$
בורסת ת"א

בלעדי לכלכליסט

הדולרים בדרך? ישראל תיכנס למדד האג"ח בבורסת לונדון

הכניסה למדד האג"ח הממשלתיות WGBI Extended - מדד חדש שיפעל לצד מדד WGBI, שאחריו עוקבים 3 טריליון דולר - עשויה לתת דחיפה לשוק המניות המקומי. בבנק ישראל לא מוטרדים מביקושים זרים לאג"ח ומהתחזקות השקל מול הדולר

רחלי בינדמן וגולן חזני 06:4820.11.17

האם צפויה לבנק ישראל חזית חדשה במאבק שלו בהתחזקות השקל מול הדולר? ל"כלכליסט" נודע כי למרות הספקנות של מנהלי ההשקעות ישראל צפויה להיכנס למדד האג"ח הממשלתיות WGBI extended

 

(World Government Bond Index) של בורסת לונדון בתקופה הקרובה, וייתכן שכבר בדצמבר. למהלך עשויות להיות השלכות משמעותיות על המטבע הישראלי.

מדובר בהרחבה של מדד אג"ח ממשלתיות עולמי שעוקב אחר ביצועי האג"ח של 23 מדינות ומשמש מדד ייחוס מקובל. שווי המדד הוא כ־22.8 מיליארד דולר, והתשואה הממוצעת שלו בשנה היא 7%, עם סטיית תקן של 6.92%. מדד WGBI הושק בדצמבר 1984. ישראל תצטרף למדד המורחב, שיפעל בצמוד למדד הקיים.

 

נגידת בנק ישראל קרנית פלוג נגידת בנק ישראל קרנית פלוג צילום: עמית שעל

 

מרבית המדינות שאחריהן עוקב המדד הן מפותחות, כך שאף שמדובר לכאורה בצעד טכני, יש בו תעודת כבוד לשוק ההון הישראלי. בשוק ההון לא נתנו סיכויים גבוהים לכניסה של ישראל למדד, ולכן היא לא מתומחרת במחיר האג"ח הממשלתיות ובתמחור יחסי הדולר־שקל.

 

כבר במרץ ישראל עמדה בתנאי הסף

 

המדד היה שייך עד לאחרונה לסיטי בנק, שמכר אותו לבורסת לונדון. כבר במרץ השנה הודיע הבנק שהוא בוחן את הכנסת ישראל אליו, שכן היא התקרבה לתנאי הסף. באותה העת עמדה ישראל בשניים משלושת תנאי הסף לכניסה למדד WGBI Extended: היקף כספי מנוהל של יותר מ־40 מיליארד יורו; היקף כספי מנוהל של יותר מ־2.5 טריליון ין; היקף חוב מנוהל מנוהל של מינימום 50 מיליארד דולר.

 

 

 

בסיטי ציינו אז שהמרחק של ישראל מהרף מוערך ב־1–2 מיליארד דולר, ומדובר בפער שייסגר בתוך כמה חודשים על רקע הנפקה צפויה של אג"ח ממשלתיות. נכון להיום ישראל כבר עומדת בדרישות הסף, ולכן צפויה להיכנס למדד WGBI Extended.

 

לפי ידיעה שפורסמה בסוכנות הידיעות רויטרס סמוך להודעה של סיטי ממרץ על הוספת האג"ח הממשלתיות של סין לאחד המדדים של אג"ח ממשלתיות שהוא מנהל, גורמים בתעשייה מעריכים כי נכסים בשווי של 2–4 טריליון דולר עוקבים אחר המדד המרכזי. אלא שישראל צפויה להיכלל במדד המורחב, שהוא חדש, וכאמור ממילא משקלה בו צפוי להיות נמוך מאוד.

 

הכניסה למדד היוקרתי עשויה להשפיע בשני אופנים משמעותיים על שוק ההון המקומי: מצד אחד ייתכנו ביקושים גבוהים לאג"ח הממשלתיות, שיכניסו הון זר לישראל — דבר שעלול לגרום להתחזקות נוספת של השקל מול הדולר ולהקשות על בנק ישראל עוד יותר במלחמת המטבעות שלו. בבנק ישראל רוכשים בשנים האחרונות הרבה דולרים במטרה למנוע את השחיקה שלהם מול המטבע הישראלי — מה שנועד למנוע פגיעה ביצואנים.

 

מצד שני, אם הכניסה של ישראל למדד WGBI Extended תגרום להתחזקות של השקל מול הדולר, בנק ישראל יתקשה עוד יותר להעלות ריבית (שתחזק עוד יותר את המטבע המקומי). זאת בעוד בארה"ב הפדרל ריזרב כבר החל להעלות את הריביות. התרחקות האפשרות הממשית להעלאת ריבית על ידי בנק ישראל היא ההשפעה השנייה של המדד היוקרתי, שתהיה כמובן בשורה טובה לבורסה בתל אביב. לכן הכניסה למדד עשויה לגרום לעליות בשוק המניות המקומי.

 

כשסיטי בנק עדכן במרץ על האפשרות של כניסת ישראל למדד, הוא העריך שהמשקל שיינתן לה יהיה 0.25% בלבד. אלא שלאור העובדה שהיקף הנכסים המנוהל כיום הוא 3 טריליון דולר מדובר בהזרמת ביקושים בהיקף של 2 מיליארד דולר.

 

בנק ישראל מכוון למדד האג"ח העיקרי

 

אלא שבבנק ישראל לא חוששים מהכניסה של ישראל למדד WGBI Extended. מהבנק נמסר: "אנו מברכים על כניסת ישראל למדד. עם זאת, מדובר במדד נפוץ פחות, שסכומי ההשקעה המיוחסים לו קטנים יחסית". בבנק הסבירו כי הסיבה שישראל לא נכנסת למדד העיקרי, WGBI, אלא רק למדד המורחב, היא ש"אין מסחר בימי שישי".

בבנק ישראל ציינו כי "יש מקום לבחון כיצד להסדיר את עניין המסחר כך שישראל תיכלל במדד העיקרי — מה שיתרום לנזילות של השוק, ובסופו של דבר יפחית את עלויות המימון של המדינה".

 

בכל הנוגע להשפעה האפשרית של כניסת ישראל למדד WGBI Extended בבנק ישראל לא מוטרדים מהיחלשות נוספת של הדולר. "איננו רואים היבט מטריד בהקשר של שוק המט"ח", אמרו בבנק.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x