$
מט"ח וסחורות

כך הקפיץ סוחר אחד את הביטקוין ביותר מ־800%

במחקר חדש נטען כי הקפיצה הגדולה הראשונה בערך הביטקוין נבעה מתרמית, ושייתכן שבוצעה כדי להסתיר גניבת ענק בבורסת מטבעות. לפי החוקרים, שניים מהם מאוניברסיטת תל אביב, ייתכן שפעילות דומה אחראית לנסיקתו של המטבע ב־2017

הגר רבט ורעות שפיגלמן 06:5018.01.18

שוק מטבעות הקריפטו צלל בחודש האחרון בצורה דרמטית ואיבד כמעט 50% מערכו: שווי המטבעות נחתך משיא של 824 מיליארד דולר בתחילת החודש לכ־452 מיליארד דולר אתמול. הביטקוין, המטבע הבולט מביניהם, נחתך משווי שיא של כ־19.3 אלף דולר בסוף 2017 לרמה של 9,200 דולר בשפל של אתמול.

 

 

 

מטבעות מרכזיים אחרים איבדו אפילו יותר משוויים. כך למשל, מטבע הריפל שעלה לכותרות לאחר ששווי השוק שלו עקף את זה של מטבע האת'ריום והגיע למקום השני, איבד רק אתמול כ־35% מערכו. ערכו של מטבע ריפל בודד צנח מתחת לדולר, לאחר שכבר חצה את רף השלושה דולרים. האת'ריום עצמו איבד כרבע משוויו ביממה האחרונה וירד מתחת ל־800 דולר, לאחר שכבר חצה את רף ה־1,300 דולר למטבע בודד.

 

הרכישות המזויפות

 

התנודות החדות בערכם של מטבעות הקריפטו העלו טענות על כך שספקולנטים ובעלי אינטרס משפיעים על שוויים באמצעות תרמיות או מניפולציות. לפי מחקר שפורסם באחרונה ומכה גלים השבוע, זה בדיוק מה שקרה לביטקוין כבר לפני ארבע שנים.

 

המחקר, בשם "מניפולציות מחיר במערכת הביטקוין", פורסם בגיליון האחרון של כתב העת האקדמי Journal of Monetary Economics. במחקר טוענים החוקרים כי חשפו את האופן שבו מסחר מזויף שביצע משתמש בודד גרם לקפיצה של יותר מ־800% בערכו של הביטקוין. על המחקר חתומים ארבעה חוקרים: פרופ' ניל גנדל וטלי אוברמן מאוניברסיטת תל אביב וג'יי טי המריק וטיילור מור מאוניברסיטת טולסה שבאוקלהומה.

 

 

 

 

המחקר, המתבסס על ניתוח פעילות מסחר בבורסת Mt. Gox בשנת 2013, מראה כיצד השפיע המסחר על שער הביטקוין. באותה תקופה היתה בורסה זו המובילה בתחום המסחר במטבעות קריפטוגרפיים והיתה אחראית ל־70% מהמסחר בביטקוין.

 

כך זה עבד, לפי הטענות שעולות במחקר: משתמש בשם ווילי הפעיל מקבץ של 49 חשבונות שונים. כל אחד מאותם חשבונות רכש במהלך החודשים ספטמבר־נובמבר 2013 ביטקוין בשווי של 2.5 מיליון דולר בדיוק ומעולם לא מכר אותם. כאשר חשבון אחד הגיע למכסה, החשבון הבא החל לרכוש ביטקוין, עד שהגיע בעצמו למכסה - וחוזר חלילה. 

 

 

 

אלא שהרכישות הללו התבררו לבסוף כמזויפות. המשתמשים שמכרו ביטקוין לחשבונות של ווילי גילו זאת כאשר ניסו למשוך את המטבעות המסורתיים שלכאורה קיבלו תמורת הביטקוין ולא הצליחו, משום שמעולם לא שולמו להם.

 

לפי החוקרים, שער הביטקוין עלה בכ־20 דולר בכל יום שבו החשבונות של ווילי סחרו במטבע. לעומת זאת, בימים שבהם לא סחרו נרשמו ירידות קלות בערך הביטקוין. לצד ווילי פעל משתמש נוסף בשם מרקוס באופן שעורר את חשד החוקרים, אולם השפעתו על שער הביטקוין היתה פחותה בהשוואה.

