$
נדל

בלעדי ל"כלכליסט": מגדלים קורסים באוויר

קבוצת רכישה של חברת מגדלים בגבעת שמואל לא הצליחה לגייס כסף כדי להפוך את הפרויקט לכדאי, ומצטרפת לקבוצות רכישה נוספות שאינן מצליחות להתרומם. האם זו תחילת הסוף של התחום?

שירלי ששון־עזר ושי פאוזנר 07:0621.07.10

לרשימת קבוצות הרכישה הנפגעות הצטרפה בימים האחרונים קבוצת רכישה שמארגנת חברת מגדלים בגבעת שמואל. ל"כלכליסט" נודע כי החודש פקעה האופציה שנתנה אפריקה מגורים לחברת מגדלים עבור שטח של 24 דונם בגבעת שמואל, וקבוצת הרכישה התפרקה.

 

מה דעתך על מניית אפריקה מגורים:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
קנייה חזקה קנייה המתן מכירה מכירה חזקה

בדצמבר 2009 דיווחה חברת מגדלים בבעלות קרן בן דויד וחני הורביץ, המתמחה בארגון ובליווי קבוצות רכישה, כי חתמה על אופציה לרכישת שטח מחברת אפריקה מגורים מקבוצת אפריקה ישראל שבשליטת לב לבייב. לפי ההסכם בין הצדדים, הקבוצה היתה אמורה לשלם 60 מיליון שקל עבור הקרקע. עוד דיווחה החברה כי חלקה של אפריקה ישראל במגרש, שיועד לבניית פרויקט מגורים ששמו "גבעת סביונים", עמד על 67%, וכי יתר הבעלות היתה בידי משקיעים זרים.

 

חברת מגדלים תכננה להקים קבוצת רכישה שתתאגד כדי לרכוש את הקרקע בלבד, ודיווחה בדצמבר כי היא מקדמת תב"ע (תוכנית בניין עיר) לבניית 250 יחידות דיור בשטח, וכי כבר נרשמו לקבוצה 50 חברים.

 

החודש, כאמור, פקעה האופציה על השטח בגבעת שמואל, שכן מגדלים לא הצליחה לגייס די רוכשים לפרויקט. עוד נודע ל"כלכליסט" כי אפריקה ישראל החליטה לחלט את הערבות שנתנה לה הקבוצה למקרה שבו לא תמומש האופציה - ההסכם בין בעל הקרקע למארגן, המותיר למארגן תקופת זמן שבה יוכל לגייס מספר רוכשי דירות בפרויקט שיספיק כדי להפוך אותו לכדאי.

 

חני הורביץ וקרן בן דוד. "הוחלט לוותר על העסקה" חני הורביץ וקרן בן דוד. "הוחלט לוותר על העסקה" צילום: עמית שעל

 

סופה של אופנה

 

סיפורה של קבוצת הרכישה של מגדלים בגבעת שמואל הוא המשך ישיר למגמת הקשיים שאליהם נקלע ענף קבוצות הרכישה בגלל הגזירות שנוחתות על הענף לאחרונה - בהן הקשחת תנאי האשראי לקבוצות ותשלום מס רכישה ומע"מ שמהן היו פטורות עד כה. בשנתיים האחרונות נהפכו קבוצות הרכישה לטרנד שהצמיח תעשייה שלמה של מארגנים, משווקים ובעלי קרקעות, הסוחרים כמעט רק עם קבוצות כאלה.

 

אולם הקשחת התנאים החלה להפיל בזו אחר זו את המגדלים הפורחים שבנו קבוצות הרכישה. ביוני האחרון נפל הפור, ובפעם הראשונה קרסה קבוצת רכישה גדולה בישראל - קבוצה שתכננה להקים את פרויקט רביעיית פלורנטין שארגנו היזמים יוסי תורג'מן, ליאור רוזן והאחים הצרפתים יהודה ויעקב גורסד.

 

הפרויקט שתכננה הקבוצה היה אמור לקום בשכונת פלורנטין בדרום תל אביב, בפינת הרחובות דרך שלמה ואברבנאל. נתוני הפתיחה נראו מבטיחים: על המגרש, בשטח של 7 דונמים בשכונה המתעוררת, היו אמורים לקום ארבעה בניינים שיכללו 250 דירות ושטח מסחרי של 1,000 מ"ר בתכנון אדריכל העל אילן פיבקו. אולם בחודש שעבר מסרו מארגניה כי לא הצליחו לשכנע את הבנקים לתת ליווי בנקאי לפרויקט.

 

בעקבות זאת צירפו המארגנים משקיע צרפתי ששמו אדי אביטן, והחליטו להיהפך ליזמים, לרכוש בעצמם את השטח ולבנות את הפרויקט לבד. לאחר פירוק הקבוצה הציעו המארגנים לחברים בה אפשרות לקבל את דמי הקדימה, שעמדו על כ־30% מערך הדירה, או להישאר בפרויקט ולהוסיף כ־10% משווי הדירה כדי לרכוש אותה במסגרת החדשה.

 

עננה שחורה על אסותא

 

בשבוע שעבר התברר כי עננה שחורה מעיבה גם על עתיד אחד הפרויקטים היוקרתיים ביותר שאמור היה לקום על ידי קבוצת רכישה בישראל. חברת העיר החדשה, שבבעלות רביב צולר ודרור הלוי, תכננה להקים מתחם מגורי יוקרה בשטח ששימש בעבר את בית החולים אסותא ברחוב ז'בוטינסקי בתל אביב. הפרויקט זכה

לסיקור נרחב בתקשורת בגלל שמות החברים שכבר הצטרפו לקבוצה: אהוד ברק, גליה מאור ואלי יונס.

 

אולם לפני כשבוע מסרה בעלת השטח, חברת בוימלגרין שבשליטת שעיה בוימלגרין, כי נאלצה לתת לקבוצה הארכה לשם מימוש האופציה שניתנה לה לרכישת הקרקע. לפי ההסכם החדש, האופציה תפקע ב־30 באוקטובר 2010.

בענף מעריכים כי אי־השלמת העסקה נבעה ממחלוקת כספית בין בעלי הקרקע למארגני הקבוצה, שעלתה נוכח הגזירות שהוטלו על ענף קבוצות הרכישה. גזירות אלה עתידות לשנות את תמחור הפרויקט ואת תנאי ההסכם, ולהעלות את מחירי הדירות לרוכשים.

 

ממגדלים נמסר: "חברת מגדלים שמה לה כיעד לארגן רק עסקאות רווחיות לחברי הקבוצה שאותה הן מארגנות. בעסקה הנזכרת בכתבה אכן היתה פנייה לחברת מגדלים, אך לאחר ביצוע בדיקות תכנוניות הוחלט לוותר על העסקה".

חברת אפריקה ישראל מגורים סירבה להגיב לדברים.  

בטל שלח
    לכל התגובות
    x