$
בורסת ת"א

בלעדי לכלכליסט

חברת הנפט של אזרבייג'ן רוצה את בית הזיקוק של פז באשדוד

חברת סוקאר הממשלתית, שמספקת כיום נפט גולמי לבית הזיקוק המוצע למכירה, זקוקה מבחינה רגולטורית לשותף ישראלי. מדובר בענקית נפט, האחראית כיום ל־40% מהתצרוכת של ישראל. הרוכשת הפוטנציאלית תיאלץ להזרים כסף לכיסוי הפסדי בית הזיקוק

גולן חזני 06:4631.08.20

חברת הנפט הלאומית של אזרבייג'ן, סוקאר (Socar), מתעניינת ברכישת בית הזיקוק של פז באשדוד.

 

 

 

ל"כלכליסט" נודע כי סוקאר מנהלת מגעים עם גורמים ישראליים, במטרה להצטרף אליהם כשותפה בעסקה לרכישת בית הזיקוק. למדינת ישראל יש מניית זהב בבית הזיקוק, ולכן גוף זר אינו יכול לרכוש אותו לבדו, וזקוק לשם כך לשיתוף פעולה עם גורם ישראלי. 

 

אזרבייג'ן במקום 20 בעולם מבחינת עתודות נפט

 

כפי שנחשף ב"כלכליסט", על רכישת בית הזיקוק מתמודדים כמה גורמים, כשהגוף הישראלי הגדול והחזק שבהם הוא חברת שפיר הנדסה הבורסאית של האחים שפירא. גם המנכ"ל בעבר של בית הזיקוק, מלאכי אלפר, מנסה לגבש קבוצה, ומקיים מגעים עם כמה גורמים מקומיים וזרים, שעמם נמנית, ככל הנראה, סוקאר. קבוצה נוספת שמתגבשת מורכבת ממנכ"ל פז בעבר מודי בן ש"ך ומבעל השליטה באספן רוני צארום.

 

יו"ר פז, המתנהלת ללא גרעין שליטה, אברהם ביגר יו"ר פז, המתנהלת ללא גרעין שליטה, אברהם ביגר צילום: יח"צ

 

 

אזרבייג'ן היא מעצמת נפט, המדורגת במקום 20 מבחינת עתודות הנפט העולמיות - מאגרים שמזרימים לקופתה מיליארדי דולרים בשנה ואחראים, למעשה, ל־70% מהכנסותיה.

 

מה דעתך על מניית פז נפט:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
קנייה חזקה קנייה המתן מכירה מכירה חזקה

היחסים הכלכליים והביטחוניים בין אזרבייג'ן וישראל הדוקים, והיא ספקית הנפט העיקרית של ישראל עם כ־40% מהתצרוכת המקומית. הנפט משונע באוניות מטורקיה, לאחר הזרמתו דרך צינור הנפט מבירת אזרבייג'ן באקו, דרך גיאורגיה עד העיר ג'ייהאן. סוקאר מפיקה רבע מהנפט באזרבייג'ן, שתפוקתה הכוללת עומדת על כ־50 מיליארד מ"ק בשנה.

 

לסוקאר יש שני בתי זיקוק באזרבייג'ן, וב־2018 סיימה החברה לבנות והחלה בהפעלת בית זיקוק ראשון מחוץ למדינה - ליד איזמיר שבטורקיה. מדובר בבית זיקוק גדול, בעל יכולת זיקוק של 10 מיליארד טונות נפט בשנה, ואחת ההשקעות הגדולות בטורקיה בהיקף של 6.3 מיליארד דולר. בית הזיקוק נמצא בבעלות סוקאר (60%) ומשרד הכלכלה האזרי (40%).

 

סוקאר מספקת נפט גולמי לבית הזיקוק של פז באשדוד ולבזן בחיפה, כך ששותפות בבעלות על בית הזיקוק הזה יכולה להיות מבחינתה עסקה מעניינת בשרשרת האספקה.

 

סוקאר עוסקת בחקר ובחיפושי שדות נפט וגז, בייצור, עיבוד והובלת נפט וגז, בשיווק מוצרי נפט ופטרוכימיים בשווקים מקומיים ובינלאומיים ובאספקת גז טבעי לתעשייה ולציבור באזרבייג'ן. החברה מבצעת פעילויות נפט בגיאורגיה, טורקיה, רומניה, שוויץ, גרמניה ואוקראינה, כולל פעילויות מסחר — בעיקר בשוויץ, סינגפור וניגריה. בבעלותה רשתות של תחנות תדלוק באזרבייג'ן, טורקיה, גיאורגיה, אוקראינה, רומניה ושוויץ.

 

קבלת היתר שליטה עלולה להאריך את השלמת העסקה

 

פז, שמתנהלת ללא גרעין שליטה כשבראש הדירקטוריון עומד אברהם ביגר, שכרה במאי 2020 את שירותיו של בנק גולדמן זאקס, כדי שירכז את מכירת בית הזיקוק, ופתחה לפני שבועיים חדר מידע. החברה מצפה לסיים את התהליך עד סוף ספטמבר, אולם השלמת העסקה עלולה להתארך בשל הצורך לקבל היתר שליטה לבית הזיקוק מרשות החברות הממשלתיות.

 

אחרי שחברת הייעוץ מקינזי המליצה בתחילה לא למכור את בית הזיקוק - ואחר כך שינתה את המלצתה לחיובית - נשכרה חברת הייעוץ ISH, כדי לגבש חוות דעת נוספת בעניין, כפי שפורסם ב"כלכליסט".

 

בית הזיקוק באשדוד רשום במאזנה של פז לפי שווי של 2.93 מיליארד שקל, לאחר הפרשה של 567 מיליון שקל לירידת ערך, שבוצעה בדו"חות הכספיים ל־2019. הרוכש הפוטנציאלי ייאלץ להזרים כסף לבית הזיקוק כדי לממן את הפסדיו השוטפים. בית הזיקוק מזקק 5.4 מיליון טונות בשנה, ורשם הפסד של 70 מיליון שקל ברבעון השני. חלק ניכר מערכו של בית הזיקוק נובע מהחיבור בינו לבין תחנות הדלק של פז, שרוכשות 55% מתוצרתו.

 

 

x