$
בורסת ת"א

סימני הפשרה ראשונים או קפיצה לבריכה ריקה?

הצבע הירוק שחזר למסכים שבבורסה נתן את האות לזריזים שניצלו את ההזדמנות כדי לשפר עמדות. השבוע גויסו 695 מיליון שקל באג"ח ובמניות, במחירים שהשתלמו לבעלי השליטה ולמשקיעים. כעת נותר רק להמתין ולראות אם מדובר בשינוי כיוון או בתיקון זמני

יניב רחימי 07:4401.04.20

בימים שבהם נראה ששוק ההון נכנס להקפאה - המדדים צוללים, הנפקות ועסקאות רכישה מבוטלות או מושהות וידיעות על קשיים תזרימיים וחשש להפרות התניות מצד חברות רבות הולכות וגוברות, נראה שיש כאלה שכבר מתכננים את היום שאחרי הקורונה. בשבוע האחרון שוק ההון מגלה סימני התאוששות ממפולת הקורונה. מדד ת"א־125 זינק ב־16% ומדד אג"ח כללי טיפס ב־5% מהשפל שנרשם לפני שבועיים. ובעוד המשקיעים מנסים להבין אם מדובר בשינוי כיוון או רק בתיקון טכני זמני, יש חברות ציבוריות שמזדרזות להכות על הברזל בעודו חם ומנצלות את חלון ההזדמנויות כדי לשפר עמדות.

 

בשבוע האחרון בוצעו ארבע הנפקות אג"ח והנפקת מניות אחת שבמסגרתן גויסו 695 מיליון שקל במצטבר. כל עוד מסכי הבורסה יישארו ירוקים, המגמה הזאת רק תלך ותצבור תאוצה, כי הרי בשוק ההון מגייסים כשאפשר ולא כשרוצים, כי כשרוצים לא תמיד אפשר.

 

בשלב זה מסיבת הגיוסים נראית כאירוע שפתוח לקבוצה מצומצמת בלבד. שלוש מארבע החברות שגייסו חוב, בדרך של הרחבת סדרות אג"ח קיימות – אמות, וילאר וגזית גלוב – נהנות מדירוגים גבוהים בקבוצת הדאבל A. אך בשלושת המקרים גיוסי החוב בוצעו במחירים נמוכים משמעותית מאלו ששררו בשוק בתחילת השנה.

 

כך, לדוגמה, אמות גייסה 248 מיליון שקל במחיר של 90.9 אגורות לכל 1 ערך נקוב של אג"ח – מחיר שמשקף תשואה של 2.5%, שנמוך ב־12% משער האג"ח בתחילת 2020, שגילם תשואה של 0.8% בלבד. עם זאת, עדיין מדובר במחירים כדאיים גם עבור החברות המגייסות. שיעור ההיוון הממוצע המשוקלל של נכסי אמות עומד על 6.45%, גבוה בשיעור משמעותי של 4% מעלות גיוס החוב של החברה.

 

 

 

הכשרת הישוב: גיוס חוב לשם פירעון חוב

מגייסת החוב הרביעית, הכשרת הישוב שמדורגת ברמה של -A, גייסה 53 מיליון שקל במסגרת הצעה פרטית של אג"ח. עם המוסדיים שהשתתפו בגיוס של הכשרת הישוב נמנות הפניקס ומנורה מבטחים. גיוס החוב של הכשרת הישוב התאפשר, בין היתר, הודות לעובדה שהאג"ח שאותה הרחיבה (סדרה 21) מובטחת בשעבוד שני על הזכויות של החברה־הנכדה בקניון שבעת הכוכבים בהרצליה.

 

לפי תנאי שטר הנאמנות, היחס בין היקף החוב של סדרה 21 לחוב כלפי המחזיקים (יחס LTV) לא יעלה על 75%. תמורת הגיוס – שמהווה מיחזור חוב – שימשה בעיקר לפדיון מוקדם מלא של אג"ח מסדרה 19, כאשר הגיוס התבצע לפי מחיר של 94.5 אגורות לכל 1 ערך נקוב שמשקף תשואה של 2.95%. לעומת זאת, בגיוס החוב שהתבצע לפני כחודשיים, טרום משבר הקורונה, הכשרת הישוב הרחיבה את אותה סדרה לפי מחיר של 1.11 שקלים לכל 1 ערך נקוב, שמשקף תשואה של 0.5%.

 

ההזרמה של בעלי השליטה באופל בלאנס

החברה היחידה שהשלימה גיוס הון בדרך של הנפקת מניות היא חברת האשראי החוץ־בנקאי אופל בלאנס שגייסה 22.5 מיליון שקל. את ההנפקות של אופל בלאנס ושל אמות הובילה חברת החיתום ווליו בייס. בעלי השליטה באופל בלאנס הזרימו בהנפקה 12.6 מיליון שקל והיו אחראים ל־56% מהסכום שגויס. המחיר במכרז שנערך במסגרת ההנפקה נקבע על 2.1 שקלים למניה, והוא מגלם למשקיעים שהשתתפו בה רווח "על הנייר" של כ־23%.

 

חרף עליית תשואות האג"ח בשוק, והירידה שנרשמה במחירי המניות, המשך המגמה החיובית בבורסה צפוי להביא לגיוסים נוספים של חברות חדשות. מטבע הדברים, בשלב זה החברות שזוכות להיכנס בסדק הצר הן אלו שזוכות לאמון מצד המשקיעים. אולם סביר להניח שכבר כעת חברות נוספות נערכות וממתינות לשעת כושר כדי לעוט על כספי המשקיעים, בתקווה שסכר ההנפקות והגיוסים ייפרץ ומחשש שמשבר הקורונה ישוב לצבוע את מסכי הבורסה באדום.

 

 

אבי מוסלר מנכ"ל אמות אבי מוסלר מנכ"ל אמות צילום: אוראל כהן

 

x