$
שווקי חו"ל

ראיון כלכליסט

"מסננת המשקיעים דקה יותר בגלל המשבר הכלכלי"

לוקה פריאנו, ראש חטיבת אירופה בבורסת לונדון שאחראי על ההנפקות היוצאות מישראל, לא מוטרד מכישלון ההנפקה האחרון של מטומי בבורסה, וחושב שהחברות הישראליות ניחנו בחדשנות יוצאת דופן שמתאימה בדיוק להנפקה בלונדון

ניר צליק 17:3516.04.14

השבוע האחרון היה בחזקת סיכה שננעצה בבלון ההנפקות הישראליות מעבר לים כשמטומי, חברת המדיה הישראלית, כשלה בניסיונותיה לעת עתה לבצע הנפקה בבורסת לונדון ולגייס 60 מיליון ליש"ט לפי שווי של עד 286 מיליון ליש"ט, בעקבות קשיים רגולטוריים.

 

למרות הכישלון הזמני, לוקה פריאנו (46) - ראש חטיבת אירופה בבורסת לונדון שאחראי גם על ההנפקות היוצאות מישראל - אומר בראיון ל"כלכליסט" כי "כרגע יש לנו בצינור 4-5 חברות שנמצאות בדרך להנפקה ועוד הרבה חברות שמתעניינות בכך". פריאנו הגיע לארץ במסגרת אירוע שנערך בבורסה בחסות BDO זיו האפט, HSBC ו־LA גלובל, שנועד לחברות ישראליות הבוחנות הנפקה בבורסה.

 

פריאנו מאמין שהחברות הישראליות יידעו לזהות נכון את בואה של הגאות בשוק ההון הבריטי ב־2013, וכי מספר ההנפקות הגבוה בבורסה של החברות הזרות לא ייעצר ב־2014. "שוק ההון נפתח מחדש. מסוף 2012 היה שוק הנפקות חי ובועט. בדרך כלל ארה"ב ואנגליה מגיבות מוקדם יותר מהשווקים האחרים בעולם ואני חושב שהחברות הישראליות, שמטבען הן חדשניות ובחזית הטכנולוגיה, זיהו את הטרנד והחלו לשקול לגייס כספים מוקדם מהאחרים כדי לצמוח מהר. 2013 היתה שנה נהדרת, היו 107 הנפקות בלונדון בשווי של יותר מ־20 מיליארד ליש"ט ו־2014 נראית אפילו טוב יותר".

 

קשה במזרח התיכון

 

למה הנפקת מטומי נכשלה?

"אנחנו לא מדברים על חברה אחת ספציפית, אבל היה שם שילוב של נסיבות. זה עדיין טרי מאוד ואנחנו עובדים עם החברה כדי למצוא פתרון לבעיות שנוצרו שם. בכל מקרה, מטומי היא חברה נהדרת ונשמח שהיא תיסחר אצלנו".

 

על היחלשות הביומד וההייטק: "כולנו צריכים להיות ערים לתנודתיות השוק. שלושת השבועות האחרונים היו בעייתיים, אבל אני לא כלכלן. התחושה שלי היא שהטרנד עדיין חזק" על היחלשות הביומד וההייטק: "כולנו צריכים להיות ערים לתנודתיות השוק. שלושת השבועות האחרונים היו בעייתיים, אבל אני לא כלכלן. התחושה שלי היא שהטרנד עדיין חזק" צילום: אריאל שרוסטר

 

למה להנפיק דווקא בלונדון?

"בורסת לונדון היא שוק גלובלי אמיתי. מתוך 2,500 חברות שנסחרות אצלנו, יותר מ־700 הן זרות. לכן אנחנו מאמינים שזה טבעי לזרים שרוצים לגייס כסף לבוא ללונדון".

 

למה שחברות ישראליות עם קשר עמוק לבורסות ניו יורק ינפיקו בלונדון?

