$
נדל

הממונה על המשכנתאות במזרחי: "מחירי הדירות נעצרו"

יו"ר לשכת השמאים: "השינויים המשמעותיים במחירי הדירות יבואו רק על ידי הגברת ההיצע. הדרך לעשות זאת היא פינוי מחנות צה"ל וטיפול יותר מאסיבי בקרקעות חקלאיות"

"אין יותר מדי קרקעות ודירות חדשות, הבנקים מכריזים שלא כדאי לקחת משכנתה אולם קשה לבלום את המשקיעים לקנות דירה ואת התוצאה כולם יודעים", כך אמר היום ארז כהן, יו"ר לשכת השמאים, בפאנל בנושא מצוקת הדיור בקרב הזוגות הצעירים שנערך בוועידת בילדינג בגני התערוכה בתל אביב.

 

לדבריו, "השינויים המשמעותיים במחירים יבואו רק מהגברת ההיצע. והדרך לעשות זאת היא ע"י פינוי מחנות צה"ל ולא רק בתל השומר שזה טיפה בים, טיפול יותר מאסיבי בקרקעות חקלאיות ולא פינוי של כוח, אלא פינוי מושכל ורפורמה בתכנון ובנייה".

 


 

מנכ"ל חברת הבניה ב. יאיר, איל הנדלר הציג נתונים סטטיסטיים: "בשנות ה-90 שווקו בישראל קרקעות ל- 50-100 אלף יחידות דיור בשנה. החל משנת 2000 יש ירידה בשיווק קרקעות. 25 אלף יח"ד לשנה. נוסיף לזה את הגידול הטבעי בישראל – 1.8% לשנה, כ-150 אלף איש. כ-35 אלף בתי אב. זה מביא אותנו למחסור קבוע של 10 אלף יח"ד".

 

הנדלר ציין בפאנל כי בתוספת למחסור ביחידות דיור חלה עלייה ברמת החיים של התושבים. "לאנשים מצטבר כסף ולא יודעים מה לעשות איתו ופעמים רבות רוצים להשקיע בנדל"ן. גורם נוסף הוא עלייה במחירי התשומות בעיקר בתחום הבטון, צמנט ועוד. שחיקה בכוח העבודה לבנייה וסחבת במשרדי מהנדסי הערים גורמת לנזקים ליזמים וזה מעלה את ערך הדיור"

 

יעקב רויטר, הממונה על תחום המשכנתאות בבנק מזרחי טפחות הציג את המצב מזווית הראייה של הבנק. "להערכתי מחירי הדירות נעצרו כרגע", אמר והוסיף: "הריבית השקלית כנראה תעלה. הרבה מאוד משקיעים יצאו מהשוק, גם תושבי חוץ הפכו להיות שחקן פחות משמעותי".

 

אתי לנגרמן, מנכ"ל בנק דיסקונט למשכנתאות חושבת הפוך. לנגרמן אמרה כי לדעתה לא מדובר על ירידות מחירים דרסטיות. "אני לא צופה דרמה משקית או הצפה של שוק הדירות. גם בתחום דירות היוקרה וביקושי חוץ, זה פלח רגיש אבל לא המשמעותי ביותר".

 

ערן רולס יו"ר קבוצת מרכז הבנייה הישראלי התמקד בפיתרון שבו הוא מאמין למצוקת הדיור של הזוגות הצעירים - המעבר לפריפריה: "אני חושב שכביש 6 השפיע רבות ועוד לא הובן כמה הפריפריה התקרבה למרכז הכלכלי. המדינה צריכה להמשיך לספק קרעות בפריפריה והשוק יעשה את שלו. נראה יותר זוגות צעירים ובורגנים עוברים לפריפריה. נראה גם הליכה לכיוון הנגב, כרמים למשל. בתים גדולים שניתן יהיה לקנות ב 1.3 מיליון שקל. 'העדר' עדיין לא גילה את זה".

 

רחמים מלול ראש עיריית רחובות דיבר על הכישלון של המדינה. "ישראל רק יודעת להפיץ סיסמאות לחיזוק הפריפריה. מה קרה בפריפריה מאז? הגירה שלילית במקום להפך. חייבים לייצר מקומות תעסוקה בפריפריה. את הבועה האמיתית יוצרים שרי הממשלה".

 

ערן ניצן, סמנכ"ל התאחדות הקבלנים הסכים עם מלול ורולס ואמר כי צריך להפסיק לצפות מהממשלה למצוא את הפיתרון. "צריך לבקש מהממשלה שלא תעזור, אבל שגם לא תפריע".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x