$
בורסת ת"א

הערכות: וודסייד צפויה לחזור עוד החודש להשלמת המו"מ לרכישת 25% מלווייתן

במקביל דלק ממשיכה במגעים לסגור עסקאות שיאפשרו לה מימון עצמאי של פיתוח לווייתן. המועמדת התורנית - קונסורציום טורקי-גרמני שרוצה לרכוש גז בעשרות מיליארדי דולרים

ליאור גוטמן 21:5623.04.14

וודסייד האוסטרלית צפויה לחזור לישראל עד סוף אפריל כדי להמשיך את סבב השיחות שלה מול משרד האוצר. כך על פי הערכות בשותפות לוויתן. 

מדובר בהשלמת המגעים מול משרד האוצר ורשות המסים שיאפשרו את חתימת הסכם הרכישה של 25% ממאגר לוויתן בכ-2.7 מיליארד דולר.

 

ממידע שהגיע לידי "כלכליסט" עולה כי האוסטרלים גיששו לאפשרות של קידום החתימה עם שותפות לוויתן בטרם הגעה להסכם סגור עם רשות המסים, זאת לאחר שטרם החג נרשמה התקדמות בשיחות עם משרד האוצר, אולם קבוצת דלק (45.34%, בחלוקה שווה בין דלק קידוחים ואבנר) לא הביעה נכונות לקדם את המהלך בטענה שעד שלא "יסגרו את כל הפינות עם המדינה" אין לאן למהר.

 

לעומת דלק, השותפות האחרות - רציו (15%) ונובל אנרג'י (39.66%) - כן שקלו לקבל את הבקשה, אולם לאחר פיצוץ טקס החתימה מסוף מרץ דלק שיכנעה את כולם שיש להשלים את כל המהלכים מול האוצר בטרם הצדדים יחתמו על עסקת לוויתן, לרבות אפשרות לעסקת המשך אחרת במאגר "אפרודיטה" הקפריסאי.

  

מו"מ על 30 מיליארד דולר

 

בתוך כך, סוכנויות הידיעות הזרות דיווחו היום (ד') על מו"מ לרכישת גז ממאגר לוויתן בהיקף שעשוי להגיע לעד 30 מיליארד דולר. מדובר במו"מ לרכישת 7-6 מיליארד מ"ק גז טבעי לשנה (BCM) ולתקופה של 20 שנה. מי שמעוניין לרכוש הוא קונסורציום של חברת האנרגיה הטורקית טורקאס ( Turcas) אליה חברו אנרגי'סה הטורקית ( Enerjisa ) ואיון הגרמנית (E. ON).

 

קידוח לווייתן (ארכיון) קידוח לווייתן (ארכיון)

 

המו"מ מול חברות טורקיות אינו חדש ולמעשה בסוף אוקטובר האחרון חשף "כלכליסט" שיממה בלבד לאחר שבג"ץ אישר את ייצוא הגז מישראל טסו בכירי דלק לסבב פגישות עם חברות טורקיות כדי לעניין אותם ברכישת גז. השוק הטורקי הוא אחד מהשווקים הפוטנציאלים החשובים למאגר לוויתן, ואפשרות הייצוא אליו קלה יחסית. הסיבה: הייצוא אינו דורש הקמת מתקני ייצוא לגז נוזלי, ולמעשה הוא יתבצע על ידי מתיחת צנרת הולכה מהמאגר לחופי טורקיה באופן שמזכיר את מערכת ההולכה של מאגר "תמר".

 

אם לא די בכך, חלק מהלקוחות הפוטנציאלים הסכימו להקים את מערכת ההולכה על חשבונם ובעלות של כשני מיליארד דולר, מה שמקל אפשרות הייצוא לשם. בנוסף, מאחר ומדובר בייצוא גז באמצעות צנרת, המיסוי שיחול עליו ינוע סביב "חוק ששינסקי" כלומר כ-60% מס.

 

אז מדוע ההסכמים הללו לא נחתמו עד היום? במשק האנרגיה ציינו שתי סיבות עיקריות. הראשונה היא שהיחסים הדיפלומטים בין ישראל לטורקיה אינם תקינים, ונובל אנרג'י כבר הביעה בעבר חשש ממכירת גז כאשר מישהו עלול "לסגור את השיבר" אם היחסים הדיפלומטים יתקררו. שנית, בכירים בממשל הטורקי התבטאו לאורך 2013 שטורקיה תרכוש גז מישראל רק באישור ארדואן, ואחד כזה טרם הגיע.

 

כך או כך, סגירת עסקה גדולה מסוג זה, אפילו אם הכמות הסופית תחתך בחצי, תייתר תיאורתית את הצורך בכניסת וודסייד למאגר לוויתן כיוון שעלות פיתוח שלו (5-4 מיליארד דולר, ללא יצוא) למעשה תושג.

 

מאגר לוויתן כבר חתם בינואר האחרון על עסקת מכירת גז לרשות הפלסטינית בכ-1.2 מיליארד דולר, מה שמעמיד באור אחר את תזמון פרסום המגעים עם החברות הטורקיות ומעלה את השאלה מדוע היה חשוב לפרסם את המו"מ דווקא עכשיו.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x