$
נדל

סינג סינג, הגרסה האילתית

מחלוקת בין מינהל מקרקעי ישראל לעיריית אילת על רצועת קרקע בת 19 דונם בלב העיר מטרפדת את התקדמותו של מתחם פינוי־בינוי מהחשובים והחיוניים ביותר בעיר ובארץ

דותן לוי 11:1024.06.09

בתחרות על תנאי המחיה הירודים ביותר בארץ ייכלל מתחם סינג סינג באילת בוודאות בין החמישייה הראשונה. הגרסה האילתית של בית הסוהר סינג סינג הניו־יורקי ממוקמת ברחוב שדרות התמרים בעיר ומורכבת מקבוצה של ארבעה בניינים בני שלוש קומות, שנבנו בבהלת שיכון העולים של שנות החמישים. שטח המגרש שעליו ממוקם המתחם הוא 9 דונמים, והוא מאכלס בצפיפות רבה 224 יחידות דיור.

 

המתחם נכלל ברשימת המתחמים לפינוי־בינוי שיזמה העירייה ואושרה על ידי משרד הבינוי והשיכון. ואולם בעוד במתחמים אחרים גודל המגרש מאפשר לעירייה להעלות את יחס הדירות ובעקבות זאת את רווחיות היזמים, צפיפות הדירות ביחס לשטח הקרקע בסינג סינג כה גדולה שאין אפשרות ליצור כדאיות כלכלית שתמשוך את היזמים למתחם.

 

לשם כך ביקשה העירייה ממינהל מקרקעי ישראל לספח שטח של בית ספר סמוך המשמש רק כמה כיתות, וכן שטח ציבורי סמוך. בתמורה מבקשת העירייה לחייב את היזם שיבנה במקום בית ספר חלופי, על קרקע שתקצה לו. שטח בית הספר מוסיף למתחם 9 דונמים, והשטח הציבורי הנוסף משתרע על עוד 10 דונמים. אם יסופחו השטחים יהיה אפשר לבנות על הקרקע עד 1,500 יחידות דיור - יחס של 1:7 (היזם בונה שבע דירות על כל דירה שנהרסת).

 

מתחם סינג סינג, רחוב שדרות התמרים מתחם סינג סינג, רחוב שדרות התמרים צילום: רוחמה ביטון

 

"מבחינת העירייה הכל כבר מוכן ומסודר כדי להתקדם בפרויקט, אבל אנחנו מקבלים מהמינהל תשובות לאקוניות ועושה רושם שהם מתווכחים על סעיפים קטנים ושוליים בלי להבין את דחיפות הנושא ואת גודל הבעיה", אומר נחום סרי, ראש מינהלת השכונות וההתחדשות העירונית בעיר.

 

קצה הפריפריה

 

כדי להבין עד כמה דחוף לפנות את מתחם סינג סינג מספיק לשאול את תושבי העיר הוותיקים את דעתם עליו. "גיהינום", "סיוט" ו"לא אנושי" הן חלק מהתשובות שקיבלנו. עושה רושם שהמתחם הרוויח ביושר את שם הכינוי שהדביקו לו - על שמו של בית הסוהר סינג סינג הידוע לשמצה, הממוקם כ־60 ק"מ מצפון לעיר ניו יורק.

 

הדמיון לבית הכלא נובע בין היתר מהמרווח בין שני המבנים, שממנו משתלשלות מדרגות ברזל המשמשות כניסה לדירות, וכן בשל צינורות גז ומים שעוברים במרכז המבנה, הסדקים בקירות והטיח המתקלף. המקום מאכלס היום בעיקר משפחות קשות יום, עולים חדשים, זקנים ועובדים זרים - בעיקר מהגרים סודנים ש"גנבו" את הגבול הסמוך.

 

במשך השנים האחרונות קידמה העירייה שיקום ושיפוץ של מבנים בכמה שכונות בעיר, במסגרת פרויקט שיקום השכונות של משרד השיכון (שהופסק בינתיים על ידי שר הפנים הקודם מאיר שטרית). אבל מצבו הרעוע של מתחם סינג סינג, מסבירים בעירייה, ידמה את שיפוץ המתחם להדבקת פלסטר לחולה סרטן. לכן הם מבצעים במקום רק את המינימום ההכרחי - תחזוקה שמיועדת למנוע בעיות בטיחות קשות.

 

אחת הטענות של סרי למינהל היא נגד שיווקם של מאות דונמים של קרקעות בשכונת שחמון החדשה. לדבריו, השיווק המסיבי גרם לכך שהאזורים הוותיקים נזנחו ואיש אינו רוצה להתגורר בהם, חוץ מאותם תושבים שנשארו בגלל אילוצי תקציב. מדובר במקרה שחוזר על עצמו גם ביישובים נוספים דוגמת נצרת.

 

"המינהל הרוויח על אילת הרבה מאוד כסף בשכונת שחמון. אני מצפה שיחזירו חלק מזה לעיר, לתושבים ולשכונות הוותיקות. לתושבי אילת בשכונות אין לאן לברוח, זו פריפריה שתקועה בסוף המדינה", אומר סרי.

 

התחדשות עירונית

 

לדברי סרי, נוצר מצב שדיירים רבים נטשו את השכונות הוותיקות אל שכונת שחמון ואת הדירות רכשו משקיעים, בעיקר מחוץ לעיר. "את האנשים האלה לא מעניינות השכונות. הם רואים רק תשואות בעיניים", הוא מסביר.

 

בדומה לערים רבות בישראל, גם באילת לא בוצע עד כה אפילו פרויקט אחד של פינוי־בינוי או תמ"א 38. עם זאת, כיום עומדים על הפרק כארבעה פרויקטים שמיועדים לפינוי־בינוי. בעיר הוקמה מינהלת שכונות בראשות סרי והוכנה תוכנית מתאר מקומית, שסימנה בין היתר שכונות ומבנים שבהם אפשר לטפל באמצעות תמ"א 38 או פינוי־בינוי. בפרויקטים של תמ"א 38, לדוגמה, התקבלה החלטה עקרונית לאשר שתיים עד ארבע קומות מלבד התוספת המקובלת של קומה אחת, זאת בהתאם למיקום הבית והכדאיות הכלכלית לביצוע הפרויקט.

 

הפרויקט הקרוב ביותר למימוש נמצא בשכונת הדקל, והוא נהנה משטח פנוי הסמוך לבתי התושבים. את המתחם רכש היזם וכך אפשר לבנות מתחם חדש ללא העברה זמנית של התושבים. במתחם דקל הוחתמו יותר מ־80% מהתושבים.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x