$
הכסף

רו"ח איריס שטרק: "יש לחזק את הממשל התאגידי באמצעות מהדורה משופרת של חוק התספורות"

סגנית נשיא לשכת רואי החשבון בכנס המי"ל: "מקסום רווחים ללא התחשבות בכל בעלי העניין, לרבות הספקים, העובדים והנושים וכן בעלי אג"ח, מנוגד לתכלית החוק"

רימונה פרקש ברוך 11:4908.05.12

"מקסום רווחים ללא התחשבות בכל בעלי העניין, לרבות הספקים, העובדים והנושים וכן בעלי אג"ח, אינו ערך ומנוגד לתכלית החוק". כך אמרה רו"ח איריס שטרק, שותפה מנהלת בשטרק את שטרק וסגנית נשיא לשכת רואי החשבון, בכנס הדירקטורים של המי"ל.

 

לדבריה יש לחזק את הממשל התאגידי באמצעות

מהדורה משופרת של "חוק התספורות", שתקבע ערכים כלכליים, כמנוע בעת קביעת ההסדר ותייצר שורת הגבלות גם בתקופת ההבראה.

 

שטרק מתחה ביקורת חריפה על המתנגדים באופן גורף להצעת חוק התספורות - תיקון 19 בעניין הסדרי החוב והוסיפה, "יש לנהל סיכונים כדי להגן על כל אלו, כחלק מהווייתה של החברה המוגבלת בערבות. תפקיד הדירקטורים הוא לקרוא את מפת הסיכונים במועד מוקדם, ולפעול בהתאם לפני שכבר אי אפשר להציל דבר. גם מינוף פיננסי הוא לגיטימי כאשר בוחנים אותו בזכוכית מגדלת. הסיכון בהשקעות ייבחן גם במתן הלוואות באמצעות אג"ח, אך לא פחות בהשקעה במניות. מי שלא יפעל באופן שכזה הרשתות החברתיות יפילו אותו: קולה של החברה הוא עוד קול שווה במרחב החברתי".

 

לדבריה, "הרבה דברים השתנו מאז שקמה החברה בע"מ, אך עדיין הזהירות היא מחויבת המציאות, בעידן שבו גם חברות ממשלתיות נמצאות במינוף ללא יכולת החזר, כפי שראינו את התמוטטות אגרסקו ואת קשיי התזרים בחברת חשמל. יש להבטיח כי נותני האשראי יקפידו על הגבלות ואמות מידה ראויות, בעת ההחלטה לתת אשראי".

  

בהתייחסה לשכר הבכירים במסגרת הסדרי החוב, אמרה שטרק כי "על בתי המשפט להגביל בעת כניסה להסדר חוב, את שכר הבכירים ולהחיל הגבלות בחלוקת דיבידנד בתקופת ההבראה".

 

חיים שני, מנכ"ל משרד האוצר לשעבר ומי שעמד בראש ועדת הריכוזיות, נאם גפ הוא בכנס והתייחס למבנה הפיראדמיאלי המאפיין את המשק הישראלי. "רק קולומביה עולה עלינו מבחינת השכבות במבנים הפירמדיאליים", אמר תוך שהוא מציג תחזית אופטימית על פיה בעתיד המשק יהיה עם פירמידות בנות שתי שכבות. "יקח שנים עד שהמשק יתייצב בהתאם להמלצות, אך אנו מקווים שהתוצאה תיהיה הקצאה טובה יותר של הון והקטנת הסיכון המערכתי".

 

עו"ד דוד חודק שיבח את עבודתה של ועדת הריכוזיות ואת עבודתו של שני בפרט ואמר כי "ועדת הריכוזיות עשתה תיקון ומי שיקרא את המלצות הביניים שלה לעומת ההמלצות הסופיות יבין את גודל התיקון. הוועדה הוכיחה שהמשק הישראלי אינו נכס של הפוליטיקאים אלא של כולנו ומחוייבותנו היא לנסות לתקן למען האחרים. כל השינויים הכלכליים צריכים להיעשות בזהירות, אחריות ומידתיות ולא כל הדרגים הפוליטיים פועלים לפי זה".

 

יחד עם זאת מתח חודק ביקורת על כמה מהחלטות הוועדה, כך למשל ביקר את ההחלטה שגם חברת אג"ח תחשב שכבה בפירמידה העסקית. "גיוס הון באמצעות אג"ח אינו שונה מהלוואה בבנק או הנפקה פרטית, לכן לא נכון לספור חברת אג"ח כשכבה", אמר. ביקורת נוספת השמיע חודק בנוגע להמלצת הוועדה שבשכבה השנייה של הפירמידה שליש מחברות הדירקטוריון יהיו דח"צים שיבחרו על ידי בעלי מניות מיעוט. לדברי חודק, מצב שכזה עשוי ליצור דירקטורים דיפנסיביים: "בעלי שליטה נוטלים סיכונים מחושבים במטרה להגיע לתשואות גבוהות. החשש הוא שכשיהיה רוב לדח"צים, בגלל החשש מלקיחת סיכון אישי הם יהפכו לכסת"חניקים". 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x