$
נדל

עמדת העירייה: "לא רוצים לגזור קופון על אף אחד"

דנה שיחור, שמאית הוועדת המקומית ת"א: "אם יש השבחה - החוק מחייב אותנו לגבות את ההיטל. אנחנו יודעים באמונה שלמה שמדובר בתוכנית משביחה"

"ההיגיון העומד מאחורי היטל ההשבחה הוא היגיון של צדק חלוקתי". כך אומרת שמאית הוועדה המקומית תל אביב דנה שיחור, כשהיא מנסה להסביר את החלטת הוועדה בסוגיית גביית היטלי השבחה מתוקף תוכנית השימור החדשה. "אם העירייה אישרה תוכנית כלשהי שמשביחה נכס בצורת תוספת זכויות בנייה, מרתפים

או בריכת שחייה - החוק אומר שהבעלים ייהנה מחצי מההשבחה ומהחצי השני ייהנה הציבור. כספים אלה הולכים לפיתוח העיר, אנחנו לא באים לגזור קופון על אף אחד".

 

לדברי שיחור, הוועדה המקומית צפתה את גל התביעות שיגיעו בעקבות אישורה של תוכנית השימור, ושכרה מראש את שירותיהם של שמאים ועורכי דין חיצוניים. על פי נתונים שמוסרת שיחור, מיום פרסומה של התוכנית הוציאה הוועדה המקומית 55 שומות על נכסים שהוגדרו לשימור בדרך כלל, כיוון שבעליהם ביקשו למוכרם או לקבל היתר בנייה. היטל ההשבחה הממוצע בתיקים אלה נע בין 600 אלף שקל לכ־2 מיליון שקל. כתגובת נגד הוגשו עד כה לוועדה המקומית 14 תביעות פיצויים שהיקפן הכולל כ־100 מיליון שקל. הוועדה דחתה את כל התביעות שהוגשו נגדה, רק בשתיים החליטו בעלי הנכסים שלא לערער והשאר מתבררות אצל שמאים מכריעים. עד כה שולמו לעיריית היטלי השבחה בסך 3.5 מיליון שקל.

 

"בעלי נכסים רבים מתעלמים מכך שתוכנית השימור מייצרת תמריצים", טוענת שיחור. "במבנים לשימור מחמיר, שבהם לא ניתן לערוך כל שינוי ללא אישור העירייה, ניתנו לכ־200 מבנים תמריצים במטרים שהם יכולים לנייד לקבלן או לאדם פרטי. בכסף שמקבלים בתמורה על הזכויות הם יכולים לשמר את הבניין. ב־800 המבנים האחרים ניתנו תמריצים לבנייה בבניינים לשימור. זה ניתן באפשרות של בניית דירות מגורים במרתף או דירות גן, שימוש במחסנים והמרה למשרדים. בהרבה תביעות שכחו לציין את התמריצים הללו, וזה מכעיס".

 

לדברי שיחור, "אם אנחנו בודקים ורואים שההשבחה גבולית, אנחנו לא מעוניינים להכניס אדם להוצאות כספיות נוספות, אולם אם יש השבחה - החוק מחייב אותנו לגבות את ההיטל. אנחנו יודעים באמונה שלמה שמדובר בתוכנית משביחה". שיחור לא מכחישה כי במקרים שבהם החליטה העירייה לוותר על היטל ההשבחה, היא דרשה בתמורה הבטחה מצד בעלי הנכס כי הם מתחייבים לא לתבוע בהמשך פיצויים על ירידת ערך. לטענת משפטנים, דרישה זו אינה חוקית.

 

שיחור מתייחסת גם לערך המיתוג שהעירייה טוענת כי התוכנית מייצרת, ומכלילה אותו בחישוב היטל השבחה של כ־8% בממוצע. "זה נושא מוכר בתחומי האמנות או התכשיטנות. כשזה מגיע לנדל"ן, זה נשמע לאנשים לא שייך", היא אומרת. "אם בניין נכלל בקטלוג כזה, זה מעלה את ערכו".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x