$
נדל

בלעדי ל"כלכליסט" - וילה בחצי מחיר: יישוב חדש מוקם במרכז הארץ

בין נס ציונה לראשון לציון מוקם אירוס, יישוב עירוני חדש, שהוא אולי המקום האחרון במרכז שבו ניתן יהיה לרכוש מגרש של חצי דונם. אחרי סאגה ארוכת שנים החלה סוף סוף הבנייה על הקרקעות שנרכשו בידי יוצאי בולגריה כבר בשנות ה-20

שי פאוזנר 08:1012.01.11

בשקט בשקט עולה על הקרקע יישוב עירוני חדש של בתים צמודי קרקע במרכז הארץ, התקווה האחרונה של מחפשי הווילות הגדולות באזור. הכירו את היישוב אירוס, שהמלחמה על הקמתו נמשכת כבר כמעט 100 שנה. בשטח המועצה האזורית גן רווה, בין נס ציונה במזרח וראשון לציון בצפון, החלה בשבועות האחרונים הקמתן של שבע וילות ראשונות מתוך 400 שמתוכננות להיבנות בו.

 

ל"כלכליסט" נודע כי בסיום מאבק ארוך שנים ברשויות המדינה, החלו בחודשים האחרונים בעלי הקרקעות ביישוב לקבל היתרי בנייה ולבנות בתים. במקביל פרסמה בימים האחרונים המועצה האזורית גן רווה מכרז נוסף לביצוע עבודות תשתית לחיבור היישוב לכביש 42 הסמוך לו.

 

בנייה ביישוב אירוס. מתן ההיתרים החל בעקבות פשרה על גובה היטלי הפיתוח בנייה ביישוב אירוס. מתן ההיתרים החל בעקבות פשרה על גובה היטלי הפיתוח צילום: עמית שעל

 

על רקע קבלת היתרי הבנייה גדלה ההתעניינות של גורמים בשוק הנדל"ן המכירים את מתחם אירוס, א יתרונות מיקומו ואת גודלי המגרשים בו, שרובם בני חצי דונם. הערכות שמאים שניתנו ב־2007 לבקשת בעלי קרקעות במתחם קבעו מחיר של 230 אלף דולר למגרש של חצי דונם. כיום מוצעים במתחם שטחים כאלה למכירה בכ־2 מיליון שקל - מחיר נדיר לשטח בסדר גודל כזה, שכמוהו אפשר למצוא במרכז הארץ רק ביישובי יוקרה כמו סביון וכפר שמריהו במיליוני דולרים למתחם לא בנוי.

 

פארק או אזור מגורים

 

סיפור היישוב אירוס הוא סאגה שכמוה אפשר למצוא רק בישראל. הקרקעות במתחם שייכות לקבוצה גדולה של יורשי משפחות יוצאות בולגריה, שרכשו את השטחים בשנות ה־20 של המאה הקודמת. היישוב היה יוזמה של ההסתדרות הציונית בבולגריה והשטחים נמכרו ליהודים אמידים, כשהכוונה היתה להקים במקום יישוב לא חקלאי שתושביו יעסקו במקצועות חופשיים ויתמכו כלכלית בבני העדה, שיקימו באזור יישובים חקלאיים.

 

 

 

אולם, לאחר קום המדינה שונה ייעוד הקרקע ממגורים לפארק ציבורי. המהליך הוביל למאבק של בעלי השטחים, שכלל הגשת תביעות פיצויים בגובה מיליוני שקלים נגד המדינה. ב־1985 בוטלה התוכנית להקמת פארק במקום ולהשיבה לבעליה, ככל הנראה לאור הערכת המדינה כי גובה הפיצוי שתידרש לשלם יהיה גבוה מאוד. ב־1994 וב־1998 הופקדו התוכניות שקבעו מחדש את ייעוד הקרקע למגורים, והיישוב נכנס להליך המינהלי של אישור התוכניות.

 

עם זאת, רק ב־2007, כשהחליטה המועצה האזורית גן רווה על גביית היטלי פיתוח, ניתן אור ירוק להקמת היישוב. היטלי ההשבחה המקוריים שדרשה המדינה עם אישור תוכנית היישוב ב־2007 עמדו על 230 אלף שקל לכל מגרש. מאז מנהלים 130 בעלי השטחים במתחם מאבק מתמשך נגד המדינה על גובה ההיטל. לצורך כך שכרו בעלי השטחים את שירותיו של הפנים לשעבר עו"ד אברהם פורז, ואף הקימו אתר אינטרנט המרכז את פעילותם בנושא.

 

בנוסף לוויכוח סביב גובה ההיטלים, התנהל ויכוח על גודל הבתים שניתן יהיה לבנות על המגרשים ביישוב. המדינה אישרה לבנות רק בתים בני קומה אחת, בעוד שבעלי המגרשים מצדם דרשו כי יותרו להם בתים בני שתי קומות, כפי שנקבע בתוכנית המנדטורית לפני קום המדינה. פשרה שהושגה עם המדינה ואושרה בבית המשפט לעניינים מינהליים בפתח תקווה באוקטובר האחרון, קבעה כי בעלי הקרקע ישלמו סכומים שינועו בין 48 ל־120 אלף שקל לכל מגרש כהיטלי השבחה, בהתאם להשקעתם הכספית במאבק.

 

מלחמה מול המועצה

 

בעיה אחרת שליוותה את הקמת היישוב היתה אי־הכרת המדינה באירוס כיישוב עצמאי והגדרתו כחלק מהמועצה האזורית גן רווה, שהתנגדה להקמתו והערימה קשיים. בעלי המגרשים נאבקו במועצה האזורית, שלאורך העשור האחרון נמנעה מלפתח את המתחם בטענות שונות. אך בחודשים האחרונים נראה שמשהו השתנה - ראש המועצה מוני אלימלך החליט להאיץ את מהלך פיתוח המתחם. בעלי שטחים במקום סיפרו ל"כלכליסט" כי החלטת אלימלך נובעת מלחץ שהופעל על הממשלה בשנים האחרונות להעביר את שטח היישוב לתחום שיפוטה של נס ציונה - אפשרות שהיתה גורעת מאוד מהיקף המסים שתוכל המועצה לגבות מהיישוב בעתיד.

 

900 אלף שקל - המחיר שנקבע למגרש של חצי דונם באירוס ב־2007

2 מיליון שקל - המחיר המבוקש למגרש של חצי דונם באירוס כיום

400 וילות - מתוכננות להיבנות בשטחי אירוס

30 מגרשים - שבעליהם נעלמו יימכרו לכיסוי הוצאות הפיתוח ביישוב

בטל שלח
    לכל התגובות
    x