"יש כמה סקטורים כגון ההייטק, שם יש תחרות גבוהה יותר מול בורסות בניו יורק, אבל לאחרונה יש פקטורים שהפכו את לונדון ליותר אטרקטיבית. יש לנו כיום יותר מ־300 חברות הייטק וביוטק בבורסה, ובשנה האחרונה היו לנו 29 הנפקות הייטק שגייסו יותר ממיליארד דולר. זה שוק מאוד אקטיבי. אנחנו מקבלים תמיכה רבה מהממשלה שרואה את מגזר ההייטק כקריטי, ולכן התקבלו חוקים שמקלים את המיסוי על חברות מהתחום".

 

האם שוק ההנפקות עומד להיחלש בעקבות הירידות שראינו בסקטור ההייטק והביומד בשבועיים האחרונים?

"עדיין מוקדם מדי להגיד שיש בעיה, אבל כולנו צריכים להיות ערים לתנודתיות של השוק. שלושת השבועות האחרונים היו בעייתיים בסקטורים האלה, אבל אני לא כלכלן. התחושה שלי היא שהטרנד עדיין חזק".

 

 

לאחרונה היו בעיות בבורסת תל אביב בשוק ההנפקות שכמעט התייבש, מה אפשר לעשות כדי לאושש אותו?

"תמיד קשה למדינות במזרח התיכון למשוך חברות לשוק ההון. בריטניה ייצרה את זה ב־200 שנה, ופיתחה מערכת אקולוגית מסביב לבורסה שכוללת ברוקרים ועורכי דין וגם גודל שמקל על העניין. כדי לתמוך במערכת הצעירה כדאי לייצר מערכת מס שמתגמלת הנפקות של חברות קטנות, כדי שהן יגיעו לבורסה".

 

יש דרך להדק את היחסים עם תל אביב?

"יש לנו יחסים מצוינים עם הבורסה, ונשמח אם חברות יבצעו הנפקה בישראל ויוסיפו משקיעים נוספים מלונדון בהנפקה. השווקים משלימים ולא מתחרים".

 

הנפקות לטווח ארוך

 

אם היית חברה שרוצה לבצע הנפקה בלונדון, מה הצעד הראשון שלך?

"הייתי מנסה להבין אם שוק ההון הוא המקום הנכון כדי להגיע ליעדים האסטרטגיים של החברה. להיות ציבוריים זה אמצעי להשגת מטרות עסקיות. אם התשובה היא חיובית, צריך להחליט אם להנפיק בתל אביב, לונדון או הנפקה משולבת. אני ממליץ שלא להתמקד בנושא העלויות. להפוך לחברה ציבורית זו החלטה לטווח ארוך ולא החלטה ספקולטיבית שנועדה רק כדי לקבל שווי ולעשות אקזיט מהיר. צריך גם מינהל תאגידי בריא".

 

אתה חושב שלחברות הישראליות בלונדון יש שם רע על רקע כישלונות?

"במהלך ארבעת הימים האחרונים שמעתי הרבה פעמים הערות על כך שלחברות ישראליות היו ניסיונות שליליים בבורסת לונדון, שהגיעו למסחר ואז נמחקו. אנחנו צריכים לזכור שזו לא חוויה ישראלית. ב־2007–2012 השוק היה בעייתי והתוצאה הסטטיסטית היתה שחברות ישראליות היו פחות אטרקטיביות להשקעה. עברנו את המשבר הכלכלי החמור ביותר ב־70 השנים האחרונות. זה לא שהחברות הישראליות סיפקו תוצאות לא טובות אלא שכל החברות הקטנות סבלו.

 

"המשקיעים נשרפו בחמש השנים האחרונות בהשקעה בשוק ההון וצריך להשיב את הביטחון של המוסדיים, לכן אני ממליץ לחברות לחשוב היטב לפני ההנפקה. המשקיעים יודעים להבחין בחברות טובות, והמסננת היום דקה יותר בגלל המשבר הכלכלי. ישראל נתפסת כסיפור הצלחה גדול. זו מדינה שעשתה עבודה נהדרת ביצירת סביבה חדשנית".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x