 

בתקופה שבה פעלו שני החשבונות נמכרו כ־600 אלף מטבעות ביטקוין בשווי של כ־188 מיליון דולר לחשבונות שלא שילמו עליהם לבסוף. באותה תקופה עלה ערך הביטקוין מ־150 דולר ליותר מ־1,100 דולר.

 

דליפת מידע עצומה

 

במאמר, החוקרים תוהים אם העלייה המטאורית בערכם של הביטקוין ומטבעות קריפטו נוספים בשנת 2017 היא תוצאה של מניפולציות דומות לאלו שבוצעו ב־2013.

בורסות כמו Mt. Gox, שאחראיות לחלק מהותי מהמסחר במטבעות קריפטוגרפיים, אינן נתונות לפיקוח של רגולציה וחשופות למתקפות סייבר. רוב הסוחרים במטבעות אלו מבצעים את הרכישה הראשונה שלהם דרך בורסות כאלו. מחקר שפורסם ב־2013 הראה ש־45% מזירות המסחר הללו נסגרו ושהרבה מהנותרות חשופות לפרצות אבטחה. לכן, כתבו החוקרים באותו מאמר, מטבעות הקריפטו נתונים תמיד תחת איומי התקפה ופיקוח.

 

איומים כאלה הם שאפשרו לחוקרים במחקר שפורסם עתה לאסוף נתונים. בורסת Mt. Gox קרסה ב־2014, קריסה שלוותה בדליפת מידע על 18 מיליון עסקאות, כולל פרטים על חשבון המשתמש. החוקרים מציינים שמיד אחרי הדליפה ב־2014, כמה מהמשתמשים בזירה טענו שאיתרו פעילו חשודה באתר ופרסמו זאת במספר בלוגים. המחקר הנוכחי מאשש טענות אלה.

 

מארק קרפלס, מנכ"ל ומייסד בורסת המטבעות הקריפטוגרפיים Mt. Gox. החוקרים טוענים שייתכן שהוא עומד מאחורי התרמית מארק קרפלס, מנכ"ל ומייסד בורסת המטבעות הקריפטוגרפיים Mt. Gox. החוקרים טוענים שייתכן שהוא עומד מאחורי התרמית צילום: בלומברג

 

החוקרים עברו על הנתונים שהודלפו ואיתרו בהם כמה חשבונות חשודים עם מידע חסר על המשתמשים. אחד מהם, שפעל תחת השם מרקוס שילם סכומים אקראיים עבור ביטקוין, שהסתכמו ב־76 מיליון דולר לאורך 225 יום. אלא שבדיקת החוקרים העלתה כי מרקוס מעולם לא העביר את התשלום עבור הביטקוין שרכש. החשבון השני, בשם ווילי, פעל בשיטה דומה ורכש 268 אלף מטבעות ביטקוין בשווי של 112 מיליון דולר במהלך חודשיים. בנוסף, נמצאו ראיות לכך שווילי ביצע עסקאות גם כאשר האתר היה מנותק מהרשת.

 

מי יכול להרוויח

 

החוקרים מציעים שני הסברים אפשריים לפעילות של ווילי. ההסבר הראשון הוא ההסבר המתבקש, שלפיו מי שעמד מאחורי ווילי רכש ביטקוין לפי שווי נמוך וביצע עסקאות בהיקפים עצומים כדי להגדיל את שווי אחזקותיו.

 

אולם ההסבר השני יותר מעניין. לטענת החוקרים, ייתכן שמדובר בניסיון של מייסד Mt. Gox מארק קרפלס להסתיר גניבת ענק מהבורסה שאירעה ב־2011. קרפלס מבוקש על ידי הרשויות בצרפת. ב־2015 הוא נעצר ביפן והואשם במעילה בכספים.

