$
צרכנות פיננסית

הפיקוח על הבנקים: 200 אלף קשישים ובעלי מוגבלויות עברו למסלול עמלה קבועה בעו"ש

ההוראה שנכנסה לתוקף ב-1 בספטמבר ולפיה אזרחים ותיקים ואזרחים עם מוגבלויות ורק אלו שהמהלך כדאי עבורם יעברו אוטומטית לחיוב חודשי קבוע של עד 10 שקלים צפוייה לחסוך ללקוחות אלו 36 מיליון שקל בשנה.

רעות שפיגלמן 12:3619.09.16

כ-200 אלף חשבונות בנק של חלק מהאזרחים ותיקים והאזרחים עם מוגבלויות הועברו מוקדם יותר החודש למסלול עמלות בסיסי עם חיוב קבוע חודשי של עד 10 שקלים. זאת על פי הוראה של הפיקוח על הבנקים שנכנסה לתוקף ב-1 בספטמבר לצרף באופן יזום חשבונות של אזרחים ותיקים וקשישים לשירות המסלולים הבסיסי.

 

 צעד זה צפוי לחסוך ללקוחות אלו 36 מיליון שקל בשנה. עבור לקוח בודד ההערכה היא כי החיסכון ינוע בין עשרות שקלים עד מאות שקלים בשנה. בהמשך לצעד זה בכל שנה בחודש מרץ הבנקים יבצעו סריקה מחודשת לאיתור חשבונות נוספים של אוכלוסיית לקוחות זו, ויצרפו אותם באופן יזום למסלול זה.

 

שירות המסלולים עם חיוב קבוע חודשי מאפשר השתייכות לשני סוגים של מסלולים בחיוב קבוע וידוע מראש. מסלול בסיסי המותאם ללקוח פרטי ומסלול מורחב המותאם לבעלי עסקים. המסלול הבסיסי הינו בעלות של עד 10 שקל לחודש וכולל 10 פעולות בערוצים הישירים (אתר אינטרנט, מובייל, שירות לקוחות טלפוני ומכונות אוטומטיות) ופעולת פקיד אחת לחודש. לכן, חשוב לשים לב שאם לקוח שנמצא במסלול הבסיסי יבצע יותר מפעולת פקיד אחת לחודש הוא יחויב בתשלום נוסף.

 

צעד זה של הפיקוח להעברה יזומה של לקוחות למסלול העמלות הבסיסי נעשה ספציפית לאוכלוסיית הוותיקים ואזרחים עם מוגבלויות כאשר באופן עקרוני עבור כל לקוח, שאיננו משתייך לאוכלוסיה זו, מומלץ עבורו לבצע בדיקה האם המעבר משתלם עבורו. זאת משום שישנם לקוחות הנמצאים בבנקים שגובים מהם מלכתחילה סכום נמוך יותר עבור כל פעולה וזה מוביל לכך שמעבר למסלול קבוע בחיוב חודשי יהיה עבורם יקר יותר. סיבה נוספת היא השתייכותם של לקוחות מסויימים לארגונים שונים שנהנים כבר מסלי עמלות זולים יותר. מדובר על אוכלוסיות הסטודנטים, ארגונים עובדים או חיילים למשל. עבור אותם אנשים שעבורם בוצע מעבר יזום למסלול עם חיוב חודשי קבוע ביצעו הבנקים את בדיקת הכדאיות האם המעבר כדאי עבורם, תוך מתן הודעה מראש על כך. הכוונה של הפיקוח על הבנקים היא שהמהלך יסייע ללקוחות פחות ניידים ואקטיביים.

 צילום: שאטרסטוק

 

לא רק מעבר לסלי עמלות מוזלים יותר נעשה על מנת להוזיל את היקפי המעלות שמשלמים משקי הבית. בתחילת השנה בינואר הודיעה המפקחת על הבנקים, חדוה בר, על שורת צעדים נוספים להוזלת העמלות. לצד סלי עמלות קבועים המהלך הרחב יותר כולל גם הוזלה של עמלת שינוי מועד פירעון משכנתא, הגבלת עמלת ני"ע ועוד. בהסתכלות כוללת על פי הפיקוח על הבנקים צעדים אלו אמורים לחסוך למשקי הבית 250 מיליון שקל בשנה. לשם השוואה, הכנסות חמשת הבנקים הגדולים מעמלו במחצית הראשונה של 2016 הסתכמו ב-7.25 מיליארד שקל.

 

חדווה בר, המפקחת על הבנקים חדווה בר, המפקחת על הבנקים צילום: אוהד צויגנברג

 

על פי דיווח בנק ישראל המהלך אמור לחסוך ללקוחות אלו 36 מיליון שקל בשנה, שיגרעו מהכנסות העמלות של הבנקים. בתוך כך, מניתוח הדו"חות הכספיים של הבנקים למחצית הראשונה של השנה עולה כי במהלך 6 החודשים הראשונים של השנה הכנסות הבנקים מעמלות, על כל סוגיהן, ירדו ב-3.8%. החולשה בשוק ההון היא הסיבה העיקרית לירידה בגביית העמלות. חולשה זו הובילה לקוחות רבים להסתת כספיהם משוק ההון אל חשבון העו"ש והמזומן.

 

המפקחת על הבנקים, בר: "החלטנו להתערב ולסייע באופן פרואקטיבי לאזרחים ותיקים ואזרחים עם מוגבלויות בישראל – ובכך נחסכו כ-36 מיליוני שקלים בשנה מהתשלום עבור שירותים בנקאיים בסיסיים לשתי אוכלוסיות מוחלשות. אני קוראת ליתר אזרחי המדינה וגם לעסקים הקטנים לבדוק מול הבנק שלהם האם משתלם להם לעבור למסלול העמלות שיזם הפיקוח על הבנקים ולחסוך כך עשרות ועד מאוד שקלים בשנה".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x