$
נדל

תורת היחסות, גרסת רחוב איינשטיין

מאז שאושרה תוכנית העירייה לשילוש מספר הדירות ברמת אביב ב', המובילות שבחברות הנדל"ן מתחרות ביניהן על הזכות לבנות בשכונה היוקרתית. לתושבים, בינתיים, יש תוכניות משלהם

תושבים ותיקים של שכונת יוקרה תל אביבית, שלוש מהיזמיות המובילות בישראל ולב לבייב אחד: כך נראה שדה הקרב הנדל"ני שהתפתח לאחרונה ברמת אביב ב'. הרקע למאבק הנדל"ני של השכונה הצפונית הוא יוזמה של העירייה לבצע פרויקט התחדשות עירונית ענק בעשרות בנייני מגורים. החלופות לביצוע הכוונה הזו כוללת הריסה של בנייני הרכבת הישנים שניצבים במקום משנות החמישים, ויזמי נדל"ן אמורים לבנות במקומם בניינים רבי־קומות חדשים. אלא שהפוטנציאל הכלכלי העצום שטמון בנדל"ן למגורים בשכונת היוקרה הופך את הפרויקט לסלע מחלוקת בין התושבים והיזמים .

 

ציר איינשטיין, הסמוך לאוניברסיטת תל אביב, הוכרז בתוכנית המתאר החדשה של העיר כציר התחדשות עירונית. אם התוכנית תבוצע בשיטת פינוי־בינוי - אמורות להפוך 900 יחידות הדיור המיושבות כיום ל־2,700 דירות חדשות. דירות בשטח 50 מ"ר בבניינים ישנים יהפכו לדירות חדשות בשטח כמעט כפול של כ־100 מ"ר; הבניינים יכללו מעליות, חניות תת־קרקעיות ושטחים ציבוריים. בדרך יעלה ערכן של הדירות בעשרות אחוזים.

 

 

שני קרבות גדולים מתקיימים כרגע על רקע התוכניות האופטימיות של העירייה: קרב בין התושבים על אופי התוכנית להתחדשות (אם להרוס לגמרי או רק לשפץ) וקרב בין היזמים שרוצים לגזור את הקופון על זכויות הבנייה באחת השכונות היקרות ביותר בארץ. כמה מחברות הבנייה והיזמות המובילות בישראל, בהן אשדר, אפריקה מגורים, א. דורי, מצלאוי, נווה ואזורים, מתחרות על הזכות לבצע את הפרויקט. לשם כך הן מחזרות במרץ אחר התושבים כדי להשיג את חתימותיהם לביצוע.

 

מערכה מס' 1: התושבים נגד עצמם

 

המחשה לרוח הקרב השוררת בקרב כל המעורבים בתוכניות לחידוש השכונה נשמעה בישיבה שהתקיימה בוועדה המקומית לתכנון ובנייה בחודש פברואר 2009. אז הציג התושב אביטל זוהר את עמדת תושבי השכונה נגד פרויקט הפינוי־בינוי. לדבריו, רוב תושבי השכונה לא מעוניינים בתוכנית. למרות זאת, באותה ישיבה הציגו דיירי אחד ממתחמי השכונה (המכונה מתחם 3) חתימות של 98% מהדיירים במתחם המעוניינים בתוכנית. דני ביכלר, תושב המתחם, אמר ל"כלכליסט" כי "זוהר מופיע בכל מיני ועדות ומציג את עצמו כנציג שלנו. ישנה סברה רווחת שהוא פנה לחברה שעושה פינוי־בינוי בדרישות כלשהן. וכאשר הם סירבו, הוא התחיל לקדם תוכנית אחרת עם יזם אחר, והוא מנסה לסחוב אחריו דיירים אחרים".

 

אחד הבניינים ברמת אביב (ארכיון) אחד הבניינים ברמת אביב (ארכיון) צילום: עמית שעל

 

לדבריו של ביכלר, זוהר כינס אסיפה ובה הציג לתושבים המבוגרים בשכונה את התוכנית ואף הזהיר אותם מהשלכותיה. "הוא אמר להם 'יזרקו אתכם מהבתים, יהיה פה זבל''. היו שם אנשים מאוד מבוגרים והם רעדו מפחד". ביכלר עצמו לא מבין איזו סיבה יש להתנגד לתוכנית: "אני מקבל דירה חדשה במקום הדירה הרעועה שלי. המצב של הבניינים שלנו גרוע ביותר: המדרגות שבורות, המעקות חלודים, זו ממש סכנה. בגדול, אנחנו בעד הפרויקט הזה. זה לטובתנו".

 

זוהר, מצדו, טען בשיחה עם "כלכליסט" שהוא מייצג קבוצה של 300 תושבים מהשכונה: "הוועד מתנגד להריסת השכונה והפיכתה לשכונת מגדלים. אנחנו לא רוצים לצאת לגלות של שלוש שנים ולחזור לגור לאורך 15 שנה באתר בנייה".

 

מערכה מס' 2: שיפוץ או פינוי־בינוי?

 

בעוד שכמה מחברות הנדל"ן החלו להחתים תושבים על הסכמה לפינוי־בינוי, הגיעו חברות מתחרות, בהן קריגר נדל"ן, שהציעו לתושבים התחדשות בסגנון תמ"א 38 - תוכנית לשיפוץ ולחיזוק המבנים ללא הריסתם. אורה לונדון, דיירת רחוב טאגור שבשכונה (המכונה מתחם 2), מקווה שלא תיאלץ לחתום בסופו של דבר עם קריגר: "התחיל כאן תהליך עם לב לבייב על פינוי־בינוי במתחם ענק, אבל זה נתקע. הם לא עשו מספיק עבודת שטח", אומרת לונדון ומוסיפה: "אבל גם ההצעה לשיפוץ איננה מיטבית כי זה הכל טלאי על טלאי. זה לקחת אשה זקנה ולהלביש לה שמלה של צעירה". מחברת אפריקה מגורים נמסר כי הפרויקט מתעכב מאחר שישנה מחלוקת סביב גובה המגדלים שהיא תוכל לבנות, הנובעת מהקרבה לשדה דב.

 

עורכי הדין לירן זילברמן וזיו גרומן, המייצגים את הדיירים באחד ממתחמי השכונה (מתחם 5), מסרו כי דיירי המתחם מעוניינים בתוכנית פינוי־בינוי. "עד כה 50% מהדיירים כבר חתמו על הסכמים מלאים ואנחנו מאוד מקפידים על שיתופם. נקפיד מול הגורמים בשטח שיישמרו היוקרה והמסורת של השכונה", אמר זילברמן.

 

עד שתוכרע השאלה מי יבנה את השכונה המתחדשת החברות ממשיכות לצאת במבצעים במטרה לשכנע את הדיירים לחתום. השבוע הכריזה אפריקה ישראל על מבצע במסגרתו כל דייר שישכנע את שכנו לחתום יקבל חופשה זוגית.

בעירייה נותנים לשוק לעשות את שלו: "מדיניות העירייה הוצגה בוועדות התכנון. את הפרויקטים יזמו חלק מהתושבים, אך ישנם גם תושבים אשר תומכים ביישום תמ"א 38 לשיפוץ מבלי לשנות את המרקם הקיים. קצב התקדמות הפרויקטים ייקבע על ידי התושבים".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x