$
הכסף

בנק ישראל: העמלות בבינלאומי הן היקרות ביותר; הכי זול בבנק יהב

יותר משנתיים לאחר שהרפורמה בעמלות הבנקים יצאה לדרך, מדווח בנק ישראל כי מאז כמות העמלות הצטמצמה בשליש ל-72, וכי עלות העמלות ללקוח ירדה ב-13%. בנק ישראל: "התחרות בין הבנקים התגברה מאז הרפורמה"

תומר אביטל ותומר זלצר 10:3310.01.11

בנק יהב הוא הבנק הזול ביותר בשירותים נפוצים בחשבון עו"ש בפער משמעותי מיתר הבנקים. לעומתו, הבנק הבינלאומי הוא היקר ביותר". כך עולה מדו"ח של בנק ישראל על עמלות הבנקים שהתפרסם היום (ב'), אשר דן בין היתר גם בהשלכות הרפורמה בעמלות הבנקים שהתקבלה ביולי 2008.

 

בדיון בנושא שהתקיים בוועדת הכלכלה, אמר המפקח על הבנקים, דודו זקן, כי "בתום 2010 רואים שהרפורמה השיגה את מטרותיה". לדבריו, הרפורמה הגבירה את שקיפות המחירים הבנקאיים, וצמצמה את כמות העמלות בשליש מ-198 ל-72 עמלות.

 

דודו זקן, המפקח על הבנקים דודו זקן, המפקח על הבנקים צילום: יובל חן

לדברי המפקח זקן, "הרפורמה הצליחה. אנו גם ממשיכים לפעול להסיר את החסמים במעבר בין בנק לבנק. השקנו לאחרונה קמפיין כדי להגביר את המודעות בציבור ולהשוות מחירים. יש שונות גבוהה במחירים בין הבנקים - למשל ב'יהב' העלות החודשית היא 4 שקלים בלבד. אני קורא ללקוחות הבנקים להשוות, ולעשות את השיקול שלהם".

 

לפי בנק ישראל, ההוצאה על סל השירותים הנפוצים בעו"ש (כולל מסגרת אשראי) פחתה ריאלית ב-13% (ירידה נומינלית של 6.8%), מ-16.34 שקל מאז תחילת הרפורמה, ל-15.2 שקל ברבעון השלישי של 2010. בהודעת הפיקוח על הבנקים ציינו כי נמשכת השונות הגבוהה ברמות המחירים בין הבנקים וחברות כרטיסי האשראי השונות: "בנק יהב הוא הבנק הזול ביותר בשירותים נפוצים בחשבון עו"ש בפער משמעותי מיתר הבנקים. מבין חמשת הבנקים הגדולים, הבנק הזול ביותר בשירותים אלה הוא בנק הפועלים (14.52 שקל), ולעומתם הבנק הבינלאומי הוא היקר ביותר (20.11 שקל).

  

ישראכרט - הזולה מבין חברות כרטיסי האשראי

 

מדו"ח בנק ישראל עולה עוד, כי  ישראכרט היא הזולה ביותר מבין חברות כרטיסי האשראי, ואילו כ.א.ל היא היקרה ביותר". בבנק ישראל מצאו כי 39% משוק הכרטיסים נשלט על ידי ישראכרט, וההוצאה החודשית הממוצעת למחזיקים בו היא 3.95 שקל. 29% מחזיקים בכ.א.ל ומשלמים הרבה יותר- 10.36 שקל בממוצע לחודש. כרטיס כ.א.ל המונפק על ידי בנק דיסקונט הוא היקר ביותר- 13.13 שקל. כרטיס זהב היקר ביותר הוא כרטיס כ.א.ל המונפק על ידי הבנק הבינלאומי- 13.7 שקל. הזולים ביותר הם כרטיסי ישראכרט- מקומי, בינלאומי וזהב.

 

בבנק ישראל הוסיפו, כי בעקבות הרפורמה גברה ההתנהגות התחרותית מצד הבנקים בקרב משקי הבית: "הבנקים מציעים ללקוחות חדשים וקיימים פטור מלא או חלקי מעמלות במבצעי שיווק שונים – דבר המצביע על תחרותיות במגזר משקי הבית; לקוחות המשתייכים לקבוצות אוכלוסייה, כמו חיילים, סטודנטים, ועוד מקבלים פטורים או הנחות גבוהות בשירותים בנקאים נפוצים; וגם לקוחות שאינם בקבוצות אוכלוסייה הזכאיות לפטור או להנחות, מקבלים הנחות משמעותיות".

 

מהבנק הבינלאומי נמסר בתגובה לנתונים: "הבנק הבינלאומי ירד בשיעור החד ביותר (17%) במחירי העמלות למשקי בית מאז כניסת חוק העמלות לתוקף, בעוד המחירים בבנקים הגדולים דווקא עלו. נתון חשוב נוסף הוא העובדה שהבנק הבינלאומי הוא הבנק הזול ביותר לקבוצות אוכלוסייה כגון צעירים, חיילים, סטודנטים, גמלאים ועוד. הבנק הבינלאומי הוא גם הזול ביותר בעמלת פקיד, ובפער ניכר מהבנקים האחרים. עם זאת, ההשוואה נותנת תמונה מאוד חלקית. מדובר במספר מצומצם ביותר של עמלות שמהוות רק חלק קטן מעלות ניהול חשבון בנק. נושא מרווחי הריבית בהלוואות, במשיכת יתר, ובפיקדונות מהווה הוצאה משמעותית יותר והוא לא בא לידי ביטוי בהשוואה. חשוב גם לומר כי לבנק בגודל בינוני המתחרה מול הבנקים הגדולים יש חיסרון לקוטן בזירת התחרות ולא במקרה הבנקים הבינוניים נמצאים בראש הרשימה. מבנה התחרות הוא כזה שמביא להיווצרות מצב זה".

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x