$
שווקי חו"ל

אחרי חשיפת תוכנית הפיטורים: האם טבע תזכה מחדש באמון המשקיעים?

"כלכליסט" חשף אתמול כי ענקית התרופות תפטר כ-1,700 עובדים בישראל; אלה הגורמים שיצרו את משבר האמון בין החברה למשקיעים - ודחפו את המניה לצלילה של עשרות אחוזים

דרור רייך 14:3624.11.17

מניית טבע תגיב היום (ו') במסחר בוול סטריט לחשיפת "כלכליסט" מאתמול שלפיה היא תפטר אלפי עובדים.

 

 

 

אמש לא התקיים מסחר בוול סטריט בשל חג ההודיה, ובמסחר המוקדם היום מטפסת טבע ב-3.8%. אתמול בת"א עלתה המניה ב-4.6%.

 

לירידה של 68% שנרשמה במחיר המניה ב-12 החודשים החולפים והעובדה שאינה מצליחה להתאושש יש כמה סיבות. הראשונה בהן היא ספק שמטיל השוק ביכולת של טבע לשרת חוב עצום שנטלה בגין רכישת החטיבה הגנרית של אלרגן - אקטביס. החוב הכבד שרובץ על החברה הוא בהיקף של כ-35 מיליארד דולר.

 

 

מה דעתך על מניית טבע (US):
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
קנייה חזקה קנייה המתן מכירה מכירה חזקה

 

זמן קצר לאחר הרכישה היקרה של אקטביס הודיעה טבע גם על רכישת רימסה המקסיקנית בעסקה של 2.3 מיליארד דולר - שהתבררה ככושלת. טבע הפסידה גם בתביעה שהגישה נגד רימסה בבית משפט בארה"ב, בטענה כי המוכרים רימו אותה.

 

כעת, לאחר שבתחילת אוקטובר אישר מינהל המזון והתרופות האמריקאי (ה- FDA) למיילן לשווק גרסה גנרית לקופקסון במינון של 40 מ"ג - תרופת הגדל של טבע שהיתה אחראית ב-2016 אחראית על כחמישית מההכנסות שעמדו על כ-22 מיליארד דולר ועל 40% מהרווחים שעמדו על 5.2 מיליארד דולר - החברה נאבקת למצוא כיוון אסטרטגי.

 

סוכנות דירוג האשראי פיץ', כבר הורידה את דירוג האשראי של טבע לרמת "זבל" בתחילת נובמבר, אבל שתי סוכנויות הדירוג הגדולות, מוד'יס ו- S&P עדיןי לא עשו זאת.

 

טבע השלימה לאחרונה תיקונים להסכמי ההלוואה עם הבנקאיים, שהגדירו מחדש את יחסי המינוף בהתניות הפיננסיות. יחסי המינוף המתוקנים (חוב נטו ל-EBITDA) הקבועים בהתניות הפיננסיות להם התחייבה החברה בהסדרי האשראי יאפשרו יחס מינוף מקסימלי של עד 5 פעמים, עד 2018, שיפחת בהדרגה לכדי 3.5 פעמים עד 2020. נכון להיום, סכום כלל הסדרי ההלוואה הבנקאיים של טבע עומד על כ-11 מיליארד דולר. התיקונים כוללים תנאים נוספים ובהם הגדלת עמלת ההתחייבות בנוגע למסגרת האשראי המתחדשת, במידה שדירוג האשראי של טבע ירד.

 

קור שולץ קור שולץ

 

משבר אמון קשה מול שוק ההון

 

התחזיות שסיפקה טבע ל-2017 מסבירות כיצד נוצר משבר האמון מול המשקיעים. הנהלת טבע העריכה בתחילת ינואר השנה כי תזרים המזומנים מפעילות שוטפת ינוע בין 5.7 ל-6.1 מיליארד דולר, וכעת ההערכות של החברה עצמה עומדות על כמחצית מזה - 3.15 עד 3.3 מיליארד דולר בלבד.

גם ההכנסות השנתיות יעמדו רק על 22.2-22.3 מיליארד דולר לעומת התחזית המקורית, שהיתה 23.8 עד 24.5 מיליארד דולר.

 

יש עוד סיבות רבות להורדת התחזיות; בין היתר - תרומה נמוכה מהצפוי של השקות חדשות של מוצרים גנריים בארה"ב, וכן שחיקת המחירים והירידה בנפח המכירות של התרופות הגנריות במדינה.

 

מה עוד טבע יכולה למכור?

 

בספטמבר האחרון דיווחה טבע על מו"מ מתקדם למכירת חטיבת האונקולוגיה האירופית - במיליארד דולר לקרן ההשקעות סרברוס קפיטל, באותו החודש היא גם מכרה את החטיבה לבריאות האישה ב- 2.5 מיליארד דולר, ששימשו בעיקר להחזר הלוואות בנקאיות, ואף מכרה לאמדוקס קרקע ברעננה ב-200 מיליון שקל שעליה תכננה להקים את הקמפוס החדש שלה - תוכנית שעליה נאלצה לוותר על רקע השנה הקשה.

 

ייתכן שפיטורי העובדים יגררו סגירה של קווי ייצור, ומכירת עוד מוצרים שלא בתחום הליבה שכולל את הגנריקה, חטיבת הנשימה והכאב.

 

הקרב מול ההסתדרות (והפוליטיקאים)

 

בוועד עובדי טבע בכפר סבא בראשות אלירן קוזקין מסרבים להתרגש. הם היו בסיפור הזה לפני כמה חודשים, כאשר למעלה מ-100 מחבריהם עזבו את המפעל הרווחי ביותר של החברה בישראל. בתמורה לעזיבה נחתם עם הוועד הסכם שלפיו אסור לחברה לפטר עובדים נוספים עד 2021.

קשה לראות איך תעמוד טבע בהתחייבות זו מול ההסתדרות, בדרך שלא תגרור שביתות ופניות הדדיות לבית המשפט שרק יאריכו את המהלך החד והמהיר שהמנכ"ל קור שולץ רוצה לבצע.

 

"זה נמצא בעדיפות העליונה שלי - לייצב את הרווח התפעולי ותזרים המזומנים של טבע על מנת לשפר את הפרופיל הפיננסי". זה המשפט היחיד ששולץ אמר לתקשורת. אבל נראה שמאחורי המילים הרשמיות, המנהל החדש מדנמרק ידע על מה הוא מדבר.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x