$
בורסת ת"א

אנרג'יאן פתחה פער של 2.5 מיליארד שקל מדלק

מניית חברת האנרגיה קפצה אתמול בעקבות מכירת נכסי נפט בבריטניה וסקנדינביה. עסקה זו מצטרפת למהלכים שהזניקו את אנרג'יאן לשווי גבוה מדלק, שהשקיפה עליה מלמעלה כשנכנסה לבורסה המקומית

ליאור גוטמן 06:5716.10.19

מניית חברת האנרגיה היוונית־בריטית אנרג'יאןזינקה אתמול (ג') ב־9.6%. זאת, לאחר הודעת החברה שהיא מוכרת את נכסי הנפט שלה באזורי סקנדינביה והים הצפוני לחברת האנרגיה הבריטית נפטון. שווי העסקה נאמד על ידי אנרג'יאן בכ־250 מיליון דולר.  

 

נכסי הנפט האמורים כוללים פרויקטים בשטחיהן של נורבגיה ובריטניה והם חלק מחבילת הפרויקטים של ענקית האנרגיה האיטלקית אדיסון, שנמכרו רובם ככולם לאנרג'יאן רק לפני כשלושה חודשים, בעסקת ענק בשווי של כ־865 מיליון דולר. העסקה למכירת נכסי הנפט בים הצפוני תלויה בהשלמת הרכישה של נכסי אדיסון, שמתוכננת לסוף 2019.

 

מתמקדת בים התיכון

בראיון ל"כלכליסט" שערך מנכ"ל החברה מתיאס ריגס ביולי האחרון, הוא הסביר מבעוד מועד את הסיבה למכירה הנוכחית - לתפיסתו, הפורטפוליו של אנרג'יאן צריך לכלול רק נכסי נפט באזור אגן הים התיכון. "אני עושה עסקים רק במקומות שאליהם אני יכול להגיע בטיסה של שלוש שעות. אנרג’יאן לא תגיע לארה”ב או למפרץ מקסיקו. נתמקד באגן הים התיכון, במדינות שאנחנו מבינים את התרבות והמנטליות שלהן".

מה דעתך על מניית אנרג'יאן:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
קנייה חזקה קנייה המתן מכירה מכירה חזקה

 

המכירה המדווחת והזינוק של המניה אתמול הביא את אנרג'יאן לשווי שוק של כ־7.8 מיליארד שקל, מה שמוביל את ההשוואה הבלתי נמנעת לשווי של קבוצת דלק, שעומד על 5.3 מיליארד שקל, על כל האחזקות שלה במאגרי תמר ולוויתן, ועם חוזי הייצוא החדשים למצרים. יש לציין כי ביום שבו אנרגי'אן נרשמה למסחר גם בבורסת ת"א, בנוסף לבורסת לונדון, שווייה עמד על 4.7 מיליארד שקל. זאת, לעומת בעוד שווייה של דלק, שממנה רכשה את מאגרי כריש ותנין הקטנים, עמד על 7.6 מיליארד שקל - כלומר התמונה התהפכה כמעט לחלוטין.

 

יש יאמרו שההשוואה אינה הוגנת, כיוון שדלק ניצבת בראש הפירמידה, כאשר הזרוע הישירה שלה בתחום האנרגיה, שותפות דלק קידוחים, נסחרת בשווי של כ־10.3 מיליארד שקל.

  

 

ניגודיות בקבלת ההחלטות

כך או כך, ההשוואה בין הדרך שעשתה אנרגי'אן לזו של קבוצת דלק, בעיקר במהלך השנה האחרונה, מעניינת ומגלמת מסעות שונים לגמרי, עם ניגודיות מובהקת בקבלת החלטות: בעוד שאנרג'יאן ניצלה הזדמנות לרכוש את נכסי אדיסון במחיר נוח (שממנו היא תקזז את התמורה על מכירת נכסי הנפט בסקנדינביה - ל"ג); ונכנסה לעוד רישיונות בישראל, קבוצת דלק נאנקת עם אישור עסקת שברון בהיקף של כ־1.6 מיליארד דולר, שגוררת אחריה ירידות חדות במניית הקבוצה מאז שנחתמה.

 

בנוסף, דלק עדיין בהמתנה בכל הקשור למכירת אחזקותיה בחברת הביטוח הפניקס כמו גם וציפיה שהרגולטורים יאשרו יצוא הגז למצרים. בנוסף, לאורך השנים דלק חילקה מאות מיליוני שקלים כדיבידנד – דבר שטרם התרחש אצל אנרג'יאן.

 

אבל פה לא נגמרת ההשוואה: אנרג'יאן כבר השקיעה ברכש של פלטפורמה ימית (FPSO) להפקת הגז, ואת 2019 היא ניצלה כדי לחתום על שורת חוזים חדשים, שהביאו אותה להיקף אספקה שנתי כולל של כ־4.7 מיליארד מ"ק. החוזים נחתמו מול תחנות הכוח הפרטיות בישראל, בתמחור שהיה זול לפעמים בכ־30% מהתעריף שחברת החשמל משלמת למאגר תמר.

 

באנרג'יאן מתעקשים שתחילת הזרמת הגז ממאגרי כריש ותנין מתוכננת למרץ 2021, ולמעשה בשבוע האחרון הושלמה בסינגפור בניית השלדה של אסדת הקידוח שתפעל במאגרים. מבחינת אנרג'יאן הכל מתקדם לפי התוכנית המקורית, כאשר באופק החברה מחזיקה עוד תשעה רישיונות שונים לחיפושי גז ונפט. לפי הערכות החברה, ברישיונות שהיא מחזיקה קיים פוטנציאל למציאת עוד גז, כך שאנרג'יאן אמורה להתחרות בדלק ובנובל אנרג'י עמוק לתוך העשור הבא.

 

מימין: בעל השליטה בקבוצת דלק יצחק תשובה ומנכ"ל אנרג'יאן מתיוס ריגס מימין: בעל השליטה בקבוצת דלק יצחק תשובה ומנכ"ל אנרג'יאן מתיוס ריגס

  

עושר הנכסים הזה עוד עשוי להכניס את אנרג'יאן תחת זכוכית המגדלת של רשות התחרות, אולם השורה התחתונה היא אחת: אם באוגוסט 2016, מועד רכישת מאגרי כריש ותנין בכ־150 מיליון שקל בלבד, מישהו היה מספר לריגס שעד סוף העשור שווי החברה יעבור את זה של דלק הענקית, הקביעה היתה מסתכמת בהרמת גבה.

 

 

כיום, אנרג'יאן כבר נסחרת בבורסה בלונדון והרחבת הפעילות שלה אמורה לייצר תחרות אמיתית במשק. זאת, למרות הטענות על חוסר תחרותיות שהשמיעו מתנגדי מתווה הגז הממשלתי, במסגרתו המדינה כפתה על דלק למכור את מאגרי כריש ותנין לכל המרבה במחיר. כל שנותר הוא לגלות מה המדינה מתכננת לעשות עם הגז שימצא, ומי יהנה ממנו, אם בכלל.

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x