$
מט"ח וסחורות

אל תזלזלו בו: הביטקוין כבר שווה יותר מבאפט, בואינג וניו זילנד

פרופסור בכיר באוניברסיטת ייל: "מעולם לא נתקלתי בגרף כזה של נייר ערך כלשהו. מדובר ברעיון רעיל למשקיעים"

שירות כלכליסט 13:3405.12.17

הזינוק העצום בשווי הביטקוין בחודשים האחרונים, פירושו ששווי השוק של המטבע הווירטואלי הוא כעת גבוה מהתפוקה השנתית של כלכלות שלמות, ומהשווי המוערך של כמה מהמיליארדרים המוכרים בעולם.

 

 

הדיון האם מדובר בבועה או בהשקעה לגיטימית, לא הפריע לשווי של המטבע להמשיך ולעלות גם אתמול (ב') מעל לרף ה-11 אלף דולר. יתרה מכך, מאז תחילת השנה המטבע התחזק ביותר מאלף אחוז. לפי חברת Coinmarketcap.com, שעוקבת אחר הנעשה בשוק, השווי הכולל של מטבעות הביטקוין שבתפוצה עומד על 190 מיליארד דולר.  

אוקלנד, ניו זילנד אוקלנד, ניו זילנד צילום: shutterstock

 

לנוכח ההתחזקות הזו, בסוכנות בלומברג מצאו חמישה דברים ששווי השוק שלהם נמוך כעת משל הביטקוין:

 

התמ"ג של ניו זילנד: הכלכלה של ניו זילנד המבוססת בעיקר על חקלאות ותיירות מוערכת בשווי של 185 מיליארד דולר, כך לפי נתוני הבנק העולמי שפורסמו ביולי. פירוש הדבר שהשווי שלה נמוך ב-5 מיליארד דולר משל הביטקוין. ניו זילנד יכולה להתנחם בכך שהיא לא היחידה. השווי של הביטקוין גבוה גם משל התמ"ג של מדינות כמו קטאר, כווית והונגריה.

 

גולדמן זאקס ו-UBS: הביטקוין אף הצליח לעקוף את השווי של שניים מהבנקים המשפיעים בעולם. שווי השוק של גולדמן זאקס עמד ביום שישי על 97 מיליארד דולר, ואילו הבנק השוויצרי מסתפק ב-67 מיליארד דולר. פירוש הדבר כי שני הבנקים ביחד שווים פחות מהמטבע הווירטואלי. עם זאת, בינתיים שני הבנקים הללו לא מביעים עניין להשקיע בביטקוין.

 

 צילום: איי פי

 

בואינג: היא אולי מייצרת מטוסי ג'מבו, אך שווי השוק של בואינג, שעומד על 162 מיליארד דולר, הוא גם נמוך משל המטבע הווירטואלי, שכלל לא היה קיים לפני עשור.

החברה, המגדירה את עצמה כחברת החלל והתעופה הגדולה בעולם, נוסדה כבר לפני מעל מאה שנים ומעסיקה 140 עובדים ביותר מ-65 מדינות. גם יריבתה איירבוס משתרכת מאחורי הביטקוין עם שווי של 78 מיליארד דולר.

 

14 נושאות מטוסים: אם ניתן היה להשתמש בשווי השוק של ביטקוין כדי לרכוש ציוד צבאי, אפשר היה להתחמש כראוי. נושאת המטוסים האמריקאית ג'רלד אר. פורד, הראשונה מדגם חדש שיופעל על אנרגיה גרעינית עלתה 13 מיליארד דולר. כך שאם המשקיעים יאחדו את כל המטבעות שלהם הם יוכלו לרכוש צי של 14 נושאות מטוסים.

 

נושאת המטוסים ג'ראלד פורד, הצי האמריקאי נושאת המטוסים ג'ראלד פורד, הצי האמריקאי צילון: US Navy

 

ביל גייטס, באפט והמלכה אליזבת: הם מדורגים כבר שנים בפסגת רשימת המיליארדרים של העולם, אך גם אם וורן באפט וביל גייטס יאחדו את ההון שלהם, זה לא יספיק כדי לקנות את כל מטבעות הביטקוין שבתפוצה. השווי של גייטס הוא 90 מיליארד דולר ושל באפט 83 מיליארד דולר, כך לפי מדד המיליארדרים של בלומברג. גם אם נוסיף את הונה של מלכת אנגליה, שעומד לפי ההערכות על 383 מיליון דולר, לא נגיע לשווי של הביטקוין. באפט אף נשמע סקפטי לגבי המטבע בעבר.

 

"רעיון רעיל למשקיעים"

בתוך כך המחיר של הביטקוין ממשיך לעלות ומתקרב לרף ה-12 אלף דולר, אך זה לא מספיק כדי לשכנע את הכלכלן סטיבן רואץ' שמדובר בהשקעה משתלמת. לדבריו, המטבע הווירטואלי נמצא "בבועה ספקולטיבית מסוכנת".

 

רואץ', פרופסור בכיר באוניברסיטת ייל ולשעבר הכלכלן הראשי של מורגן סטנלי, הוסיף כי מדובר ב"רעיון רעיל למשקיעים". "זו בועה ספקולטיבית מסוכנת בלי כל צל של ספק", אמר בראיון ל-CNBC. "מעולם לא נתקלתי בגרף של ני"ע שבו למחיר יש דפוס אנכי, והביטקוין הוא הדפוס האנכי ביותר שנתקלתי בו בקריירה שלי".

 

המטבע הווירטואלי זינק ביותר מאלף אחוז מאז תחילת השנה, על רקע התעניינות מוגברת מצד משקיעים קמעונאיים ומוסדיים, שלתפיסתם הביטקוין יהפוך למטבע העתיד.

במקביל, בורסות מרכזיות כמו CME ו-CBOE הודיעו כי יכניסו למסחר חוזים עתידיים בביטקוין, מהלך שקרוב לוודאי יוביל לעליות נוספות במחיר.

 

סטפן רואץ' סטפן רואץ' צילום: בלומברג

 

אולם, רואץ' טוען כי הצעדים האלה שמעניקים לגיטימציה למטבע הם "מסוכנים במידה מסוימת" למשקיעים, זאת בהתחשב במה שהוא מתאר כ"העדר של שווי כלכלי מהותי לרעיון". משקיעים רבים מודים כי אינם מבינים באמת את ההיבטים הטכניים של המטבע או של טכנולוגיית בלוקצ'יין שאחראית לכרייתו, ומקווים פשוט להרוויח מכך שהמטבע רק ממשיך לעלות.

 

"כמו כל בועה, גם זו תתפוצץ", מזהיר ראוץ'. "היא תרד ומי שביצע את ההשקעה האחרונה הוא שייפגע בצורה הקשה ביותר, אין שום ספק בעניין".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x