$
בורסת ת"א

חושבים שזה בועה? כך תעשו שורט על הביטקוין

המטבע הווירטואלי ביטקוין חצה רק בתחילת השנה את השווי של 1,000 דולר למטבע. מאז הוא זינק ב־900%, ללא בסיס כלכלי ממשי, והעלה חששות שבכל רגע הבועה תתפוצץ. כעת משיקים כמה גופים אפשרות ליהנות מהפיצוץ – מוצרים פיננסיים שערכם יעלה אם ערכו של הביטקוין יירד

דרור רייך 11:0029.11.17

אובר, חברת המוניות הגדולה בעולם, לא מחזיקה בכלי רכב. פייסבוק, חברת המדיה הפופולרית בעולם, לא מייצרת שום תוכן. לעליבאבא, הקמעונאית בעלת השווי הגבוה ביותר בעולם, אין מלאי. ול־Airbnb, ספקית מקומות הלינה הגדולה בעולם, אין שום נדל"ן. משהו מעניין קורה כאן" – כך הצהיר טום גודווין מאתר טק־קארנץ' לפני שנתיים וחצי. כיום צריך להוסיף לציטוט המפורסם שלו את הביטקוין, המטבע המבוזר הפופולרי ביותר בעולם, שחצה הלילה את שער החליפין של 10,700 דולר לביטקוין יחיד, לאחר עלייה מטאורית של כ־900% מתחילת השנה.

 

 

 

השווי של כל המטבעות של ביטקוין ביחד עומד כיום על 160 מיליארד דולר - יותר מהשווי של ג'נרל אלקטריק, החברה הוותיקה שנוסדה ב־1892, מעסיקה 295 אלף עובדים ובעלת הכנסות שנתיות של 123 מיליארד דולר - וכל זה ללא בסיס כלכלי, בנק מרכזי או מדינה שעומד מאחוריו וקובעת את הערך שלו. "בשלבים האלה זה נראה כמו נבואה שמגשימה את עצמה וממשיכה להגשים את עצמה", אומר אילן ארד קשת, מנכ"ל בית ההשקעות יצירה – ומוסיף כי יש מה לעשות במקרה שהנבואה תפסיק להגשים את עצמה. "ביטקוין חדשים נוצר כל הזמן, אבל יש לו כמות סופית – 21 מיליון מטבעות. כבר עברו את מחצית הדרך, ובחודש הקרוב צפוי להתחיל מסחר בחוזים דרך הבורסה של שיקגו באמצעות קרנות עוקבות מדד (ETF). זה משהו שהולך לטרוף את הקלפים ולפתוח את האפשרות בפעם הראשונה לעשות שורט אמיתי".

 

 צילום: גטי אימג'ס

 

 

קשה לשער מה יקרה לאחר הרגע המהותי שבו שהמטבע הווירטואלי יתחיל להיסחר בבורסת הסחורות הגדולה בעולם בשיקגו. האם זה יעלה את ערכו בגלל הלגיטימציה שהוא יקבל? האם גופים מוסדיים, גדולים או קטנים ייקחו פוזיציה בנכס הזה? או אולי התפכחות מהחלום? רוב האנשים ששוחחו עם "כלכליסט" סיפרו על משברון שיתחיל עם כניסת המטבע הווירטואלי למסחר בבורסה – בעיקר בגלל האפשרות לבצע מכירה בחסר בצורה לגיטימית. עם זאת, אי אפשר להתעלם מהעובדה שהמטבע הפך ללגיטימי גם בשיח הציבורי וגם בהשקעות פרטיות, ולכן ייתכן שהמוסדיים לא יירצו להישאר מאחור.

 

שורט מסוכן מהרגיל

 

החודש התחילו שני בתי השקעות - Swiss structured products houses Vontobel AG ו־Leonteq Securities AG – לשווק תעודה למוצר שמשקיע נגד כיוונו של הביטקיון בבורסת SIX בשווייץ. כלומר, מוצר שמרוויח אם ערכו של המטבע הווירטואלי נופל. המטבע אמנם לא נפל בכלל בהסתכלות בטווח הבינוני, אך הוא סובל מתנודתיות של יותר מ־10% ביום במטבע שגרמה למוצר להיות פופולרי. מהצד השני, הרף הגבוה עורר את הדובים, ששוב מביאים ראיות חדשות להיווצרותה של בועה.