 

אתרי המסחר במטבעות קריפטו לא מחזיקים ביתרות מזומן הזהות לסכום הכולל בחשבונות המשתמשים, ממש כמו בנקים מסורתיים. לפי הסברה של החוקרים, ב־Mt. Gox ניפחו את היקף העסקאות כדי שהמשתמשים ימשיכו להביע אמון באתר וישאירו בו את כספם.

 

במקביל, לקוחות שביקשו למשוך מטבעות מסורתיים מהאתר בחודשים האחרונים לפעילותו נענו שלא ניתן לעשות זאת מכיוון שהבנקים מגבילים את הסכומים שהוא יכול להעביר בכל זמן נתון. לכן, לפי החוקרים, מי שהפעיל את ווילי לא ניסה להרוויח ישירות מהעסקאות אלא לקנות לבורסת Mt. Gox זמן באמצעות יצירת אשליה של פעילות ענפה, שבגללה לא ניתן למשוך מטבעות מסורתיים מהאתר. העובדה שווילי ביצע רכישות גם כאשר האתר היה מושבת מחזקת את הטענה הזאת.

 

 צילום: Getty

 

"במהלך התקופה שחקרנו, שערי החליפין בין הדולר לביטקוין עלו בממוצע ב־4% בימים שבהם נערך מסחר חשוד", מסרו החוקרים בהודעה לעיתונות. "זאת בהשוואה לירידה קלה בימים שבהם לא נערך מסחר כזה. ההבדל ניכר. מה שבולט במיוחד הוא שלא ניתן לייחס את עליית הערך למסחר החשוד בלבד. ייתכן שעסקאות המרמה הללו שלחו מסר לקהילה הגדולה יותר שכדאי לקנות ולאגור עוד ביטקוין ובכך תרמו להמשך העלייה.

 

"מכיוון שנדיר שתוואי כזה של נתונים זמין לחוקרים, איננו יכולים לומר אם פעילות דומה ממשיכה לאפיין את המסחר בביטקוין", מסכמים החוקרים. "בהינתן העלייה המטאורית בשער הביטקוין לאחרונה, חשוב שאתרי המסחר יוודאו שלא מתקיים מסחר שמקורו בהונאה. מאחר שהאקוסיסטם של הביטקוין עדיין אינו נתון תחת רגולציה, המשטור העצמי של שחקני מפתח במערכת הוא קריטי. בנוסף, על הרגולטורים להתחיל לקחת תפקיד פיקוח פעיל ככל שמערכות הביטקוין משתלבות יותר במערכות התשלומים והפיננסים הבינלאומיות".

 

בתגובה לעיתונות הוסיפו החוקרים שאינם יכולים לשלול את האפשרות שהעלייה של הביטקוין ב־2017 קשורה בהונאה, אולם גם אינם יכולים לקבוע ממה היא נובעת.

המחקר, שכבר זכה לתהודה רבה בעולם, עוסק אמנם בביטקוין, אבל ניתן להשליך ממנו על מסחר במטבעות קריפטוגרפיים בכלל. בעיקר, ניתן ללמוד ממנו כמה קל להשפיע על ערכם כאשר ההיצע שלהם בשוק מוגבל. במקרים רבים של הנפקת מטבעות חדשים (ICO), ערכם של המטבעות מזנק מיד כאשר הם הופכים זמינים למסחר בבורסות השונות - גם אם הקשר בינם לבין המוצר שהחברה מקדמת חלקי או מקרי לגמרי.

 

האיום האסייתי

 

הירידה התלולה בשוויים של מטבעות הקריפטו המרכזיים מגיעה על רקע הכרזה של קים דונג יון, שר האוצר של דרום קוריאה, כי הממשלה תאסור מסחר בביטקוין. דרום קוריאה נחשבת לאחד השווקים הגדולים בעולם בתחום המטבעות הקריפטוגרפיים.

 

גם סין, שנחשבת לשחקנית ענק בתחום, הודיעה כי היא פועלת להגבלת המסחר והכרייה של מטבעות אלו.

 

בראיון לתחנת רדיו בדרום קוריאה, דונג יון אמר כי הגבלת המסחר עדיין תלויה בדיון בין משרדי הממשלה. השר הוסיף שקיימת ספקולציה לא רציונלית בתחום ושדרושה בו רגולציה רציונלית.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x