותר גבוהים, אז נשארתי".

 

שכונת התקווה: הלהיט החדש בקרב הצעירים

 

אם בעבר בעלי דירות בשכונת התקווה היו צריכים להיאבק על כל שוכר, עתה נראה כי הדירות בשכונה הדרומית נחטפות מהר יותר מבמרכז ודירה בשכונה מושכרת בממוצע בתוך שבוע עד שבועיים מפרסומה. מגמה נוספת שמאפיינת את השכונה היא התנגדות מצד בעלי הדירות להשכיר נכסים בשכונה לעובדים זרים. תושבי התקווה הוותיקים טוענים כי נדידת העובדים הזרים בשנתיים האחרונות מאזור התחנה המרכזית לשכונה גרמה ל"הורדת מחירי הדירות" באזור, ונראה שבעלי דירות רבים החליטו להילחם בתופעה. "אני מוכן להשכיר רק לבעלי תעודת זהות כחולה, אם את מבינה למה אני מתכוון", אומר בעל דירה ברחוב האצ"ל. בעלת דירה ברחוב כברי אומרת שהיא מוכנה להשכיר רק לזוגות צעירים, למשפחות או לסטודנטים.

 

מחירי השכירות בשכונת התקווה נקבעים בעיקר על פי ותק הבניין שבו ממוקמות הדירות. בשכונה נבנו בתקופה האחרונה בניינים חדשים של 2–4 קומות, ובהם דירות קטנות של בין 40 ל־50 מ"ר. דירת 2 חדרים בבניין חדש הושכרה בעבר ב־2,000 שקל לחודש, והיום מחירה יכול להאמיר עד ל־3,300 שקל. לעומת זאת, לבעלי הדירות הישנות בשכונה קשה יותר למצוא שוכרים, והמחירים לא חוצים את קו ה־3,000 שקל לחודש, כולל תשלומים עבור ארנונה או כבלים.

 

בכל הנוגע לחוזה השכירות, נראה כי בעלי הדירות בשכונה אימצו את הדרישות שמקובלות במרכז העיר, כמו צ'קים פתוחים לחברת החשמל ולעירייה למקרה שהשוכר לא יעמוד בהתחייבויותיו. 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x