חשוב לציין כי היכולת לעשות שורט על המטבע היא אפילו יותר מסוכנת מהשקעה רגילה בו. יש גם אפשרות לא חוקית לבצע החלפה של ביטקוין, בעיקר בגלל הנזילות הטובה שלו לטווח הקצר, אבל כאן המוכרים דורשים ביטחונות מאוד גבוהים, שכן הקפיצות בערך המטבע הן דרמטיות.

 

וישנה עוד אפשרות לבצע סוג של מכירה בחסר על המטבע – באמצעות חוזי הפרשים CDF. מדובר בחוזה שנערך בין המשקיע לברוקר, שבהם מוסכם להעביר אחד לשני כסף במקרה של עלייה או ירידה בערך המטבע בהתאם למחירו בתאריך שנקבע בחוזה.

 

"CFD הוא כיום שוק גדול אם אתה רוצה להמר נגד הביטקוין בטווח הקצר", אומר נאים אסלם, אנליסט ראשי בפירמת TF שווקים גלובאליים בלונדון, שמציעה חוזים על המטבע. "על פי החוזים בטווח הקצר אני מעריך שנראה את המטבע עולה ל־10,100 דולר ואז תהיה קצת הפסקה מהעליות".

 

תודה לבלאק פריידי

 

בורסת הביטקוין הגדולה בארה"ב, קוינבייס (Coinbase) הוסיפה כ־100 אלף חשבונות חדשים בין יום רביעי ויום שישי האחרונים, בדיוק בזמן למבצעי בלאק פריידי, כך שהיא מנהלת כיום 13.1 מיליון חשבונות. לשם השוואה, בנובמבר 2016 היו בקוינבייס 4.9 מיליון חשבונות.

 

"נראה כי העליות נובעות מהקמעונאות", אמר לאחרונה בריאן קלי, מנכ"ל BKCM, חברת השקעות שמתמחה בנכסים דיגיטליים. "כל מי שאני שוחחתי איתו בקהילת המטבעות הווירטואלים סיפר שהשיחה סביב שולחן חג ההודיה עסקה בביטקוין, וזה עודד חברי משפחה רבים לרכוש ביטקוין.

 

אבל זה לא רק הביטקוין. אחד המתחרים הגדולים שלו, אתריום, קבע שיא חדש בשבוע שעבר כשעלה לשער של 425 דולר. בכך שבר המטבע הווירטואלי את שיאו הקודם מיוני, שעמד על 414 דולר.

  

המכרה היקר בעולם

 

בנוסף להיצע והביקוש הטהורים שקובעים את ערכו של הביטקוין, גם יצירה של מטבעות חדשים, באמצעות פעולת כרייה וירטואלית, נהפכת למשמעותית במחיר המטבע. "עליות הכרייה הולכות ועולות", אומר ארד קשת. "כשהביטקוין התחיל היתה יכולת לייצור מטבע במחשב פשוט בעלויות נמוכות. כיום צריך חוות מחשבים, מעבדים מאוד חזקים ועליות חשמל מאוד גבוהות, מה שגם תורם לעלייה בערכו".

 

כמה חשמל? על פי מחקר של אתר Power Compare הבריטי, שמבצע מעקב אחרי נתוני צריכת חשמל ואנרגיה, פעולות הכרייה צורכות 0.13% מצריכת החשמל העולמית בכל שנה. מדובר בכ־29 טרה־ואט, יותר מב־156 מדינות שלמות בעולם, ביניהן 12 ממדינות ארה"ב. על פי הערכות, אם קצב הצמיחה הנוכחי יישמר, בפברואר 2020 תעקוף צריכת החשמל של הכורים את זו של האנושות כולה.

 

ומה עם הרגולציה?

 

מעבר לביטקוין עצמו, יש מטבעות חדשים שמונפקים כל הזמן, ומעלים גם קשיים רגולטוריים. "הנפקת מטבעות דיגיטליים היא תופעה שצוברת תאוצה ברחבי העולם ומהווה אתגר לרגולציה", מסביר עו"ד אמיר עסלי, שותף במחלקת שוק ההון במשרד ש. הורביץ. "אין אחידות רגולטורית ואנו עדים לכך שספקטרום הרגולציה נע בין איסור מוחלט בסין, פרסום אזהרות לציבור ובחינת כל מקרה לגופו באנגליה ונקיטה בגישה אקטיבית לצורך הסדרה רגולטורית. בישראל, הקים יו"ר רשות ניירות ערך שמואל האוזר ועדה לבחינת הסדרת הנושא, שצפויה להגיש דו"ח ביניים עד לסוף השנה".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x