$
מט"ח וסחורות

שינוי מגמה: ירידות קלות בשקל לעומת הדולר והיורו

הדולר עולה ב-0.5% ל-3.57 שקלים, היורו מטפס ב-0.4% ל-3.9 שקלים; מוקדם יותר הדולר ירד ב-0.3% לעומת המטבע המקומי; הלילה השלים החשב הכללי גיוס אג"ח בשווקים הבינלאומיים בהיקף כולל של 5 מיליארד דולר, מתוכם 1 מיליארד דולר לטווח של 100 שנה; לאומי: "בנק ישראל סיפק מענה הלם ומיידי למשבר- החלק של משרד האוצר מצומצם ולא מספיק"

מיקי גרינפלד 15:5101.04.20

היפוך קל במגמה - לאחר שטיפס אל מול המטבעות הזרים בפתח הרבעון השני, הדולר עולה כעת ב-0.5% ל-3.57 שקלים, היורו מטפס ב-0.4% ל-3.9 שקלים. מוקדם יותר השקל התחזק מול הדולר והיורו, גם כן בשיעור מתון: הדולר ירד ב0.3% ל-3.55 דולר, היורו נסחר בירידה קלה אף הוא של 0.3% ל-3.89 שקלי.

 

בשוקי המטבעות העולמיים הדולר מתחזק - היורו נחלש ב-0.9% ל-1.093 דולר, הפאונד נסוג ב-0.2% ל-1.238 דולר.

 

לאחר שהמממשלה הכריזה על תוכנית סיוע של עשרות מיליארדי שקלים - האוצר יצא להנפקת חוב ענקית שתסייע למימון של חלק מהתוכנית. הלילה השלים החשב הכללי גיוס אג"ח בשווקים הבינלאומיים בהיקף כולל של 5 מיליארד דולר, מתוכם 1 מיליארד דולר לטווח של 100 שנה

 

הכלכלן הראשי של בנק לאומי,גיל בפמן, אומר הבוקר כי בחינת שני אמצעי המדיניות שהופעלו, המדיניות התקציבית והמוניטרית, מלמדת כי "בנק ישראל סיפק עד כה מענה הולם ומיידי למשבר הקורונה, בצורה של הפחתת דרישות ההון מהבנקים, תכנית של רכישות אג"ח, מכרזי החלף ועוד. מנגד, החלק של משרד האוצר בתכנית הסיוע, שאמור להיות המשמעותי בהשפעתו, נראה מצומצם ולא מספיק. להערכתנו, יש צורך מיידי בשיקוף מלא לציבור של מכלול חבילת הצעדים שהוצגה, תוך הרחבת הסיוע לסקטור העסקי, ובעיקר לעסקים קטנים ובינוניים שמעסיקים חלק גדול מהמועסקים במשק". 

 

בפמן מעריך עוד כי "התוצר המקומי יתכווץ בכ-2.7% בשנת 2020 (הערכה דומה לזו של חטיבת המחקר של בנק ישראל, מינוס 2.5%, שפורסמה ב-24 במרץ השנ), תוך עלייה חדה בשיעור האבטלה לרמות של 7% עד 9% (בממוצע שנתי). הפגיעה החמורה והמיידית במצבם הכלכלי של עסקים ומשקי בית רבים, צפויה להוביל, להערכתנו, להתכווצות הצריכה הפרטית, לירידה בהשקעות בענפי המשק ובבנייה ולפגיעה בפעילות סחר החוץ של המשק, הן בתחום הסחורות והן בתחום השירותים. כמו כן, העלייה החדה בתביעות לדמי אבטלה, במקביל לירידה החדה בהכנסות המדינה ממסים, צפויים להוביל לעלייה חדה בגירעון הממשלתי באמצעות "המייצבים האוטומטיים".

 

 צילום: בלומברג

 

 

האיגרות הונפקו לשלושה טווחים: 10 שנים בהיקף של 2 מיליארד דולר בריבית של 2.75%, 30 שנה בהיקף של 2 מיליארד דולר בריבית של 3.875% וטווח נוסף ל- 100 שנה בהיקף של 1 מיליארד דולר בריבית של 4.5%. לגיוס הוזרמו בסך הכול ביקושים של מעל 25 מיליארד דולר. בהנפקה לקחו חלק למעלה מ-400 משקיעים שונים מכ-40 מדינות, בהן ארה"ב, בריטניה וגרמניה. בין היתר, נרשמו ביקושים רבים בקרב משקיעים מוסדיים מאסיה. 

 

"לאור תכנית הסיוע הממשלתית הנרחבת להתמודדות עם משבר הקורונה בישראל, החשב הכללי החליט מוקדם יותר היום על ביצוע הנפקת אג"ח של מדינת ישראל בשווקים הבינלאומיים. ההחלטה לביצוע ההנפקה התקבלה לאחר התייעצויות נרחבות שהתקיימו בתקופה האחרונה שהצביעו על ביקוש גובר לאג"ח של מדינת ישראל", נאמר בהודעת משרד האוצר לאחר הגיוס.

 

 

x